<strong><b>DETTE KOMMER I TILLEGG:</strong></b> Husk å ta med merverdiavgift, fortolling og eventuelt toll og særavgifter, før du gjør opp regnestykket og lander på hva som er billigst å bestille fra utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DETTE KOMMER I TILLEGG: Husk å ta med merverdiavgift, fortolling og eventuelt toll og særavgifter, før du gjør opp regnestykket og lander på hva som er billigst å bestille fra utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Dette må du plusse på ved utenlandshandel

Merverdiavgift, toll og fortollingsgebyr - hva er det egentlig, og må du alltid betale alt sammen?

Publisert
Sist oppdatert

Synes du det er vanskelig å vite hva det egentlig er du skal betale, om du handler varer fra utenlandske nettbutikker?

Hva er egentlig toll, moms og tollgebyr, og må du betale alt dette på alle varer, alltid?

Svaret på det siste er nei:

 • Har du vært på reise og tar med varene selv over grensen, skal du ikke betale hverken toll, merverdiavgift eller andre avgifter eller gebyrer - om du holder deg innenfor beløpsgrensene.
 • Bestiller du noe fra utlandet som koster under 200 kroner, skal du heller ikke betale merverdiavgift, toll eller fortollingsgebyr. Og husk: 200-kronersgrensen gjelder verdien på selve varen - kostnader til frakt og forsikring holdes utenfor.
 • Men handler du på nett eller bestiller noe fra utlandet som du får tilsendt, som koster mer enn 200 kroner, må du betale merverdiavgift og fortollingsgebyr - og i noen tilfeller også toll.

  Les mer: Hever ikke 200-kronersgrensen

  Merverdiavgift

  Du må betale merverdiavgift på alle varer du importerer som koster mer enn 200 kroner. Det hjelper ikke om varen er tollfri - merverdiavgiften må du likevel betale. Unntaket er bøker, som du altså ikke må betale merverdiavgift på.

  Merverdiavgiften er på 25 prosent, eller 15 prosent på mat. Du må også betale merverdiavgift på frakt, eventuell toll og andre avgifter.

  Du kan ikke trekke ut den utenlandske merverdiavgiften, dette er en del av varens verdi og er med når merverdiavgiften regnes ut.

  Det er imidlertid noen nettbutikker i utlandet som har rutiner for å tilbakebetale den utenlandske merverdiavgiften til deg. Dette er i så fall noe som kan søkes om i ettertid. Dersom du tar deg bryet med å gjøre dette, kan du også få tilbakebetalt den norske merverdiavgiften som er betalt på akkurat dette beløpet. Det kan du gjøre ved å kontakte Tollvesenet.

  Det er også verdt å merke seg at det er valutakursen på fortollingstidspunktet som brukes ved utregning av merverdiavgiften.

  Hva du faktisk har betalt for varen, er dermed irrelevant i denne sammenheng. Tollvesenet bruker sine egne valutakurser ved fastsetting av merverdiavgiften.

  Toll

  <strong><b>INGEN TOLL PÅ TRUSER:</strong></b> Truser og underbukser kan du importere tollfritt, men bh og hofteholdere må du betale toll på. Foto: Coloubox
  INGEN TOLL PÅ TRUSER: Truser og underbukser kan du importere tollfritt, men bh og hofteholdere må du betale toll på. Foto: Coloubox Vis mer
  VareToll (%)
  Babyklær, badetøy, bh, hofteholder, hansker, votter, skjerf, sjal, slips, treningsdrakter, skidresser5,6
  Bukser, drakt, dress, genser, t-skjorte, jakker, skjorter, bluser, skjørt10,7
  Gardiner, tepper, pledd, sengetøy10,7


  Toll er en avgift som er lagt på enkelte varer, men i dag er det stort sett kun på klær og matvarer.

  Tollsatsen er heller ikke en fast eller prosentvis lik avgift på alle varegrupper, men kan variere både i forhold til type produkt og opprinnelsesland.

  Norge har inngått en rekke frihandelsavtaler, og den viktigste av disse er EØS-avtalen. Varer med opprinnelse innenfor EØS-området vil ofte være tollfrie, men det er ditt ansvar som importør å dokumentere opprinnelsen.

  Les også: Fortollingen tok 16 dager!

  Dersom du benytter Dinsides importkalkulator eller Tollvesenets importkalkulator, kan du se hvilken tollsats det er på den varen du skal kjøpe.

  Du kan se eksempler på tollsatsene til ulike typer klær i tabellen til høyre. Forskjellene er ikke alltid helt åpenbare, så det lønner seg å sjekke dersom du er i tvil.

  Du må for eksempel betale 5,6 prosent toll på bh og hofteholdere, mens du kan handle truser og underbukser tollfritt.

  Sportsutstyr er tollfritt, mens det er toll på sportsklær.

  Det er ikke er toll på hodeplagg, skinnklær, sko og støvler.

  Les også: Pristest: Mye å spare på løpesko

  Fortollingsgebyr

  Dersom du får varen tilsendt, må du betale et fortollingsgebyr. Dette er et gebyr som betales til transportøren, og har altså ingenting med toll eller Tollvesenet å gjøre.

  Og ja, du må betale fortollingsgebyr selv om det ikke er toll på varen!

  Gebyret er en pris som transportøren setter for arbeidet med utregning av merverdiavgift og eventuelt toll og særavgifter, og for oppbevaring av varen til alle avgiftene er betalt.

  Transportøren vil som oftest påta seg dette arbeidet uten å spørre deg om du vil at de skal gjøre det. For det er også mulig å gjøre fortollingen selv, men du vil likevel måtte betale transportøren for lagring av varen og ekspedisjon. Dersom du ønsker å gjøre dette selv, må du kontakte transportøren og si ifra om dette, på eget initiativ.

  Les mer: Slik fortoller du varen

  Du kan fortolle selv ved personlig fremmøte på et tollkontor, eller gjøre det elektronisk. Det er imidlertid kun varer som koster mindre enn 1.000 kroner, frakt og forsikring medregnet, som kan fortolles elektronisk.

  Andre regler når du tar det med deg over grensen selv

  Dersom du har vært på reise og selv tar med deg varer over grensen, er det andre regler. Da kan du ha med deg varer for opptil 3.000 kroner (ved utenlandsopphold på under 24 timer) eller 6.000 kroner (over 24 timer).

  Dette er verdier du kan ta med deg uten å måtte betale merverdiavgift eller toll.

  Dersom du har handlet varer over verdigrensa, må du fortolle verdiene som overstiger grensa. Da gjelder de samme reglene som ved import, altså 25 prosent merverdiavgift på alle varer unntatt mat, som er 15 prosent.

  Du må også betale eventuell toll på varer som det er toll på.

  Du kan selv bestemme hvilke varer som skal gå inn i den toll- og merverdiavgiftsfrie kvoten og hvilke du vil betale merverdiavgift og eventuell toll på.

  Her vil det selvsagt lønne seg å ta varer som det er toll på, i den tollfrie kvota, og heller velge å ta varene uten pliktig toll, utenfor den toll- og avgiftsfrie kvoten.

  Er det fremdeles ting du lurer på ved netthandel eller generelt handel fra utlandet, etter å ha lest denne artikkelen? Spør i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer