Dette koster den egentlig

Du kan nå få en iPhone til under fem tusen kroner. Men du må ikke finne på å bruke den!

Det kommer nå en ny iPhone, og det florerer med tilbud på de gamle 8Gb og 16Gb-versjonene. Disse kan oppdateres med den nye programvaren som ble sluppet igår, men du kan ikke bytte minnekort på en iPhone slik du kan med en datamaskin. En telefon med åtte gigabyte minne vil ikke kunne få mer, men oppdatert med det nye operativsystemet vil den likevel gjøre jobben sin et par år til.

Prøv iPhone-kalkulatoren

Dyr bruk

Du kan nå få en iPhone til én krone hos både Netcom og Telenor. Problemet er at du alltid må tegne abonnement samtidig med at du kjøper en iPhone. De gunstigste abonnementene kan ikke kombineres med iPhone, og det blir fort dyrt om du også har tenkt å bruke telefonen din.

Du kan riktignok legge den i en skuff i ett år og bare betale månedsavgiften. Da kan du få telefonen til under 5.000 kroner (om du ikke krever å få papirfaktura). Men selv om iPhone stadig fremstår som forut sin tid på mange områder, vil nok fjorårsmodellen fortone seg mindre moderne og spennende om ett år. Har du først kjøpt telefonen, vil du gjerne bruke den.

Som den nye iPhonekalkulatoren viser, blir det fort kjempedyrt å ha iPhone. Verst er det om du kombinerer en iPhone med Netcoms populære YoungTalk-abonnement. En vanlig aktiv bruk av telefonen setter deg fort tilbake med 30.000 kroner det første året!

Artikkelen fortsetter under annonsen

De er vanskelige med vilje

Netcom og Telenor er nok blant de aller mest profesjonelle markedsførere vi har i Norge. Det ville ikke vært noe problem for høyt utdannede kommunikasjonseksperter å lage enkle, oversiktelige produkter. Tross alt dreier deg seg jo bare om å overføre digitale bits gjennom et uniformt mobilnett.

Når det er et femtentalls forskjellige priser for å bruke telefonen, og det er slengt inn inkludert ringetid, samtaletid og sms-er, er dette gjort for at det skal være vanskelig for deg på forhånd å beregne hva bruken vil koste. Det er gjort for å hjelpe deg til å ta et dårlig valg.

DinSide har lenge hatt sin Mobiltelefonkalkulator, som viser hva det isolert koster å ha de forskjellige abonnementene. Vi har nå tatt ut de abonnementene som kan kombineres med kjøp av iPhone hos Netcom og Telenor og presentert dem i en egen kalkulator.

Vår nye iPhone-kalkulator

I kalkulatoren har vi for enkelhets skyld forutsatt at alle dine mobilsamtaler går til andre mobiltelefoner i enten Netcoms eller Telenors nett. 40% går til Netcom og 60% til Telenor. Siden begge tilbyr billigere samtaler mellom abonnenter i eget nett, gir denne fordelingsnøkkelen Telenor en fordel i prissammenlikningen.