<strong>Dette er bare noe av det vi ikke se i 2010:</strong> Slankesko, vibrasjonstrening, svineinfluensahysteri og kapsler som inneholder omega 3, 6 og 9. Fotomontasje Foto: Per Ervland, XXl og Colourbox.com
Dette er bare noe av det vi ikke se i 2010: Slankesko, vibrasjonstrening, svineinfluensahysteri og kapsler som inneholder omega 3, 6 og 9. Fotomontasje Foto: Per Ervland, XXl og Colourbox.com Vis mer

Dette kan du glemme i 2010

Vibrasjonstrening, spraytan og svineinfluensahysteri er på lista.

Publisert
Sist oppdatert

Det beste med et nytt år er vissheten om at når klokka slår 24 den 31. desember, kan du si velkommen til en ny og frisk start. Et nytt år med nye muligheter er en klisjé, men ja vel. Et nytt år betyr i alle fall en ny kalender, nye løsninger på ting og et nytt driv til å la noen ting forbli i fortiden og la andre se dagens lys.

Dessverre kan ikke alt som du mente var upopulært i 2009 bli igjen, som høyt kolesterol, studielån, en vrang eks eller en haug ubesvart e-post, men du kan ta noe lærdom fra 2009 og få det bedre i 2010.

DinSide Helse har spurt flere eksperter og våre egne journalister om hva de ønsker å legge igjen i 2009. Det meste blir ønsketekning, men det er vel lov på nyåret! Stikkord er vibrasjonstrening, slankesko, svineinfluensahysteri og pedikyr i fiskevann.

Les også: Dette er også historie: Oppstilling av automatkort på tobakksvarer

Vibrasjonstrening

- Goodbye vibrasjonstrening, sier Yngvar Andersen, eier og personlig trener ved treningssenteret Mykjemeir i Oslo. Han får støtte av treningsekspert Jill Jahrmann, som mener apparatene ikke er verd pengene.

Konseptet er utviklet av romfartsindustrien for å gjøre astronautene mer utholdende.

- Gjennom å utføre øvelser på en vibrerende plate stimuleres muskelfibrene til å trekke seg sammen i en enorm hastighet. Der du gir motstand, altså strammer musklene, går vibrasjonen inn og aktiverer muskelfibrene. Treningstiden på de ulike muskelgruppene reduseres og du får raskt trent hele kroppen på en sunn og effektiv måte, ifølge Resonance.no.

Resultater som skal oppnås er: Økt fettforbrenning, økt blodsirkulasjon, mindre stive muskler, styrket lymfesystem og en sunn, spenstig og sterk kropp.

Andersen og Jahrmann er imidlertid uenig.

- Det er ikke på noen måte bevist at et slikt apparat i seg selv skal gi noen fysisk gevinst, med mindre du trener skikkelig hard styrketrening mens du står på platen – som for eksempel knebøy med vektstang. Da kan det synes som om de mest profesjonelle apparatene kan gi en litt økt styrkeeffekt i forhold til om øvelsen gjøres på gulvet, sier Jahrmann til DinSide Helse, i en artikkel om de beste og verste treningsapparatene.

- Merk at denne forskningen er gjort med dyre, profesjonelle maskiner som tåler mye og som gir helt spesiell vibrasjonsfrekvens. De billige (men allikevel etter forholdene dyre) hjemmeapparatene kan ikke love noe av det samme, legger hun til.

Ikke bit på disse treningsmytene

Oljer med alle omega-typer

Ernæringsfysiolog og forfatter og Gunn Helene Arsky har en klar kandidat:

- Jeg synes alle oljer av typen som gir både omega 3, 6, og 9 i samme slengen er noe tull.

Hun utdyper:

- Vi har en ubalanse mellom omega 3 og 6 i blodet, på grunn av en skjevhet i kosten. På sikt kan dette medføre sykdom på flere plan. Vi trenger omega-3 i kosten, den er essensiell og vi kan ikke lage den selv. Omega-6 er også essensiell, men den får vi allerede nok av. Så var det omega-9, som ikke er essensiell - kroppen kan lage den selv, så hvorfor tilføre mer av dette? For å gjøre noe med ubalansen mellom omega 3 og 6 i kosten og i kroppen vår, bør vi øke inntaket av omega-3 og omega-3-rik mat, ikke samtidig øke inntaket av omega 6 og 9.

