Det er en økende tendens at menn steriliserer seg, ifølge ekspertene. Foto: Colourbox
Det er en økende tendens at menn steriliserer seg, ifølge ekspertene. Foto: ColourboxVis mer

Dette koster steriliseringen

Vi fant 67 prosent prisforskjell mellom billigste og dyreste steriliseringsinngrep.

Får du utført steriliseringen i det offentlige helsevesenet, er egenandelen på inngrepet 1.268 kroner. Ulempen for mange er at ventetiden kan være lang; opptil 104 uker ifølge Fritt Sykehusvalg.

Du kan velge å henvende deg til private sykehus og klinikker for å få utført inngrepet. Prislappen blir da dyrere. Vi har sjekket hva sterilisering for menn koster hos 12 private sykehus og klinikker i Norge, og funnet store prisforskjeller.

Mens du på den rimeligste klinikken betaler 3.300 kroner, må du ut med 5.500 kroner på de dyreste klinikkene. Dette er en prisforskjell på 2.200 kroner - eller 67 prosent. Gjennomsnittsprisen er 4.638 kroner.

Se fullstendig oversikt over hvilke klinikker vi har prissjekket, samt priser og ventetider, i tabellen lenger ned i artikkelen.

Flere steriliserer seg

Antallet menn som steriliserer seg er økende.

- Det er flere som steriliserer seg, tendensen er stigende, sier sjeflege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo, Christian W. Loennecken.

I 2007 utførte Volvat i Oslo cirka 350 steriliseringer av menn. Hittil i år har klinikken gjort 313 slike inngrep, som ifølge Loennecken er omtrent det samme som på samme tidspunkt i fjor.

- Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse (vanligst) eller i narkose, og er over på 20 minutter. Det legges et snitt på cirka 1 centimeter på hver side av pungen. Deretter skjærer kirurgen over sædlederne et stykke ovenfor testiklene. Endestykkene bindes igjen. Poenget er å hindre sædcellene i å gå fra testiklene og inn i sædvæsken, skriver lege Ann Cathrin Reichelt i en artikkel om sterilisering på Lommelegen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen


104 ukers ventetid vs. time på dagen

Sterilisering av menn skjer poliklinisk på sykehus, i private poliklinikker eller hos privatpraktiserende kirurg som er godkjent til å utføre inngrepet. Det kan være lang ventetid for sterilisering i det offentlige helsevesen. Vi har sjekket ventetiden på sterilisering av menn via Fritt Sykehusvalg, og finner der at ventetidene varierer fra 4 uker på det minste, til 104 uker på det meste.

Hos private klinikker som vi har vært i kontakt med, er det kort eller ingen ventetid. Du kan se hvor lang ventetid du kan påregne på de forskjellige klinikkene, i tabellen lenger ned i artikkelen.

Kortest ventetid i nord

Det er 33 sykehus som utfører inngrepet. Sykehusene med kortest ventetid er Helgelandssykehuset i Mo i Rana, Helgelandssykehoset i Mosjøen, Klinikk Kirkenes (Helse Finnmark), Odda sjukehus og Narvik sykehus - alle disse har en ventetid på 4 uker, ifølge Fritt Sykehusvalg.

Lengst ventetid er det på Universitetssykehuset i Nord-Norge (Tromsø), Ringerike Sykehus (Hønefoss) og Blefjell Sykehus (Kongsberg). Alle disse har 104 ukers ventetid, ifølge Fritt Sykehusvalg.

Du kan selv sjekke ventetider på nettsidene til Fritt Sykehusvalg: frittsykehusvalg.no

Koster 1.268 kroner hos offentlige sykehus

Sosial- og helsedirektoratet vedtok fra 1. januar 2002 en egenandel på 1.268 kroner for sterilisering av menn. Dette må du med andre ord betale dersom du ønsker inngrepet utført poliklinisk på offentlig sykehus. Dersom det haster, og du ønsker inngrepet utført i løpet av 4 uker i stedet for å vente i 104 uker, må du betale for reise og eventuelt opphold selv. Dette ifølge endringer i regelverket per 1. januar 2004.

Vilkår

Du må ha fylt 25 år og ha bosted i Norge, for å kvalifisere til sterilisering. Du må fylle ut en "Begjæring om sterilisering" hos legen, som hun sender til nærmeste sykehus eller poliklinikk. Du trenger ikke samtykke fra ektefelle eller samlivspartner for å få utført en sterilisering.

Personer som har en alvorlig sinnslidelse eller er psykisk utviklingshemmet eller psykisk svekket kan ikke uten videre sterilisere seg. De kan imidlertid søke unntak, og dermed tillatelse til å sterilisere seg, via steriliseringsnemnda. Det kan også personer som er under 25 år. Søknaden kan fremsettes for en lege eller for nemnda direkte. Sterilisering av personer under 18 år blir kun godkjent dersom det foreligger "særdeles tungtveiende grunner", ifølge informasjonsskriv fra Helse- og sosialdepartementet.

Refertilisering

Om du skulle angre deg for å ha kappet alle bånd til mulige etterkommere, er det alltids en mulighet for å reversere inngrepet. Dette kalles refertilisering, og er et mer omfattende og kostbart inngrep enn steriliseringen. Refertiliseringen foregår oftest under narkose, og du er ikke garantert å få tilbake forplantningsevnen. Noen sier refertiliseringer er vellykket i 75 til 80 prosent av tilfellene, andre anslår 25 til 50 prosent.

- Er det mange som angrer seg, og som eventuelt ønsker refertilisering?

- Nei. Vi gjør ca 30 refertiliseringer i året. De kommer fra hele landet da det er langt færre operatører til refertilisering, sier sjeflege Christian W. Loennecken ved ved Volvat Medisinske Senter i Oslo.

I en artikkel i Fanaposten fra desember 2007, uttalte ansatte ved Volvat medisinske senter ved Laguneparken, at refertiliseringer blir mer og mer vanlig. Dette ble sett i sammenheng med økende antall steriliseringer, samt at mange som steriliserte seg relativt unge, kan angre seg om forholdet ryker og de er på vei inn i et nytt forhold hvor de ønsker seg felles barn. Volvat Laguneparken sier til Fanaposten at gjennomsnittsalderen for refertiliseringer er 40 år.

Dette koster refertiliseringen:
Oseberg Medisinske Klinikk: cirka 27.000 kroner
Volvat Medisinske senter, Bergen: 24.500 kroner i narkose, 19.000 kroner med lokalbedøvelse
Volvat Medisinske senter, Oslo: 27.000 kroner
Klinikk Stokkan, Tromsø/Trondheim: 19.500 kroner
Aleris, Oslo: 29.000 kroner

Dette koster steriliseringen
KlinikkStedPris (kroner)Ventetid
Oseberg Medisinske KlikikkVestskogen, Nøtterøy4650Kan få time på uka.
Colosseumklinikken StavangerStavanger40004-6 uker
Volvat Medisinske Senter, BergenRåldal, Bergen48004-5 uker
Volvat Medisinske Senter, FredrikstadFredrikstad3300Innenfor 2 uker
Volvat Medisinske Senter, HamarHamar4650Innenfor 2 uker
Volvat Medisinske Senter, OsloOslo4650Ingen ventetid
Klinikk Stokkan, TromsøTromsø5500Så snart kunden ønsker
Klinikk Stokkan, TrondheimTrondheim5500Så snart kunden ønsker
Aleris, OsloOslo4500Innenfor 2 uker
Aleris, TrondheimTrondheim45002-3 mnd.
Aleris, StrømmenStrømmen4600Cirka 2 mnd.
Drammen Private SykehusDrammen5000Ingen ventetid
Prisene og ventetidsinformasjonen er innhentet uke 46 i 2008. Vi tar forbehold om endringer i pris og ventetid.