Dette koster «helgesyndene»

En øl i parken eller urinering på offentlig sted kan faktisk koste deg dyrt.

UTEPILS I PARKEN? Nei, du har faktisk ikke lov til å drikke på offentlig sted. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
UTEPILS I PARKEN? Nei, du har faktisk ikke lov til å drikke på offentlig sted. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det koster å bli tatt for å kjøre for fort, er en kjent sak. Men det er andre bøter fra politiet som svir langt mer.

Dessuten kan boten for én og samme synd koste flere tusen kroner mer på ett sted enn på et annet. Hvilket politidistrikt du befinner deg i på «gjerningsøyeblikket», avgjør hvor mye du må betale i forelegg.

>> Flere bøter gir rabatt

10.000 kroner i forskjell

Tidligere har Dinside vist til at det koster fra 6.000 kroner og oppover om du blir tatt for å kjøre pirattaxi.

Men hva om du slår lens på et gatehjørne, drikker øl i parken eller blir tatt for tagging? Satsene varierer veldig etter hva slags lovbrudd det er snakk om - og etter hvor du befinner deg.

Dinside har vært i kontakt med Oslo, Hordaland og Vestfold Politidistrikt, for å få et innsyn i hva det koster for denne typen synder. Ikke minst er sexkjøp, altså brudd på Straffelovens paragraf 202a, et lovbrudd som svir på pungen.

I Bergen er bøtesatsen for sexkjøp på 15.000 kroner. Det samme lovbruddet gir deg 25.000 kroner i bot i hovedstaden eller i Tønsberg.

Og dette er ikke det eneste forelegget som har en forskjell på flere tusen kroner, avhengig av hvor du befinner deg. I tabellen under finner du flere eksempler på forelegg for diverse forhold, og forskjellene de tre politidistriktene i mellom.

Bøtesatser
OvertredelseOsloHordalandVestfold
Tagging600030004000
Tilgrising på offentlig sted*Håndheves av kommunen40002000
Urinering400040004000
Drikking på offentlig sted200025002000
Uanstendig oppførsel**6000100006000
Brudd på båndtvangIngen faste bøtesatser30001000
Sexkjøp250001500025000
*Forsøpling, ikke plukke opp etter hunden **Blotting, onanering o.l. Dette ikke er faste satser, men en indikasjon på hva som er størrelsen på en normal bot om man godtar forelegget.


Kan bestemme satser selv

4.000 KRONER: Så mye kan det koste deg om du blir tatt for å urinere på offentlig sted. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
4.000 KRONER: Så mye kan det koste deg om du blir tatt for å urinere på offentlig sted. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Enkelte bøtesatser er felles for hele landet, eksempelvis om du blir tatt for å kjøre for fort, eller andre brudd på veitrafikkloven. Hva er så grunnen til at det er lokale forskjeller på disse bøtene?

Ifølge Riksadvokaten har de foreløpig ikke funnet grunn til å gi sentrale føringer for andre typer straffbare forhold. For forelegg som de vi viser til i tabellen over og andre, er det den lokale politimesteren som avgjør satsene, sier førsteadvokat Guri Lenth ved Riksadvokatembetet til Dinside.

– Det er opp til lokal påtalemyndighet å fastsette hvor stor boten skal være. For mange typer straffbare forhold er det vedtatt lokale bøtesatser, bestemt av politimesteren, og hvor det blant annet tas hensyn til lokale forhold, sier Lenth.

Hun forteller videre at det ikke bør være for store avvik fra politidistrikt til politidistrikt uten at dette er godt begrunnet.

– Riksadvokaten har nylig bedt de regionale statsadvokatembetene se nærmere på situasjonen i egen region. Dersom det avdekkes store ubegrunnede avvik, skal statsadvokatene vurdere om det skal gis regionale bøtesatser, forteller Lenth.

Les også: Du kan velge selv når disse bøtene skal betales

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere. Oppdatert sist 3.6.2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer