''Anne'' veier 98 kilo og skal utføre fedmeoperasjon for å blir slankere. Foto: Per Ervland/Allerinternett
''Anne'' veier 98 kilo og skal utføre fedmeoperasjon for å blir slankere. Foto: Per Ervland/AllerinternettVis mer

Dette koster 140.000

Betaler dyrt for å minske magesekken.

ews<''Anne'' på 37 år har brukt to år på å bestemme seg. Hun er pigg og opplagt når DinSide Helse møter henne kun en time før hun skal gjennomføre sin livs operasjon.

- Jeg har vært på konstant slankekur siden jeg var liten, og det har gått opp og ned hele livet, sier hun til DinSide Helse.

Småbarnsmoren på 37 år er motivert nå som hun skal opereres med gastrisk bypass-metoden. Hun håper hun kan bli som ''alle andre''.


Vil se normal ut

- Jeg har ingen drømmer om å bli en sylfide, men jeg bare ønsker å se normal ut og ikke så svær som nå, sier hun.

I Norge har alle med sykelig overvekt - BMI over 35/40 - krav på behandling, men ikke nødvendigvis kirurgi. Alle helseregioner har bygget opp tilbud som omfatter kuropphold med kostomlegging, fysisk aktivitet, mental trening mm. Noen sender også pasienter til slankefarmer i utlandet.

Mål din egen BMI her

- Jeg veier for lite til å få offentlig støtte, og måtte ha ventet til min BMI var oppe i 40 før jeg kunne blitt operert på et statlig sykehus. Da ville helsen min blitt ytterligere redusert og jeg må vente opptil to år, sier ''Anne''.

Tallet for 2007 var 1061 inngrep og i år gjøres det i underkant av 1500 inngrep hvor Aleris står for ca 450 av dem.


Nærmere 1500 pasienter blir årlig slankeoperert. Antall operasjoner vil øke etterhvert som kapasiteten utvides. Aleris utfører omlag 450 av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vår hurtigslanketest

Viktig oppfølging

Her stikker kirurg Hjørtur Gislason hull på magen. Foto: Per Ervland/AllerInternett
Her stikker kirurg Hjørtur Gislason hull på magen. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer


På Alerisklinikken skal det i dag operes fem pasienter. ''Anne'' er dagens letteste pasient. Hun veier 98 kilo og har en BMI på 35.

''Anne'' understreker at hun er svært fornøyd med oppfølgingen hun har fått ved privatsykehuset, og er glad at hun skal opereres av erfarne leger.

Det er den islandske kirurgen Hjørtur Gislason som skal lede dagens operasjon. Han har i sin karriere operert nærmere 1000 pasienter med sykelig overvek ved Aleris sykehus og i tillegg har han operert flere hundre pasienter på Island og i Sverige

- Vi legger opp til nøye oppfølging av pasienten både før og etter operasjonen, et tverrfaglig team bestående blant annet av kirurg, anestesilege, sykepleier, ernæringsfysiolog er involvert i behandlingen av pasienten. Det er viktig at pasientene er godt informert om inngrepet og hva dette innebærer før de blir operert. En operasjon krever livslang oppfølging av lege og daglig inntak av kosttilskudd, sier overlege Hilde Skyvulstad til DinSide Helse.

-Dersom det skulle bli komplikasjoner som følge av operasjonen, sørger vi for og bekoster eventuell reoperasjon og annen nødvendig medisinsk behandling. Vi mener også det er viktig å ta vare på den mentale helsen midt oppi et slikt inngrep. Behandlingsteamet i samarbeid med fysioterapeut og psykolog har såkalte ”mestringskurs” for pasientene tre og tolv måneder etter operasjonen. På disse kursene treffer de opererte også andre i samme situasjon som dem, noe de opplever ert svært nyttig.

Les også: Halverte seg selv

Selve operasjonen

På en tv-skjerm kan vi følge med når magesekken forminskes. Foto: Per Ervland/AllerInternett
På en tv-skjerm kan vi følge med når magesekken forminskes. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer


Iført grønne operasjonsklær er vi i DinSide klare til å være med når ''Anne'' skal opereres.
Operasjonen utføres av et team med kirurger, operasjonssykepleiere,
anestesilege og sykepleier.

Kirurgene stikker en nål gjennom navlen, og fyller bukhulen med gass utenfor tarmene. Deretter føres fem små rør gjennom bukveggen. Gjennom disse rørene kan man arbeide med lange smale instrumenter. I røret i midten er det et TV-kamera (laparoskop) som gjør at man kan se inngrepet på en TVskjerm.

Operasjonen tar vanligvis ca. 50-70 minutter, men forberedelse av pasienten og oppvåkningen etter operasjonen tar tid, så hele prosessen tar 1,5 - 2 timer.

Les også: Overvekt er smittsomt

Et hjelpemiddel

Kirurgteamet på Aleris arbeider raskt og effektivt. Foto: Per Ervland/AllerInternett
Kirurgteamet på Aleris arbeider raskt og effektivt. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer

Operasjonen er kun et tilbud til pasienter med alvorlig fedme, og den forutsetter helt nødvendige forandringer i livsstil. Hvis ikke, kan resultatene bli dårlige, og risikoen for å gå gradvis opp i vekt igjen vil på lang sikt øke.


- De som gjennomgår operasjonen og klarer de nødvendige livsstilsforandringene, har svært gode muligheter for å oppnå et varig godt resultat. Forskning viser at etter en slik operasjon angir nesten alle pasientene at de har fått en betydelig bedre livskvalitet. Fedmerelaterte sykdommer som diabetes og hjertekarsykdommer blir redusert eller kurert. Vekttapet etter operasjonen er raskest de første månedene, og pasienten får en ny stabil vekt 1,5 til 2 år etter operasjonen. I denne perioden vil pasienten i gjennomsnitt miste over 80 prosent av overvekten, ifølge Skyvulstad.

- Mange tror at kirurgi er en enkel løsning på et stort vektproblem. Det er det ikke. Operasjonen hjelper pasienten til å legge om livsstilen, noe som er en forutsetning for at resultatet skal vare. Fokus på kosthold, fysisk aktivitet, psykiske og sosiale forhold er derfor viktig i oppfølgingen, sier hun.

Om tre månender skal DinSide Helse på nytt snakke med ''Anne'' for å se hvordan hun har greid seg.