<b>SKAL DU BEGYNNE Å TRENE?</b> Vår pristest viser at det kan være mange tusenlapper å spare på å sjekke prisene før du inngår en treningsavtale. Foto: COLOURBOX,COM
SKAL DU BEGYNNE Å TRENE? Vår pristest viser at det kan være mange tusenlapper å spare på å sjekke prisene før du inngår en treningsavtale. Foto: COLOURBOX,COMVis mer

Dette koster treningen

Vi har pristestet treningssentrene i de største byene. Det er store prisforskjeller.

Det er tid for iverksettelse av gode og dårlige nyttårsforsetter, og som vi skjønner av den intensive markedsføringen fra treningssentrene, er det høysesong for innmelding akkurat nå.

Vi har prissjekket hva det koster å trene ved treningssenter i noen store, norske byer - og prisforskjellene er enorme, selv i samme by.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er en komplett oversikt over prisene hos alle treningssentrene på de aktuelle stedene, men et utvalg som viser hvor store prisforskjeller det kan være. Har du tips om billige og bra treningssenter? Tips andre i debatten nedenfor.

«- Jeg kommer fra REMA 1000, så for meg er spørsmålet heller hvordan klarer de andre å gjøre det så dyrt.»


Tre års trening - eller ett

Ett års trening på Fresh Fitness i Oslo koster 2.687 kroner. I den andre enden av skalaen finner vi Elixia. Ett års trening på Elixia i Oslo (pris fra senteret på Ringnes Park) koster 8.807 kroner. Dette er en prisforskjell på 6.120 kroner.

Eller med andre ord: Du kan trene i over tre år på Fresh Fitness for samme sum som du betaler for ett års trening hos Elixia.

Spørsmålet du uansett bør stille deg selv når du skal velge hvilket senter du skal trene ved, er selvsagt hva du kommer til å bruke av treningstilbudet, og hva du anser som rimelig å betale for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får du ikke trent, sørger mobilen for at du likevel betaler ... Hjelp til selvhjelp?

Les vilkårene før du velger

Forbrukerrådet har gått ut med en oppfordring til alle om å lese nøye gjennom vilkårene før du signerer en treningskontrakt. Og dersom det er noe i vilkårene du reagerer sterkt på, så bør du si ifra.

Her kan du lese mer om hva du bør tenke på før du velger treningssenter

Husk å sjekke åpningstidene på senteret, for å se hvorvidt dette er tilfredsstiller dine behov i forhold til når du ønsker å trene. Det er også ulik praksis hva gjelder muligheter til å fryse medlemskapet i avtaleperioden. Du vil kanskje ønske å fryse avtalen for en periode om sommeren, for å trene ute i stedet eller fordi du skal på ferie, men det er ikke alle som vil tillate deg dette. Noen krever legeattest for at du skal kunne få fryse medlemskapet. Sjekk også dette før du signerer!

DinSide har testet trening med personlig trener: Er det verdt pengene?

- Vi har som misjon å tilby rimelig trening til folk flest, sier Paal Hansem i Fresh Fitness. Foto: Fresh Fitness
- Vi har som misjon å tilby rimelig trening til folk flest, sier Paal Hansem i Fresh Fitness. Foto: Fresh Fitness Vis mer


Norges billigste finner du i Oslo

Det er Fresh Fitness som kommer ut som billigst i Oslo, og billigst i hele landet. Der betaler du 199 kroner per måned, og det er ingen bindingstid. Du betaler 199 kroner i innmeldingsavgift og 100 kroner for nøkkelkort.

Fresh Fitness er en nyoppstartet treningskjede med sju senter i Oslo-området og på Østlandet. De planlegger også utvidelse med 10 nye senter i Oslo-området i løpet av 2012. Etterhvert planlegger de også å ekspandere til de største norske byene.

Hvordan greier de å være så mye rimeligere enn andre?

- Jeg kommer fra REMA 1000, så for meg er spørsmålet heller hvordan klarer de andre å gjøre det så dyrt, sier Paal Hansem i Fresh Fitness til DinSide.

- Vi bruker tid på å finne gode, rimelige lokaler, og vi utnytter plassen i våre lokaler veldig godt. Der de andre kjedene har SPA, badstu, barnepass og gigantiske garderober bruker vi plassen til treningsutstyr, og har således plass til flere medlemmer på samme areal. Vi tilbyr selvsagt freshe garderober likevel, men har kuttet ut SPA, badstu og barnepass. Vi har færre personer på jobb som gjør mer. Samme person selger medlemskap, yter service til medlemmene og vasker senteret , da blir det billig, sier Paal Hansem videre.

Fresh Fitness har gruppetimer med virtuell instruktør. Mot et tillegg på 100 kroner kan du delta på instruktørbaserte timer fra Les Mills, med Bodypump, Bodyattack etc. De tilbyr tjenester fra personlige trenere fra frittstående firma, som dermed ikke utgjør noen utgift for senteret.

- Vi er opptatt av å levere kvalitet til den laveste prisen i markedet og uten bindingstid er vi også nødt til å bevise for kundene at vi fortjener tilliten. Det gir oss ekstra motivasjon til å gjøre en god jobb, sier Hansem til DinSide.