Istedenfor å bruke penger på oljene Arsky viser til over, anbefaler hun dette: Spis mer laks, sild, makrell og ørret, ta eventuelt tran, og pass på inntaket av omega-6 så det ikke blir for stort (kilder er blant annet planteoljer, brød, kornprodukter, storfekjøtt, svinekjøtt, kylling osv.).

I helsekostbransjen finnes det en rekke produkter som inneholder omega 3, 6 og 9, som Udo’s Choice Olje, Polaris omega 3,6,9 og Solaray Ultra Omega 3-6-9.

Les også: Din guide i omega-3 jungelen

Slankesko

Helsejournalist i DinSide Helse og KK.no, Linda Stølen, har sett seg lei av slankesko som lover mer enn de faktisk klarer å holde.

- Jeg blir glad dersom det ikke kommer flere varianter av fit flops og annet fottøy som på mirakuløst vis skal gjøre deg slank i en fei. Alle vet at det i realiteten bare er riktig kosthold og nok fysisk aktivitet som får deg ned i vekt.

Virker slankeskoene? DinSide Helse har spurt ekspertene

Spraytan

Nei takk til oransje hud, sier motejournalist i KK.no Ida Bergstrøm, som synes spraytan før forbli i 2009.

- Oransje hud ser verken fresht eller sommerlig ut, det er bare tacky.

Hun får støtte av flere kvinnelige bloggere og forumsdebattanter på nettet:

- Spraytan kan være fint, men det kan også bli vulgært og too much. – Jeg føler alltid at spraytan og selvbruning bare blir skjoldete uansett. - Jeg har prøvd både selvbruningskrem og spraytan, begge gjort i salong. Resultatet var veldig ujevnt, til tross for iherdig skrubbing og tilføring av fukt. I tillegg så er lukta stram, jeg har i hvert fall til gode å finne selvbruningskremer som ikke lukter selvbruning.

Flere jukser seg brune

Fiskepedikyr

Fiskepedikyr er en litt annerledes pedikyr som tilbys i USA. Du sitter helt enkelt med føttene i en tank med fisk. Så fort man setter føttene i vannet kommer fisken ilende for å plukke føttene rene for hard og død hud.

- Det synes jeg er utrolig ekkelt. Riktig nok heter det at man skal lide litt for skjønnheten, men å file og pleie føttene mine klarer jeg helt fint å gjøre hjemme på badet uten at småfisk skal hjelpe meg med det. Jeg vil jo også tro at det kan være helserisiko ved små sår som dette lager i huden. Disse kan jo bli infisert, sier Kjersti Staarvik, motejournalist i KK.no.

Les også: Jeg stinker råtten fisk

Svineinfluensahysteri

De fleste ble temmelig skrekkslagne da de første meldingene om svineinfluensaen kom. Og ikke lenge etter ble det massehysteri i en rekke land. I Norge anslås det at om lag 900 000 personer kan ha hatt svineinfluensa og 29 personer har dødd av sykdommen, ifølge Pandemi.no. Per i dag er det meldt om 11 372 dødsfall totalt i verden.

Nå mener mange at svineinfluensa viste seg å være et relativt mildt virus. Til sammenlikning dør for eksempel 1 000 – 1 500 mennesker av sesonginfluensa hvert år i Norge.

Heldigvis har mange vaksinert seg nå, og antall tilfeller med smittede har gått drastisk ned. La oss håpe at svineinfluensahysteriet har gitt seg også, skriver Newsweek.com.

Men kulda kan gi ny influensabølge, mener noen

Slankepiller og pulver

I 2008 døde en dansk kvinne etter inntak av slankepiller, det florerer i slankepiller på netett og Statens legemiddelverk har advart mot slankepille som kan gi farlige bivirkninger. Likevel lar mange seg friste av piller og pulver som lover å gjøre underverker, og det kommer stadig flere på markedet.

Er du også blant dem som smugbruker slankepiller?

I tilfelle du lurer: Er det virkelig så farlig å ta slankepiller?

- Et enkelt svar på dette er JA. Men ting er ikke så enkelt. Det finnes mange forskjellige slankepiller og det finnes mange ting som er farlig. Du må til lege for å diskutere om du skal bruke slankemedisin, sier legen i Klara-klok.no.

Det er til syvende og sist bare et sunt kosthold og mer fysisk aktivitet, som resulterer i en sunn og varig vektnedgang, mener undertegnede.

Hva synes du bør forbli i 2009? fortell oss i debattforumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer