Dette koster silikonpuppene

Et par spretne, nye bryster koster fra cirka 20.000 kroner. Dyrt, ja, men for noen kan det virke overkommelig for å fikse litt på utseendet. Men hadde det bare stoppet der! Her kan du se hva det virkelig koster:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye bryster

Er de virkelig verdt alle pengene? (Avsluttet)
Nei. Naturlig er alltid best.(39%) 891
Tja. Har man glede av dem, så!(34%) 784
Selvfølgelig. 10.000 kr året er mye glede for lite penger!(12%) 283
Ja, og kunne gjerne kostet mer, om nødvendig.(10%) 235
Nei, det er alt for dyrt!(4%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Årsregnskap

I fjor la mellom 8.000 og 9.000 nordmenn seg ned på operasjonsbordet for en eller annen form for plastisk kirurgi. I følge Statens Helsetilsyn ble cirka 90 prosent av inngrepene utført på kvinner - og nesten 3.000 av dem gjalt silikoninnlegg i brystene.

La oss gjøre en kjapp kalkulering. Silikoninnlegg i brystene koster i overkant av 20.000 kroner. Det vil si at i fjor kjøpte norske kvinner silikonpupper for rundt 50 millioner kroner.

Ingen engangsinvestering

La oss så si at du har spart opp 20.000 kroner til innlegg i brystene. Det er de færreste forunt å kunne skaffe en slik sum helt smertefritt, så det er nok ikke en sum man har lyst til å betale så mange ganger. Eller?

Det er nemlig ikke bare-bare å forstørre bryststørrelsen, og du må ikke tro at det holder å legge seg ned kun én gang på operasjonsbordet. Neida. Her må det utskiftning til, eller påfyll om du vil.

Hos Christiania Park Klinikk får vi opplyst at levetiden på silikoninnlegg kan variere kraftig. Mens noen kan være så heldig å beholde et sett proteser i opptil 15 år, skifter andre dem ut etter fem. Det vil si at om du er uheldig, kan det koste deg fra 4.000 kroner i året.

Mye vil ha mer

Man skal heller ikke se bortifra at man kan bli litt hektet på å forstørre frontpartiet. Og mens noen øker størrelsen når de alikevel må bytte ut protesen er det andre som legger seg hyppigere på operasjonsbordet.

Det lille under

Men kostnadene stopper ikke bare der. Går du opp i størrelse, må små eller store deler av garderoben skiftes ut. Aller viktigst er kanskje undertøyet. Jo større bryster, jo bedre støtte trenger du. Og plutselig har du vokst ut av undertøysavdelingen og må kjøpe svinedyrt undertøy i spesialforretninger...

Ikke bare blir det dyrere, men utvalget blir mindre på undertøysfronten, skulle du gå over en viss cup-size.
Ikke bare blir det dyrere, men utvalget blir mindre på undertøysfronten, skulle du gå over en viss cup-size. Vis mer


Smertegrensen

Dette gjelder selvfølgelig også dem som er velutstyrt fra naturens side. Og mens det kanskje for dem kan synes som sure penger, blir dette omtrent å regne som ekstrautgift på linje med briller eller kontaktlinser.

Men hvor går grensen for "naturlig" store pupper? Og når begynner det å koste ekstra?

Vi har valgt å sette grensen ved bh-størrelsene som føres av landets billige kleskjeder, og har valgt en av de største på undertøysfronten: Hennes & Mauritz. Den svenske klesgiganten har både påvirket og foret norsk undertøysbehov fra Cindy-undertøyet på 90-tallet (den aller første førjuls-undertøyskampanjen med Cindy Crawford, du vet). På Hennes og Mauritz stopper det etter D-cup.

Går du over denne størrelsen etter innlegg blir det fort noen tusenlapper ekstra i året om du må ut med rundt 1000 kroner for hvert undertøyssett (500 for en bh og 500 for to matchende underbukser), i stedet for 200. Hvis vi regner med at du kjøper 6 sett undertøy i året, blir dette en ekstrautgift på 4.800 kroner i året.

Triumf for de velustyrte

Norske kvinners økende fordeler har imidlertid blitt tatt til følge hos noen undertøysfabrikanter. I takt med utviklingen av norske kvinners bryststørrelser, produserer Triumph International stadig større størrelser, og nå får du bher fra det velkjente merket helt opp i H-cup. Disse er imidlertid hakket over H&M i pris - så om du skal gå over fra H&M til Triumph må du nok regne med dobbelt så stort undertøysbudsjett.

Nå er det dermed ikke sagt at alle med D-cup og lavere kun kjøper undertøy fra billigkjedene, men det vi snakker om er valget - og muligheten til å kjøpe undertøy til en god pris.

Og ikke nok med det....

I tillegg kommer alle de nye klærene du må kjøpe om du markant endrer bryststørrelse og omfang. Den store hjemmestrikkete skigenseren passer nok fremdeles, men du har en helt ny kropp å kjøpe klær til, (og vise frem?) og du trekker på en helt ny måte i klærne. Kostnaden på dette er selvfølgelig ikke så enkel å regne seg frem til - det kommer helt an på hvor mye du bruker på klær. Men det er altså verdt å tenke på at etter endt operasjon passer kanskje ikke yndlingskjolene og de formsydde skjortene dine lenger.

På den annen side - kanskje de passer bedre?