Dette koster valutalånet

Dette blir renten din om du konverterer boliglånet til euro.

<strong><b>Knusende effektivt:</strong> </b>Valutalån er den største spekulasjonen du kan foreta uten penger. Foto: Per Ervland
Knusende effektivt: Valutalån er den største spekulasjonen du kan foreta uten penger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste banker i vår rundspørring svarte at de ikke tilbyr valutalån. Noen sier de tilbyr valutalån bare til næringslivet. De få som tilbyr valutalån til private, understreker at slike lån innebærer en stor risiko, og at bare låntakere som har rygg til å bære et tap vil få valutalån.

Valutalån: Livsfarlig spekulasjon

God timing?

Generelt er det galematias å uttale seg om de fremtidige prisene på annet enn jordbær og juletrær. Spesielt i pengemarkedet er det tusenvis av aktører og de flytter daglig på mange milliarder kroner. Man skal i sannhet har tillit til egne krefter om man tror man kan tippe valutakurser bedre enn disse kan.

Likevel er det visse avhengige mønstre i valutakursutviklingen:

  • I urolige tider søker investorer seg til de store valutaene, som dollar og euro
  • I roligere tider tar investorer sjansen på småvalutaer som norske kroner
  • Investorer foretrekker solide økonomier fremfor svake
  • Alt annet like søker investorer seg til valutaer med høy rente, fremfor valutaer med lav rente


Dette med "alt annet like" i det siste punktet er et nesten umulig vilkår. Det finnes knapt to valutaer hvor de underliggende statsfinanser er like solide, sentralbankes instruks og rulleblad er likt og hvor fremtidsutsiktene er de samme. Alle disse forholdene (og flere til) reflekteres i en risikopremie for valutaen. Risikopremien for den norske kronen er idag 1%: Man får en avkastning på 1,25% på å holde norske statspapirer, mot 0,25% i europapirer.

Tror man at finansuroen i verden er i ferd med å legge seg, tror man norsk økonomi (ojeprisen) stadig forblir solid og tror man norsk rente forblir mist ett prosentpoeng høyere enn eurorenten, er det også grunn til å tro at den norske kronen vil styrke seg.

Litt billigere enn i norske kroner

Mens den europeiske sentralbanken låner ut penger til 0,25% rente, legger den private pengesektoren på gode marginer ved videreutlån til kundene sine. Eurolån for norske forbrukere er derfor knapt billigere enn kronelån.

Det eneste motivet for å bytte til et eurolån er derfor muligheten for en fallende euro.

Drøye gebyrer

Vi skrev til de 20 største bankene i Norge og spurte om vilkårene for valutalån. De aller fleste svarte at de ikke tilbyr slike til privatpersoner. Bare fem banker kom tilbake med priser og vilkår, Norges to største forretningsbanker og tre sparebanker.

Gebyrene er mye høyere enn for normale boliglån, men som tabellen viser likevel ikke veldig utslagsgivende for et lån på 2,5 millioner kroner over 20 år. Imidlertid vil du neppe sitte på et slikt lån i 20 år. Her er hensikten å satse på at euroen faller 10%-15% på to-tre år, og så konvertere tilbake til norske kroner igjen.

RenteEtableringsgebyrTermingebyrEff. Rente
SpareBank 1 SR-Bank3,30%5.0001503,40%
Sparbanken Vest2,85%2.0002502,96%
Sparbank1 Nord-Norge2,60%3.0005002,78%
Sparebanken Midt-Norge *)2,45%5.0003002,58%
DnBNor **)5.000500
Nordea3,13%2.0005003,31%
*) Tilbudet er bare til eksisterende kunder i banken. **) DnBNor vil ikke antyde noen rentesats. Hver kunde vil få individuelt tilbud.


Under kan du se hvilke utslag dette vil ha for lånet ditt. Du kan regne på terminbeløp i denne kalkulatoren og sammenlikne med renten i norske banker her. Glem ikke å regne på også en stigning av eurokursen: For få måneder siden var den ti kroner.

 Tap/gevinst ved valutalån
  Størrelse på lån i kroner  
  Eurokursen ved oppgjørstidspunktet  
       
 
     
       
 


Boliglånsrentene i alle norske banker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer