<strong>HØYERE SKATT:</strong> Endringer i skatteberegningen kan gi deg for høy skatt, mener Skattebetalerforeningen. Foto: NTB Scanpix
HØYERE SKATT: Endringer i skatteberegningen kan gi deg for høy skatt, mener Skattebetalerforeningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Endringer på skattekortet:

Dette kan føre til høyere skattetrekk i 2019

Nå endrer de hvordan skatten din beregnes.

Publisert
Sist oppdatert

En helt ny metode for å beregne skatten din kan gi svært store utslag.

– Den nye beregningsmåten gir svært god grunn til å sjekke skattekortet ekstra nøye, sier Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen.

Endrer skatteberegning

Tidligere la skatteetaten siste skatteoppgjør til grunn når skattetrekket for det kommende året skulle beregnes.

Skattekortet for 2018 var for eksempel fastsatt på bakgrunn av inntektsopplysningene fra 2016. I år har skatteetaten endret dette.

De bruker nå nyere opplysninger fra a-meldingen, som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned.

Stipulert lønn i skattekortet for 2019 tar utgangspunkt i lønnen du har i enten opplysninger som arbeidsgiver har rapportert for oktober 2018, eller opplysninger fra januar til oktober 2018. Det alternativet som gir høyest inntekt av disse to alternativene, legges til grunn.

Dette viser opplysninger Skattebetalerforeningen har innhentet.

- Kan føre til feil skattetrekk

Hegdahl mener imidlertid at metoden de nå skal bruke er oppsiktsvekkende.

– Det er positivt at skatteetaten nå ønsker å legge ferskere tall til grunn for skattekortet, sier Hegdahl, som blant annet peker på at bonusutbetalinger kan medføre at du får feil skattetrekk:

– Hvis oktoberlønnen din er høyere enn normalt, på grunn av bonus, honorarer, bi-inntekter eller andre skattepliktige ytelser, så vil grunnlaget for beregningen av inntekt som er bestemmende for neste år, også bli for høyt.

Dersom du har tabellkort, vil ikke dette nødvendigvis bety så mye, men dersom du har prosentkort, vil du kunne oppleve at skattetrekket blir langt høyere enn det trenger å være neste år.

Du kan se hva som er rapportert om deg i a-meldingen i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.

– Nå er det for de langt fleste bedre at inntekten settes for høyt, og at man får igjen på skatten, fremfor at skattekortet medfører et for lavt trekk som ender med baksmell. Uansett gir den nye beregningsmåten all grunn til å sjekke skattekortet ekstra nøye for inntektsåret 2019, sier Per-Ole Hegdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer