Dette kjøper vi på svenskehandel

Vi handler stadig mer i Sverige. Her er det vi kjøper mest av.

Kjøttdeig/karbonadedeig topper listene over hva vi kjøper mest av på svenskehandel, sammen med bacon, kylling og brus. Foto: colourbox.com
Kjøttdeig/karbonadedeig topper listene over hva vi kjøper mest av på svenskehandel, sammen med bacon, kylling og brus. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi bruker stadig mer penger på grensehandel, ifølge ferske statistikker fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I løpet av ett år (fra 3. kvartal 2011 til 3. kvartal 2012), har nordmenn handlet for 11,9 milliarder kroner på dagsturer til utlandet.

Vi handler for mer, men vi drar ikke på voldsomt mange flere dagsturer:

Ifølge SSB, er det en økning på 10 prosent fra forrige firekvartalsperiode, fra 10,84 milliarder til 11,93 milliarder kroner. Antall dagsturer økte med kun 1 prosent, fra 6,58 til 6,65 millioner turer, i den samme perioden.

Husk å betale i lokal valuta, dette er alltid billigere!

Dette kjøper vi mest av

Hva er det jeg, du og naboen kjøper når vi drar på svenskehandel? Vi har spurt butikksjefene på noen store grensehandelsbutikker.

Brett med Coca Cola eller Fanta er også en av storselgerne. Foto: colourbox.com
Brett med Coca Cola eller Fanta er også en av storselgerne. Foto: colourbox.com Vis mer


– På grensen er det som alle andre steder noen variasjoner, men varer som karbonadedeig, bacon, kyllingfilét, brett med brus, 4-pack med brus, egg, melk, pålegg, ost og indrefilet av svin er de som ofte er gjengangere på en 10 på topp liste. I julen vil ribbe, kalkun, edamerost og klementiner være med på en slik liste, mens man på sommeren vil finne grillprodukter som spare ribs, koteletter og hamburgere, sier Ole Jörgen Lind, butikksjef hos Maximat Nordby, til DinSide.

Henrik Almqvist, som er markedssjef i Eurocash-gruppen med fem butikker langs norskegrensen, sier til DinSide at det som skiller seg ut i topplistene i tiden før jul, er ribben. Ellers er det dette vi handler mest av hos Eurocash, i rangert rekkefølge:

Importert kjøttdeig, svensk kjøttdeig, 3-pack med bacon, importert blandet kjøttdeig, brett med 24 bokser Coca Cola/Fanta, Arla husholdningsost, Guld Fågeln Kyllingfilet (2 kg), fryst svinefilet, indrefilet av kylling (2 kg), hel kylling (svensk), sukker (2 kg), Eldorado baconteringer (150 g), hamburgere (24 stk. á 90 g.), fersk svinefilet, Eldorado pommes frites, Eldorado bacon (1,5 kg), Majesty bacon 3-pack, lettsaltet flesk, kjøttboller og skivet salami.

– Nå till jul är juleribba som står i fokus og det er et antall tonn som skal ut til våre kjære kunder, sier Heidi Fouganthin, butikksjef på Nordby Supermarket.

Fouganthin sier til DinSide at noen av de produktene som nordmenn kjøper mest av, er karbonadedeig, kyllingfilet, tobakk, drikke (cola, osv.), andebryst, bacon, kalkunbryst, glutenfrie matvarer, godteri i løsvekt og meieriprodukter.

Husk at det er ulovlig å ta med poteter fra Sverige!

Kjøtt, kylling og godterier

Det vi har fått vite hos de svenske matbutikkene, stemmer godt overens med denne rapporten fra Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO): Det er kjøtt og kylling vi handler mest av (84 prosent), deretter sjokolade og godterier (77 prosent) og øl eller mineralvann (71 prosent). Vin og brennevin er også populært (59 prosent).

Sjekk svenskeprisene på nett før du reiser

Handlemønsteret har ikke endret seg veldig i løpet av de siste årene, med unntak av en stor forskjell: tobakk. I 2006 sa 59 prosent at de hadde handlet tobakksprodukter, mot 39 prosent i 2012. Det er imidlertid flere som handler snus.

Vi handler også stadig mer alkohol på svenske alkoholutsalg, selv om det ikke er der vi legger igjen mest penger på grensehandel.


Når bør du handle?

Du kan stort sett handle i Sverige alle dager fram til julaften (men kanskje ikke på selveste julaften), og matvarebutikkene har gjerne åpent fra 9 til 21. De fleste av de større butikkene og sentrene har nettsider hvor du kan sjekke tilbud og selvsagt åpningstider.

Dersom du tenker deg avgårde på julehandel, kan det være lurt å styre unna de travleste timene i butikkene.

Ifølge Lind ved Maximat Nordby, er det lørdager og søndager som (selvsagt) er de største handledagene - om det er førjul eller ellers i året.

– Jeg mener allikevel at vi har så god kapasitet i vår butikk at her skal handelen kunne foregå smidig selv på disse dagene. Vi bemanner opp alle poster og alle våre 22 kasser er selvfölgelig åpne på de mest frekvente tidene, sier Lind.

– Det går ekstra smidig å handle på ukedagene fram mot jul, sier Almqvist i Eurocash til DinSide.

Kjeder du deg i romjula, er det åpent i de fleste svenske matbutikker fra og med 2. juledag, men sjekk de aktuelle butikkene før du kjører.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!