Dette legemiddelet kan erstatte morfin

Et nytt smertestillende middel gir håp til pasienter som lider av sterke kroniske smerter og ikke har nytte av morfin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte pasienter med sterke kroniske smerter, tåler ikke morfin eller har fortsatt uutholdelige smerter til tross for at de tar morfin.

Nå gir det nye legemiddelet Prialt, som nylig er godkjent i Norge, nytt håp for disse pasientene.

- Det er alltid behov for nye metoder og medisiner hos de få pasientene vi ikke klarer å lindre på vanlig måte. Prialt er et interessant legemiddel som sannsynligvis vil bli tatt i bruk som supplement relativt raskt, sier Ulf Kongsgaard, professor ved anestesiavdelingen ved Radiumhospitalet/Rikshospitalet.

Hva er smerte? Svaret finner du på Lommelegen:

Sprøytes inn i ryggen
Ifølge Kongsgård finnes det flere ulike alternativer til morfin; smertestillende medisiner som tilpasses hver enkelt pasient. Prialt sprøytes imidlertid inn i spinalvæsken i ryggmargen via en pumpe eller et smertekateter, og er et nytt alternativ til morfin som kan gis på denne måten.

Prialt tilhører gruppen av legemidler som kalles kalsiumkanalblokkere og som er helt ulike de tradisjonelle opioidene, som for eksempel morfin. Medisinen er mest aktuell for pasienter med vanskelig håndterbar smerte, og spesielt for kreftpasienter.

- Men den har også vist effekt hos andre pasienter med for eksempel AIDS eller sykdommer i nervesystemet som MS, sier Åsa Klackenberg. Hun er medisinsk ansvarlig hos Eisai, produsenten bak middelet som vil være på markedet i Norden i løpet av april.

Skeptisk til morfin? Stoffer i vår egen kropp kan være supereffektiv smertemedisin:

Inspirert av havsnegle
Det var en liten tropisk havsnegle som satte forskerne på sporet av den nye medisinen. Sneglen Conus Magus paralyserer småfisk ved å skyte en væske inn i dem med et harpunlignende rør. Fisken blir lammet av væsken, mens hos mennesker virker Prialt i stedet gjennom å blokkere smertesignaler i nervene.

Det er denne væsken som nå er gjenskapt kunstig.

Morfin er kjent for å ha store bivirkninger og skape avhengighet. Men de få som har erfaring med det nye legemiddelet, understreker at også Prialt må gis med forsiktighet, sier anestesioverlege ved Rikshospitalet, Harald Breivik.

- Det oppstår lett bivirkninger, som kraftig kvalme, hvis pasienten får bittelitt for mye Prialt. Medisinen må doseres svært forsiktig og opptrappingen må skje veldig langsomt, sier han.

Les også: Musikk kan lindre smertene