Nest billigst

Oslobaserte fitness.xpress er nest billigst. Der betaler du 299 kroner per måned de ni første månedene, og deretter 199 kroner per måned så lenge du ønsker å være medlem. Det er ingen administrasjonsgebyrer ved innmelding eller utmelding, det er ingen bindingstid, og du kan dermed melde deg inn og ut akkurat som du ønsker. Du betaler imidlertid 100 kroner for medlemskortet, som også fungerer som nøkkelkort til treningssenteret og som «lås» til skapene i garderoben. Du kan også bruke kortet til å kjøpe drikke og liknende på automatene i senteret.

- Vi har kuttet med masse personal som fyker rundt og gjør egentlig ingenting. Så har vi satset på volum; vi har store, flotte lokaler, sier daglig leder i Fitness.Xpress, Anette Hoftvedt, til DinSide.

Hun forteller også at de har ulikt tilbud i tillegg til det ordinære styrketreningstilbudet og kondisjonstrening, de har blant annet klatre- og buldrevegg, fritreningsområde og vibrasjonstrening.

Fitness.xpress startet opp med ett senter på Hasle i 2007, og åpnet et 1.700 kvadratmeter stort senter på Bislet høsten 2009.

- 28. januar åpner vi et 1.600 kvadratmeter stort senter på Røa, og høsten 2012 åpner vi et senter på Storo, forteller Hoftvedt til DinSide.

- Har dere planer om å ekspandere til andre norske byer?

- Nei, det har vi ikke. Ikke med det første. Vi er Oslo-basert, sier Anette Hoftvedt til DinSide.

- Ikke sammenliknbart

Elixia (Ringnes Park) kommer ut som dyrest av alle sentrene vi har pristestet, og Elixia i Bergen kommer ut som nest dyrest.

- Hvis du velger å sammenligne pris rett over og si at treningssenter er treningssenter, uten å se på tilbudet er det nok riktig at vi er dyrest. Hvis du velger å se på hva som er i tilbudet, vil jeg tro at vi kommer ut som klart billigst, sier Ståle Angel, administrerende direktør i Elixia til DinSide.

Han viser til at Elixia har store senter med store gruppetreningssaler og et bredt utvalg av gruppetimer, du kan velge ulike typer medlemskap - også med muligheten for å fryse medlemsskapet i perioder, det er gratis barnepass store deler av dagen, og gratis frokost for de som trener om morgenen.

- Det viktigste er dog at Elixia tilbyr et helt trygt treningsmiljø. Det vil alltid være kvalifisert personell som ivaretar medlemmenes sikkerhet i hele åpningstiden. Alle våre sentre har hjertestartere og våre ansatte har kurs i å bruke disse, sier Angel.

- Å sammenligne Elixia med for eksempel et lavprissenter som ikke har bemanning eller delvis bemanning og ikke gruppetrening et cetera, vil etter min mening ikke gi et riktig bilde til dine lesere, fortsetter Angel.

Dette koster treningen

Her er alle prisene vi har innhentet fra treningssenter i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Prisene innebærer ett års medlemskap, med avtalegiro-avtale. Totalprisen er inkludert administrasjonsgebyret, slik at du i de aller fleste tilfellene kun betaler månedsavgiften utover det første året.

Den laveste månedsavgiften får du hos Fresh Fitness og Fitness.xpress i Oslo. Fresh Fitness tar 199 kroner i månedsavgift fra første dag, mens Fitness.xpress tar 299 kroner de første ni månedene du er medlem, og deretter slipper du med 199 per måned.

Actic i Trondheim tar 260 kroner per måned, Evo i Oslo tar 295 kroner per måned, og Jimu i Oslo og Impulse i Trondheim tar 299 kroner per måned.

Merk deg at flere av sentrene har ulike typer medlemskap. Da vi ringte Elixia for å sjekke treningsprisene, fikk vi opplyst at de har 30 ulike typer medlemskap. Mye å ta stilling til, altså.

Tenk i alle fall grundig gjennom hva du egentlig ønsker å trene, når og hvor ofte - og sjekk prisene på flere treningssenter i ditt nabolag - eller kanskje nær jobben? Som du ser, kan det være mye penger å spare:

Tips andre om billige og bra sentre i debatten nedenfor.

(Årspris inkludert administrasjonsgebyr. )
BySenterPris/ mndAdministrasjonsgebyrÅrspris avtalegiro
OsloActic, Storgata4253005400
OsloSats, Nationalteatret6202007640
OsloElixia, Ringnes Park7092998807
OsloFriskis & Svettis3752001)4700
OsloJimu2992993887
OsloFitness.xpress299/1992)1002)3388
OsloEvo29503540
OsloFresh Fitness1992993)2687
BergenActic3503004500
BergenSats5252006500
BergenElixia6192997727
BergenSprek og blid, Danmarksplass4982996275
TrondheimActic2603003420
TrondheimSats4952006140
TrondheimImpulse29903588
Trondheim3T, Midtby'n49912007188
TrondheimElixia5992997487
TromsøActic3153004080
TromsøSats5702007040
TromsøFriskhuset Tromsø4494995887
TromsøKom i form39904788
Prisene er innhentet fra treningssantrenes nettsider. Vi tar forbehold om feil og endringer. Ved innmelding på nett eller kampanjer, lar noen sentre deg slippe administrasjonsgebyret eller innmeldingsavgiften. 1) Dette er medlemskontingen som gjelder for ett år.
2)Du betaler 299 første ni måneder, og deretter 199 kroner per måned. 100 kroner som ført under administrasjonsgebyr er for medlemskort som fungerer som inngangskort og lås til skap. 3) 299 kroner som oppført under administrasjonsgebyr omfatter 100 kroner for nøkkelkort og 199 kroner i innmeldingsavgift.