Dette må du vite om netthandel

Stadig flere av oss handler stadig oftere via utenlandske nettbutikker. Vi viser deg hvordan du unngår de største tabbene.

Glad i å handle i utenlandske nettbutikker? Da bør du lese våre tips og advarsler.
Glad i å handle i utenlandske nettbutikker? Da bør du lese våre tips og advarsler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du handler i utenlandske nettbutikker, må du forholde deg til en rekke regler. Dette slipper du når du handler i norske nettbutikker.

Det første du bør gjøre når du kommer over en interessant nettbutikk, er derfor å finne ut av om den er norsk eller ikke. Vær i denne sammenheng klar over at enkelte utenlandske nettbutikker - eksempelvis Cdon, Dustinhome, Netonnet og Pixmania - har egne norske nettsider.

Hvis nettbutikken opererer med norsk språk og norske priser, kan du vanligvis regne med at den er å anse som norsk i avgiftsmessig forstand. Enda sikrere kan være hvis nettbutikken har et .no-domene. Hvis disse forutsetningene ikke er til stede, har du med en utenlandsk nettbutikk å gjøre.

Angrerett

Hva med deg?

Hvordan handler du på nettet? (Avsluttet)
Mest i utenlandske, sjeldnere i norske(40%) 972
Mest i norske, sjeldnere i utenlandske(39%) 944
Kun i norske nettbutikker(13%) 309
Kun i utenlandske nettbutikker(5%) 130
Handler aldri på nett(4%) 86
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er nettbutikken norsk, slipper du ikke bare å forholde deg til toll- og moms-problematikk. I tillegg vil du kunne glede deg over den norske angrerettloven, som gir deg mulighet til å angre på kjøpet. Denne rettigheten mister du altså når du handler i en utenlandsk nettbutikk.

Nederst i denne artikkelen finner du lenker til fem artikler som gir deg en grundig innføring i angreretten.

Fraktkostnader

Uansett om nettbutikken er norsk eller ikke, bør du være nøye med å sjekke opp fraktkostnadene før du bestiller. DinSide har i flere artikler dokumentert at norske nettbutikker opererer med svært ulike fraktkostnader, noe som innebærer at det ikke nødvendigvis lønner seg å handle i nettbutikken som frister med den laveste produktprisen.

Nederst i denne artikkelen finner du lenker til fem artikler som gir deg en masse informasjon om fraktkostnader.

Fraktkostnader er selvsagt et like viktig element når du handler i utenlandske nettbutikker. Men her må du også holde tungen rett i munnen når det kommer til en rekke andre forhold.

Merverdiavgift

Nettbutikk-giganten Amazon har blitt populær også blant norske netthandlere. Men fordi Amazon er en utenlandsk nettbutikk, bør du holde tungen rett i munnen når du handler der. Foto: amazon.co.uk
Nettbutikk-giganten Amazon har blitt populær også blant norske netthandlere. Men fordi Amazon er en utenlandsk nettbutikk, bør du holde tungen rett i munnen når du handler der. Foto: amazon.co.uk Vis mer


I utgangspunktet må du betale 25 prosent norsk merverdiavgift - ofte kalt moms - på varer du kjøper i utenlandske nettbutikker. Det finnes imidlertid to viktige unntak fra hovedregelen:

Unntak 1: Bøker

Bøker er helt unntatt fra plikt til å betale merverdiavgift. Med bøker i denne sammenhengen menes hovedsaklig skjønn- og faglitteratur. I merverdiavgiftloven finner du mer informasjon om hva som regnes og ikke regnes som bøker.

Husk imidlertid å aldri bestille andre varer samtidig som du bestiller bøker. Vi skal snart gi deg begrunnelsen for denne anbefalingen.

Unntak 2: 200-kronersgrensen

I tillegg har vi den elskede - og hatede - 200-kronersgrensen. Denne innebærer at du slipper å betale merverdiavgift om varen koster mindre enn 200 norske kroner - altså 199 kroner eller mindre. Regelen gjelder alle lovlige varer.

Nederst i denne artikkelen finner du lenker til fem artikler som gir deg en masse informasjon om fraktkostnader.

Valuta-problemet

Utenlandske nettbutikker benytter imidlertid ikke norske kroner som betalingsmiddel. Dermed oppstår følgende spørsmål: Hvor mye er egentlig 200 kroner?

Tollvesenet benytter en egen kurs ("omregningskurs") som beregnes ut fra Norges Banks valutakurser. Tollvesenets kurser gjelder for en uke om gangen. Foto: toll.no
Tollvesenet benytter en egen kurs ("omregningskurs") som beregnes ut fra Norges Banks valutakurser. Tollvesenets kurser gjelder for en uke om gangen. Foto: toll.no Vis mer


Vel, det kan du dessverre egentlig ikke vite. Du kan riktignok bruke vår valutakalkulator og regne deg frem til hvor mye varen koster i norske kroner i dag. Problemet er at Tollvesenet ikke nødvendigvis legger til grunn den samme valutakursen.

Dette fordi Tollvesenet tar utgangspunkt i valutakursen på det tidspunktet de mottar pakken. Og fordi valutakurser svinger, vil den kunne endre seg i perioden som går mellom din bestilling og tidspunktet pakken ankommer Norge og Tollvesenet.

Forsiktig

Hvordan skal du forholde deg til denne problemstillingen? Jo, du bør være forsiktig med å bestille varer som koster tett opp i mot 200 norske kroner. Hvis valutakursen skulle endre seg, risikerer du nemlig at 200-kronersgrensen passeres.

Det innebærer i tilfelle at varen vil utløse momsplikt på 25 prosent.

Forenklet tollbehandling

Og ikke nok med det. I tillegg vil du måtte betale for en såkalt forenklet tollbehandling. Dette er en sum speditøren (transportselskapet) tar for å registrere og deklarere varen. Posten fakturerer for tiden 110 kroner for forenklet tollbehandling.

Posten fakturerer 110 kroner per oppdrag for forenklet tollbehandling. Ordinær fortolling (over 1.000 kroner) koster 217 kroner. Foto: posten.no
Posten fakturerer 110 kroner per oppdrag for forenklet tollbehandling. Ordinær fortolling (over 1.000 kroner) koster 217 kroner. Foto: posten.no Vis mer


Det betyr at en pakke som ender opp med å bli verdsatt til 200 kroner fort kan ende opp med å koste deg 360 kroner: 200 kroner for vare + 50 kroner i moms + 110 kroner i forenklet tollbehandling.

I verste fall kan summen bli enda høyere, noe vi straks skal komme tilbake til.

Kjøp bøker for seg

I bok-avsnittet nevnte vi at du aldri bør bestille andre varer samtidig som du bestiller bøker. Hvorfor? Jo, hvis du bestiller bøker og momspliktige varer i samme sending, må forsendelsen fortolles dersom den samlede verdien overstiger 200 kroner.

La oss for eksempel si at du kjøper en bok som koster 160 kroner og en CD som koster 50 kroner. Summen blir altså 210 kroner. I et slikt tilfelle vil du verken får glede av 200-kronersregelen eller bok-regelen. Dermed utløses momsplikt.

Riktignok vil du kun måtte betale moms av CDens verdi (50 kroner), fordi bøker uansett er fritatt for merverdiavgift. Men fordi sendingen utløser moms, så utløses også forenklet tollbehandling, noe som altså koster 110 kroner.

Moms på fraktkostnader

Vær også klar over at en annen finurlighet vedrørende fraktkostnader. Hvis varens verdi overstiger 200 kroner - og dermed utløser moms - skal det betales moms også av fraktkostnadene. Hvis varen eksempelvis koster 300 kroner og frakten koster 50 kroner, vil du altså måtte betale merverdiavgift av 350 kroner (87,50 kr).

CDon er et eksempel på et utenlandsk selskap som har laget en egen norsk nettbutikk. Hvis nettbutikken har norsk språk, norske priser og .no-domene, vil den vanligvis være å regne som norsk i momssammenheng. For å være helt sikker kan du imidlertid titte på nettbutikkens "betingelser"/"kjøpshjelp"/"kundeservice"/"salgsbetingelser" eller lignende og finne ut hva butikken skriver om norsk merverdiavgift. Foto: cdon.no
CDon er et eksempel på et utenlandsk selskap som har laget en egen norsk nettbutikk. Hvis nettbutikken har norsk språk, norske priser og .no-domene, vil den vanligvis være å regne som norsk i momssammenheng. For å være helt sikker kan du imidlertid titte på nettbutikkens "betingelser"/"kjøpshjelp"/"kundeservice"/"salgsbetingelser" eller lignende og finne ut hva butikken skriver om norsk merverdiavgift. Foto: cdon.no Vis mer


La oss hente inn regneeksempelet fra avsnittet "Forenklet tollbehandling" en gang til. Og denne gangen forutsetter vi at du måtte betale 50 kroner i frakt. Da vil varen som ble beregnet å koste 200 kroner, plutselig ende opp med å koste hele 422,50 kroner: 200 kroner for vare + 50 kroner i frakt + 62,50 kroner i moms + 110 kroner i forenklet tollbehandling.

Den positive nyheten, er at fraktkostnadene ikke har noen betydning så lenge varens verdi blir beregnet å ligge under 200 kroner. Hvis du bestiller en DVD til 180 kroner, betyr det altså ingen ting om frakten koster 100 kroner. Du får uansett glede av 200-kronersgrensen.

Over 1.000 kroner: Ordinær fortolling

Hvis varens verdi beregnes å ligge over 1.000 kroner, slipper du ikke lenger unna med forenklet tollbehandling. Da vil speditøren i stedet gjennomføre en ordinær fortolling, noe som hos Posten for tiden koster 217 kroner.

Toll

Så langt har vi kun tatt for oss merverdiavgiften. Men hva med toll?


Vel, toll vil ikke være noen problemstilling så lenge du handler i en nettbutikk lokalisert i EU-området. Hvis du handler i nettbutikker i USA eller andre land utenfor EU, bør du imidlertid være klar over at enkelte varer, først og fremst klær, er belagt med toll. I henhold til posten.no er tollsatsen på klær produsert utenfor EU for tiden 10 prosent.

Gaver

For å komplisere det hele ytterligere, finnes det en egen regel for gaver. Her gjelder ikke 200-kronersgrensen, men i stedet en 1.000-kronersgrense. Det betyr at du slipper å betale moms så lenge gaven vurderes å ha en verdi under 1.000 kroner.

Vær imidlertid oppmerksom på at denne regelen kun gjelder gaver gitt fra en privatperson til en annen privatperson.

200-KRONERSGRENSEN

 • Dobbel pris på netthandel
 • Bør vi kvitte oss med 200-kronersgrensen?
 • Frykter at norske nettbutikker vil dø
 • ANGRERETT

 • Angrerett: Ikke når du betaler i butikk
 • Angrerett også når du henter selv
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • Hvem betaler frakten?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Netonnet med gal informasjon om angrerettloven
 • FRAKTKOSTNADER

 • ELEKTRONIKK 1: Pristest
 • ELEKTRONIKK 2: Vanskelige å finne
 • ELEKTRONIKK 3: Her slipper du dem
 • BØKER: Pristest
 • FILM: Pristest
 • Få pakken levert på døren
 • EKSTERNE LENKER

 • Postens informasjon om fortolling
 • Tollvesenets informasjon om netthandel
 • Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2010.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!