Gammelt bankkort? Bildet skal egentlig byttes ut etter ti år. Foto: PER ERVLAND
Gammelt bankkort? Bildet skal egentlig byttes ut etter ti år. Foto: PER ERVLANDVis mer

Dette må du passe på selv

Et bankkort skal ikke ha bilde som er eldre enn 10 år.

- Er ordinært bankkort kan maksimalt være gyldig i åtte år, og et bankkort skal ikke ha bilde som er eldre enn ti år. Dette følger av fastsatte regler om utstedelse av legitimasjonsbevis, sier Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Likevel går mange av oss rundt med bankkort som har 20-30 år gamle bilder, noe vi illustrerte med morsomme eksempler tidligere denne uken.

>>>Se bildeeksempler - før og nå

Ligner ikke personen

Selv om bildet på bankkortet i teorien skal byttes ut etter ti år, er det mange som ligner svært lite på originalbildet. Bankkortene blir likevel ukentlig benyttet som identifikasjonsbevis - helt uten problemer.

Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNO. Foto: FNO
Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNO. Foto: FNO Vis mer


Det finnes eksempler på at banker har utstedt nytt bankkort til personer som ”ligner litt” på bildet på bankkortet de kommer med. I ettertid viser det seg at disse personene på denne måten har svindlet til seg ny ID/nye bankkort.

I lys av dette, er det noen planer om å endre rutinene for bilde eller utstedelse av bankkort?

- Ved utstedelse av bankkort med bilde første gang skal kundens identitet bekreftes ved fremmøte. Og dette skal som hovedregel skje på grunnlag av fremleggelse av gyldig pass, sier Neverdal.

Hun forteller også at næringen flere ganger har søkt myndighetene om økt tilgang til opplysninger slik at en lettere kan verifisere om passet er ekte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>>>Her får du ikke bruke norske bankkort

Bankkort gir norsk pass

Men pass kan skaffes for eksempel ved fremleggelse av bankkort, slik Christian Meyer i NorSIS påpekte tidligere denne uken.

På politiets nettsider under tjenesten "Søknad om pass" står det følgende i forbindelse med gyldig legitimasjon: Gyldig norsk førerkort eller annet minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, for eksempel bankkort med bilde.

- Det betyr i praksis at du kan ta med deg et bankkort med et 20-30 år gammelt bilde som legitimasjon for å bestille deg et pass. For passet er det definert 10 års gyldighet, sier Meyer.

- Kunden tar selv initiativ til å bytte bilde, sier Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR. Foto: DNB
- Kunden tar selv initiativ til å bytte bilde, sier Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR. Foto: DNB Vis mer


- Kunden har et ansvar

- Kunden har et ansvar for å sikre at bildet ligner på kunden. Vår erfaring ar at kundene er opptatt av å bytte ut bilder som ikke ligner, sier informasjonssjef i DnB NOR Aud-Helen Rasmussen.

Hun legger til at bankkort som legitimasjon ikke har den samme posisjonen i dag som det hadde fordi det blant annet er erstattet av BankID som benyttes i nettbanken.

- Men de som godtar bankkort som ID-kort, har ansvaret for å kontrollere at det ligner, sier Rasmussen.

Også Thomas Sevang i Nordea bekrefter at kunden selv må ta initiativet til å bytte ut bildet på kortet.

- Banken vurderer selv

- Det er banken selv som vurderer på hvilken måte de skal tilrettelegge sine rutiner slik at kravene overholdes, sier Neverdal i FNO.

I hvilken grad banken involverer kunden i dette, er opp til den enkelte bank å vurdere.

- Hovedpoenget er at bildet ligner den som har legitimasjonsbeviset. Det er vesentlig også for kunden. Hvis bildet ikke lenger ligner, er det naturlig at kunden tar kontakt med banken, sier Neverdal.