TV-SERIEN HOUSE: Han er genial, men samtidig antisosial. Likevel mener norske leger at de har noe å lære av tv-serien. Foto: Foxx
TV-SERIEN HOUSE: Han er genial, men samtidig antisosial. Likevel mener norske leger at de har noe å lære av tv-serien. Foto: FoxxVis mer

Dette kan legen din lære av House

Norske leger har gransket metodene til tv-doktoren. Se video!

«House» var verdens mest sette tv-serie i 2008. Den handler om indremedisineren Greogry House som hver uke må løse diagnostiske mysterier sammen med teamet sitt.

Men har metodene hans noe for seg? Og har leger noe å lære av House? Det ville Tidsskrift for Den norske legeforening finne ut av. De har spurt norske leger om hva de synes om tv-serien.

Les også: Legeserier får sex-refs

Roser kommunikasjonen

Harald Hrubos-Strøm, lege ved Akershus Universitetssykehus, mener at enkelte av metodene til House ikke er så dumme, til tross for at de forekommer i en fiktiv virkelighet.

- Jeg synes kommunikasjonen i den diagnostiske gruppa er fantastisk, noe jeg ikke synes at jeg ser på norske sykehus. For eksempel i turnustjenesten er det ofte at en lege gjør medisinske avgjørelser uten å konferere med noen andre, sier Hrubos-Strøm.

Han synes norske leger kan lære noe av dynamikken i House sin gruppe.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi

Provoserer fram svar

Helge Skirbekk, postdoktor ved Universitetet i Oslo, lar seg fascinere over måten House snakker til pasientene på. House går nemlig alltid ut i fra at alle pasienter lyver, noe de ofte gjør i tv-serien.

- Han er utrolig dårlig til å få pasientenes perspektiv, men han kan være flink til å provosere fram reaksjoner, forteller Skirbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vi bruker nesten ett døgn i uka på det

Teamet er trofast mot pasienten

I tv-serien er teamet ofte flinke med å diskutere seg fram til et svar. Redaktør for Tidsskrift for Den norske legeforening, Charlotte Haug, tror dette også kunne vært ideelt i det virkelige liv.

- Alle holder på helt til de har diagnosen. Det er kontinuerlig de samme personene, i stedet for at du får én undersøkelse av én lege, og en annen av en annen lege. Man har litt å lære, men det er en ressurskrevende sak, mener Haug.

Her kan du se hva legene synes om tv-serien.