Vi surfer stadig mer med mobiltelefonen. Vær derfor bevisst hva du betaler for bruken. Foto: Kristina Picard
Vi surfer stadig mer med mobiltelefonen. Vær derfor bevisst hva du betaler for bruken. Foto: Kristina PicardVis mer

Dette koster surfingen

Finn billigste mobilabonnement med DinSides mobilkalkulator.

Vi surfer stadig mer med mobiltelefonen. Hvilket abonnement skal du velge dersom du er hekta?

Før helgen så vi på de rimeligste abonnementene for dem som ringer lite, hyppig eller lenge, men i 2010 er det også god grunn til å være opptatt av prisene på datatrafikk.

GPRS eller 3G?

De aller fleste som surfer med mobiltelefonen, bruker enten et trådløst nett som finnes i området (les mer), eller kobler seg opp via mobilnettverket. Da forholder du deg til GPRS (en utvidelse av GSM-nettet), Edge, 3G eller 4G, og det er denne aktiviteten som vil synes på mobilfakturaen din. De ulike betegnelsene viser til hastigheten, det vil si hvor mye du får lastet ned per minutt. Prisingen av disse tjenesten går på mengden informasjon du laster ned, du betaler altså ikke for tiden du surfer, men for informasjonen du får.

Har du sett nye DinSide mobil? >>>Ta en titt!

Hvor mange megabyte?

For å kunne sammenligne priser på datatrafikk med mobiltelefonen bør du vite noe om størrelsen på det du laster ned, og hvor mye du surfer. Dersom du vil på nett med mobiltelefonen, så anbefaler vi å bruke nettstedets mobilversjon, som normalt vil kreve at du laster ned mindre data.

Vi har tidligere brukt avisen VG som eksempel: Fullversjonen www.vg.no er på rundt 2,5 megabyte (MB), iPhone-versjonen er 850 kb, mens wap-løsningen mobil.vg.no er på nusselige 86 kb. Med mindre du har fastpris for surfing med mobil vil prisen bli høyere jo flere kilobyte data du laster ned til mobiltelefonen.

Mobilfakturaen din vil normalt kunne gi deg svar på hvor mange kilobyte datatrafikk du lastet ned forrige måned. Ta en titt for å finne ut hva som omtrentlig er representativt for ditt forbruk.

Priser inkludert datatrafikk

Nedenfor ser du de tyve rimeligste abonnementene for et gitt forbruk. Denne listen forutsetter at du ringer fire minutter per dag, fordelt på to samtaler, at du sender tre sms og en mms i snitt hver dag, og at du laster ned 1 MB datatrafikk per døgn.

Pris for fire minutter ringetid per dag fordelt på to samtaler, tre sms, en mms og 1000 kb datatrafikk per dag.
Pris for fire minutter ringetid per dag fordelt på to samtaler, tre sms, en mms og 1000 kb datatrafikk per dag. Vis mer
Se alle spesifikasjoner

Legg merke til at det er de små mobilselskapene som dominerer listen, og One Call Faktura er det desidert rimeligste alternativet i eksempelet over.

Mobilabonnementet som troner på toppen, koster ikke noe per måned, ei heller i etablering eller nummeroverføring. Hver måned er de 120 første ringeminuttene og de 90 første SMS'ene gratis. I tillegg har One Call tilleggstjenester for mobiltrafikk. EXtra Data gir 50, 100, 200 eller 500 MB i måneden for henholdsvis 25, 50, 100 eller 169 kroner. Overskytende trafikk koster 0.99 kr/MB.

Prøv selv
: >>>Rett til DinSides mobilkalkulator

Kjøp pakker om du surfer mye

Hvis vi ser på den rene prisen per megabyte hos de ulike mobilselskapene (husk at du også bør legge inn resten av ringemønsteret ditt i kalkulatoren), er det store forskjeller fra billigst til dyrest.

Nesten alle mobilselskapene tilbyr såkalte surfepakker der du betaler en fastpris for så og så mye trafikk, mens for eksempel Ludo Terningkast 6 har inkludert datatrafikk i den faste summen på 185 kroner i måneden som abonnenten kan ringe, sende meldinger og/eller surfe for.

Tele2 tar 169 kroner for sin Mobilsurf Large som tillater 1 GB, og det samme koster 1 GB med Ludo Vinner. Dermed er prisen nede i 17 øre per megabyte. Til sammenligning har mobiloperatøren Xito ingen surfepakker i det hele tatt og tar oppsiktsvekkende 3,99 kroner per megabyte.

Flere av mobilselskapene har også en makspris hvor kundene får surfe så mye de vil. Talk More Fri bruk koster 239 kroner per måned. NetCom har Surfepakke HeleTiden til 249 kroner per måned, mens Telenor tilbyr Dag&Natt til 299 kroner per måned.

Se også: Ikke rart det blir dyrt