Dette kan du bli avhengig av

Er du hekta på hjemmebleking av tenner? Dette må du tenke på.

Er du også på jakt etter det perfekte smilet? De fleste elsker å se et hvitt smil, og skulle gjerne hatt det selv også. Så etter at tannblekingsmidler kom på markedet er det mange som sverger til dette mer enn noe annet kosmetisk produkt.

I USA har etterspørselen etter tannblekingsprodukter økt med over 300 prosent siden 1996, og er den mest etterspurte behandlingen hos tannlegene. Samtidig har det blitt mer og mer populært å bleke tennene selv, og det finnes en rekke forskjellige hjemmeblekingsprodukter.

Men det er jo noe som heter for mye av det gode, og det gjelder også for tannblekning.

les også: Slik får du hvitere tenner

Tannbleking

Bleker du tennene dine? (Avsluttet)
Nei, men jeg vil gjerne prøve. (54%) 367
Nei, kommer aldri til å gjøre det. (25%) 169
Ja, jeg har gjort det lenge.(11%) 71
Ja, jeg har nettopp begynt.(10%) 68
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tenner som lyser i mørket

Det er neppe mange som innrømmer at de er avhengig av å bleke tennene sine, mens tannlegene derimot, ser at flere og flere virkelig overdriver jakten etter det hviteste smilet.

- Noen ser ut som de lyser i mørket. For oss tannleger ser dette ut som det mest falske vi noen gang har sett. Men for dem er det skjønnhet, sier professor Van Haywood ved Department of Oral Rehabilitation ved the Medical College of Georgia, ifølge WebMD.

Bleking kan gi etseskader

Overdriver du?

Det finnes to typer tannblekingsprodukter du kan bruke hjemme. Tannblekestrips er tynne plaststrimler som har en blekegele på seg. En normal behandling med blekestrips går over 14 dager, og man skal normalt benytte produktet 2 x 30 minutter daglig. Alternativt kan man bruke en hjemmeblekings-kit. Her plasserer du en tilpasset tannskinne over tennene, som formes etter tennene. Etter at du har formet tannskinnene fylles den med blekegele som brukes i en periode på cirka to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varigheten varierer, men mange føler behov for å bleke igjen etter noen uker. For røykere og de som drikker mye te og kaffe kan det være behov for å gjøre det oftere.

Prisen for et hvitt smil

Lurer du på om du er avhengig av å bleke tennene dine, kan du se etter disse varseltegnene:

  • Du har ekstremt sensitive tenner, og særlig når det gjelder inntak av kald mat og drikke.
  • Du får rødt, irritert og blødende tannkjøtt.
  • Hvordan ser tennene egentlig ut? Noen får omtrent gjennomsiktige tenner hvis de overdriver blekingen.

Les også: Unngå tannbleking hjemme

Går ikke an å overdrive

Robert Gerlach ved Procter & Gamble i USA, som blant annet produserer Crest Whitestrips presiserer at tannblekingsprodukter har en innebygd sikkerhetsmekanisme som gjør at det ikke går an å overdrive.

- Når du har hatt produktet på for lenge kan du få en intens og bankende smerte i tennene. Dette går jo bort, men det gjør vondt, sier Gerlach til WebMD.

Han legger til at det også er lave doser med blekemiddel i hjemmeproduktene. Han står bak over 100 studier gjort på Whitestrips og sier det ikke finnes bevis for at bruken av disse kan resultere i langsiktig overdreven bruk eller at de gir noen negative konsekvenser.

Husk, mange av de hvite tennene du ser i magasiner lyver

Hvitt som i øynene

Men hvor hvitt er hvitt nok?

Den generelle anbefalingen er at tennene dine er hvite når de har samme farge som øyehviten i øynene dine. Blir de mye hvitere enn dette, vil det ikke se ekte ut.

Når du har bleket tennene dine, er det fornuftig å vente noen uker før du gjør det på nytt igjen, slik at du virkelig ser effekten den har på tennene dine.

Eksperter ved American Dental Association anbefaler at du går til en tannlege før du bruker tannblekingsprodukter. Da kan dere snakke om årsaken til misfargingen av tennene og se om det vil løse problemet å bleke tennene – her spiller for eksempel din totale tannhelse en rolle. Da kan dere også snakke om det du ser for deg, slik at du får realistiske forventninger.

Les også: Så sjelden bytter nordmenn tannbørste

Flere råd ved tannbleking (Amerikanske tannleger gir også disse rådene ved tannbleking:)
 
Bruk en sensitiv tannkrem både før og etter du har brukt tannblekingsprodukter.
Gravide bør ikke bruke tannblekingsprodukter, da slike produkter ikke har blitt testet på gravide kvinner.
Ikke bruk tannblekingsprodukter hvis du har krone eller bro. Disse vil ikke la seg bleke, og du får dermed en ujevn farge på tennene.
Følg alltid bruksanvisningen og anbefalingene nøye.
For at effekten skal vare så lenge som mulig, unngå mat og drikke som misfarger tennene. Ha ellers også god tannhygiene.
Hvis du får ekstra sensitive tenner av å bruke tannblekingsprodukter, stopp behandlingen og vent til ubehaget går bort. Snakk gjerne med en tannlege.