DÅRLIG MUNNHYGIENE: Nærbilde av person med tannkjøttsykdom, hentet fra <a target="_blank" href="http://www.sciencephoto.com">Science Photo Library</a>. Foto: Science Photo Library
DÅRLIG MUNNHYGIENE: Nærbilde av person med tannkjøttsykdom, hentet fra Science Photo Library. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Dette kan du unngå

Grønn te hjelper å holde tennene dine friske.

Noen kopper med grønn te om dagen kan holde tannkjøttsykdommer unna.

Det antyder en ny undersøkelse publisert i fagtidsskriftet Journal of Periodontology, melder nettstedet QualityHealth.com.

Pusser du tennene galt?

Jo flere kopper, jo bedre

Japanske forskere ved Kyushu-universitetet i Fukuoka har studert hvilken effekt grønn te har på munnhelsa til middelaldrende menn.

Resultatene viser at faren for å utvikle symptomer på tannkjøttsykdom – som hovent, lett blødende eller tilbaketrukket tannkjøtt - var mindre hos deltakerne som drakk grønn te.

Jo flere kopper om dagen, desto mindre var risikoen.

Leppe-piercing kan krympe tannkjøttet

Antioksidanter beskytter

940 menn i alderen 49-59 år deltok i studien. Deltakernes tannhelse ble vurdert. De svarte også på spørsmål om tobakksforbruk og tannpuss- og drikkevaner, inkludert hvor ofte de drakk grønn te.

Forskerne så at risikoen for tannkjøttsykdom sank når inntaket av grønn te økte.

Dette skyldes trolig teens innhold av polyfenoler, en gruppe kjemiske substanser med antioksidanteffekt som finnes i planter.

Tannkjøttsykdom er en betennelse i tannkjøttet forårsaket av bakterier (plakk og tannsten). Det kan dermed se ut til at polyfenolene i grønn te beskytter mot munnbakterier og dermed forhindrer skade på tannkjøttet.

Sunnhet i en kopp

God munnhygiene fremdeles viktigst

Forskerne understreker imidlertid at det å øke inntaket av grønn te ikke kan erstatte besøk hos tannpleier eller tannlege.

Sammenhengen mellom grønn te og lavere odds for tannkjøttsykdom var nokså svak, ifølge en av forskerne, Yoshihiro Shimazaki.

God vaner og god munnhygiene er dermed fremdeles det viktigste du kan gjøre for å forebygge.

Munnen avslører deg

Dette kan du gjøre

Ifølge helsenettstedet WebMD kan følgende ting forhindre tannkjøttsykdom:

  • å børste tennene og bruke tanntråd hver dag
  • å gå til kontroll hos tannlege eller tannpleier hvert halvår
  • å stumpe røyken – tobakk er en kjent risikofaktor for tannkjøttsykdom
  • å spise variert og sunt, spesielt vitamin E og C hjelper kroppen å reparere vevskader
  • å ikke skjære tenner, det øker presset på vevet som støtter tennene
  • å unngå stress, som kan gjøre det vanskeligere for immunsystemet å bekjempe en eventuell infeksjon
Stress kan gi munnsykdom
Mat for perlehvite tenner
Stump røyken i dag – flere gode grunner

OBS: Det understrekes imidlertid at selv om du gjør alt for å forebygge, kan enkelte personer være arvelig utsatt. Disse har en seks ganger større sjanse for å utvikle tannkjøttsykdom.

Dersom noen i din nærmeste familie har tannkjøttsykdom, kan du ha økt risiko for det samme. I så fall bør du rengjøre tennene oftere og gå hyppigere til kontroll. Ta kontakt med tannlegen din for mer informasjon.