<strong><B>FLEST BETALINGSANMERKNINGER:</strong></B> Menn i 40-årsalderen som tjener under snittet og kommer fra Finnmark topper statistikken over dårligere betalere. Foto: Colourbox.com
FLEST BETALINGSANMERKNINGER: Menn i 40-årsalderen som tjener under snittet og kommer fra Finnmark topper statistikken over dårligere betalere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Dette kjennetegner en dårlig betaler

Nesten 200.000 nordmenn har én eller flere betalingsanmerkninger. Her er kjennetegnene på såkalte «dårlige betalere».

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken meldte kredittinformasjonsselskapet Experian at så mange som 190.257 nordmenn blir betraktet som «dårlige betalere», det vil si at de har én eller flere betalingsanmerkninger.

Hva kjennetegner en dårlig betaler? Ser vi på den kvartalsvise statikken fra Experian finner vi noen fellestrekk ved dem som blir karakterisert som dårlig betaler.

Dette betyr riktignok ikke at dersom du faller inn under flere av disse kategoriene, er du en dårlig betaler. Bare 4,6 prosent av hele den voksne befolkningen har slike betalingsanmerkninger.

Her er fellestrekkene for de som ikke er flinke til å betale regningene sine i tide:

MEST MENN: Drøyt 65 prosent av de som ikke betaler for seg er menn, de resterende 35 prosentene er kvinner. Det betyr at menn er mer representert på statistikken over dårlige betalere. Menn står også for over 20,6 milliarder kroner i skyldige beløp, mens kvinner «bare» står for 4,9 milliarder kroner i skyldige beløp.

LAV LØNN: Gjennomsnittlig nettoinntekt i Norge er 224.452 kroner, ifølge Experians statistikk. Blant dårligere betalere er inntekten bare 172.953 kroner, altså betydelig lavere enn gjennomsnittet.

RUNDT 40 ÅR: Andel dårlige betalere har sin topp blant personer født i 1970, der 7 prosent i denne aldergruppen har én eller flere betalingsanmerkninger. Det er helt klart at andelen dårlige betalere er størst blant dem som er født mellom 1966 og 1971.

Dette kjennetegner en dårlig betaler


BOR I NORD: Finnmark er det fylket med høyest andel dårlige betalere. Der er det 4.208 som er registrert med betalingsanmerkning i Finnmark, noe som utgjør 7 prosent av fylkets befolkning. Også i Østfold er det mange som blir betraktet som dårlige betalere, her er andelen 6,1 prosent.

Oslo har 25.295 personer med betalingsanmerkninger, noe som gjør hovedstaten til det stedet i Norge med flest dårlige betalere. Siden det bor så mange mennesker i Oslo utgjør dette riktignok bare 5 prosent av oslobefolkningen.

Kan få store konsekvenser

Det å ha betalingsanmerkninger på seg kan være svært belastende for den det gjelder.

- Konsekvensene er store. Man får for eksempel ikke boliglån eller andre typer lån. Man får heller ikke lov til å tegne telefonabonnement. Det å handle på kreditt blir dessuten svært vanskelig, forklarer forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Jørgensen sier at dersom man skal kunne leve et normalt liv, er man nødt til å rydde opp i sin private økonomi så fort som mulig.

- Man utestenges fra å være en vanlig aktør i samfunnet, og det blir helt nødvendig å rydde opp, sier Jørgensen til DinSide.

Heldigvis er ikke løpet kjørt dersom du har fått noen betalingsanmerkninger på deg. Les mer om hvordan du kan kvitte deg med dem, og få orden på økonomien din igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer