Motorola tilbyr rene satelitt-telefoner og kombinasjonstelefon som er både satelitt-telefon og GSM-telefon.
Motorola tilbyr rene satelitt-telefoner og kombinasjonstelefon som er både satelitt-telefon og GSM-telefon.Vis mer

Dette koster satelitt-telefonen

Det internasjonale selskapet Iridium har gjennom sine 66 satelitter i bane over jorda åpnet for virkelig global telefoni. Men hva koster denne globale tilgjengeligheten?

Med satelitt-telefonen kan du ringe og bli oppringt uansett hvor du befinner deg på kloden. Det finnes flere måter å bruke det nye systemet på. Du kan tegne abonnement med Iridium direkte, men foreløpig er det mest aktuelt å bruke en av Iridiums samarbeidspartnere i det landet du bor.

Fordelen med dette er at du slipper å betale et nytt abonnement i tillegg til ditt eksisterende mobilabonnement. I Tyskland koster et at abonnement direkte med Iridium 89 dollar per måned. Dette tilsvarer nesten 700 kroner. Du får riktignok en noe rimeligere telefon enn den du må kjøpe hvis du går til Iridiums samarbeidspartner i ditt hjemland.

Telenor Mobil og Netcom

I Norge har både Telenor Mobil og Netcom inngått samarbeid med Iridium. Har du allerede en mobiltelefon med abonnement hos ett av de to norske selskapene er alt du behøver å gjøre å kjøpe en satelittelefon som er kompatibel med GSM-systemet. De er noe dyrere enn rene satelitt-telefoner, men du slipper å tegne et eget satelitt-abonnement. Du tar ut SIM-kortet fra din eksisterende mobil og putter det inn i din nye "kombinasjons"-satelitt-telefon, og vips, du er i gang.

Allerede nå kan du kjøpe satelitt-telefonen til en pris av omlag 30.000 kroner hos Telenors og Netcoms forhandlere landet rundt. Ikke alle butikker har lager, så noen steder må du bestille. Telefonen du får kjøpt er Motorolas kombinasjonstelefon. Den kobler seg bare på Iridiums satelitter dersom GSM-systemet ikke dekker det landet eller området du skal ringer.

Fra Telenor Mobil får DinSide opplyst følgende priser for bruken av din nye globale telefon (prisene er gjelder kun dersom satelittene må brukes for å oppnå kontakt, hvis ikke betaler du Telenor Mobils gjeldende takster for GSM-systemet):

Pris for Telenor Mobil-kunde
Fra Norge tilKroner per minutt
Norge28,-
Europa42,-
Afrika55,-
Kina65,-
Nord Amerika49,50
Japan49,80
Korea50,30
Midt-Østen53,-
Sør Øst Asia52,75
på åpent hav40.70
Sentral Amerika52,50
Kilde: Telenor Mobil

Kyocera er den andre leverandøren av satelitt-telefoner. Også Kyocera tilbyr kombinasjonstelefon. Vis mer

Fire telefoner på markedet

Foreløpig er det bare fire satelitt-telefoner du kan kjøpe: to GSM/satelitt-telefoner og to rene satelitt-telefoner.

Fra Iridiums europeiske hovedkvarter i Tyskland får DinSide opplyst at prisene ut fra forhandlere i Tyskland ennå ikke er fastsatt, men på CeBit-messen i Hannover har Iridium kjørt kampanjetilbud i prisområdet 19.000 til 27.000 norske kroner. De rene satelitt-telefonene er billigst, mens kombinasjonstelefonene er dyrest.

Personsøkermeldinger gratis

Et rimeligere alternativ enn å bruke staelitt-telefonene er å kjøpe en satelitt-personsøker. Ifølge Telenor koster disse omlag 5.000 kroner. Både innkommende og utgående meldinger er gratis.