Dette kan bli dyrt ...

Norske myndigheter kan bøtelegge deg for langt mer enn fartsovertredelser.

<b>HJELPER IKKE MED UVITENHET:</b> Som norsk borger plikter du å kjenne norske lover og regler. Vi har samlet noen av dem. Foto: Colourbox.com
HJELPER IKKE MED UVITENHET: Som norsk borger plikter du å kjenne norske lover og regler. Vi har samlet noen av dem. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du kjører for fort eller glemmer å ta på deg sikkerhetsselen, vet du ganske sikkert at du kan få en bot, som regel et forenklet forelegg som vedtas på stedet.

Forenklede forelegg havner ikke i bøteregisteret og er den mildeste formen for straff i Norge. Ved forenklet forelegg anvendes også faste bøtesatser. Dersom du ikke godtar "tilbudet" om å godta forelegget, legges saken frem for politijurister som kan utstede et normalt forelegg dersom du blir funnet skyldig i lovbrudd.

SE OGSÅ: Verdens rare lover

Det er langt fra bare farstovertredelser og feilparkeringer som straffes med bøter.
Bli derfor ikke overrasket om du skulle bli bøtelagt for helt andre forhold.

Nedenfor minner vi nye og gamle lesere om forhold du bør være oppmerksom på.

Bil og motor

Å prate i mobiltelefonen: Du kan bli bøtelagt hvis du bruker mobilen i bilen, men det krever at du er koblet opp, altså at du snakker eller lytter. Hvis telefonen er slått av, kan politiet ikke gi deg bot. Da er det i prinsippet ikke mer ulovlig enn å holde en kaffekopp. Politiet kan imidlertid ta beslag i telefonen og sjekke samtaleloggen dersom du hevder at du ikke snakket i telefonen da du ble tatt.

Isete ruter: Hvis du blir tatt med is eller snø på bilrutene, risikerer du å punge ut. Forseelsen kan straffes med 2.000 kroner i bot, og inndragning av førerkort kan også forekomme.

Bruk av vannscooter: Bruk av vannscooter på sjøen i Norge er forbudt på grunn av bråk, forurensing og sikkerheten på sjøen. Du kan få bot på opptil 8.000 kroner dersom du trosser forbudet.

Kjetting i traktoren: I piggdekksesongen skal du ha med kjettinger i traktoren. Påbudet gjelder også lastebilsjåfører og personer som kjører med henger. Dersom du blir tatt uten dette i kjøretøyet, kan du få et forenklet forelegg.

Tomgang: Å la bilen gå på tomgang unødvendig kan bli straffet med bøter.

Skredfare: På Svalbard ble en snøscooterkjører bøtelagt fordi han utløste et skred. For dette fikk han 4.000 kroner i bot i 2006.

Dersom du har fylt 15 år, kan også motta overtredelsesgebyr for følgende forhold:

  • unnlatt å ha med deg førerkort eller mopedførerbevis
  • unnlatt å ha med vognkort under kjøringen
  • kjørt uten hastighetsmåler eller med hastighetsmåler som ikke virker
  • unnlatt å ha med deg varseltrekant
  • kjørt ulovlig med piggdekk eller kjettinger
  • kjørt med dekk med mønsterdybde under lovlig minimum
  • kjørt med signalhorn som gir lyd med varierende tonehøyde eller styrke
  • unnlatt bruk av påbudt verneutstyr som for eksempel hjelm eller bilbelte

>>>Denne boten trenger du ikke betale

Bråk og ordensforstyrrelser

Naboklager: Forstyrrer du naboene i altfor stor grad, for eksempel fordi du har fest eller spiller veldig høy musikk, kan politiet bøtelegge deg.

Pass på hunden: Har du hund, og du ikke har tilstrekkelig kontroll på den, kan du også bli bøtelagt. Brudd på hundeloven kan straffes med inntil 10.000 kroner i bot.

På offentlig sted

Urinering: Urinering på offentlig sted kan straffes med opptil 8.000 kroner i bøter.

Alkohol: Å nyte alkohol på offentlig sted kan gi opptil 4.000 kroner i bot.

Kraftig rus: Hvis du er kraftig ruspåvirket på offentlig sted, kan du også bli bøtelagt for dette. Det er flere eksempler på rusede personer som har blitt anholdt og bøtelagt for å ha brukt narkotika eller alkohol.

Alvorlig leketøy

Fyrverkeri: I 2008 fikk vi et forbud mot bruk av raketter med styrepinne. Ulovlig bruk av fyrverkeri kan straffes med opptil 10.000 kroner i bot.

Selvforsvar: Selv om man hevder å handle i selvforsvar, så vit at elektrosjokkvåpen er strengt forbudt i Norge. En kvinne ble i fjor gitt en bot på 6.000 kroner for å ha et slikt liggende i håndveska.

Internett

Forbudt å sjikanere: Du står ikke fritt til å sjikanere andre på Internett i Norge. I 2004 ble første nordmann bøtelagt etter å ha blitt dømt for nettsjikane av en annen person, og eksemplene begynner å bli mange.

En 17-åring måtte betale 4.000 kroner etter å ha publisert en liste på nettet med navn på jenter han hadde hatt sex med på nettsamfunnet Nettby, og i fjor fikk en 22 år gammel sørlending 5.000 kroner i bot for sjikanering på nettsamfunnet Facebook.

Bøtene for nettsjikane kan være i størrelsesordenen 4.000-10.000 kroner.

Bevis på lovbrudd: I 2006 la en fartsglad mann ut en skrytefilm med råkjøring på Internett. Dermed fikk han en bot på 8.500 kroner etter at politiet hadde funnet mannen ved å følge elektroniske spor han hadde etterlatt seg på nettet.

Ulovlig fildeling: I februar 2007 ble første nordmann dømt for ulovlig fildeling etter å ha blitt anmeldt av film- og musikkbransjen. Han ble dømt til betinget fengsel og fikk en bot på 4.000 kroner, ifølge Aftenposten.

Alkohol

Smugling: Tollmyndighetene har foreleggsmyndighet og kan bøtelegge deg for forhold som oppdages på stedet. Den som blir tatt i småsmugling ved grensepassering, i tollfilteret på en flyplass eller ved ilandstiging fra en ferje fra utlandet, kan altså få forenklet forelegg.

Hjemmebrenning: Blir du tatt for å brenne egen alkoholholdig drikke, eller ha utstyr for hjemmebrenning, fører dette ganske sikkert til bøtelegging og i noen tilfeller også fengselsstraff.

Andre forhold

Overdreven interesse: En 26 år gammel senjaværing skrev kjærlighetsbrev i en sånn grad at han til slutt fikk bot for det, ifølge folkebladet.no Gjentatte oppfordringer om å stoppe førte ikke frem, og personen ble anmeldt og ble bøtelagt med 6.000 kroner.

Meldeplikt: Du kan få bøter dersom du ikke melder fra om forhold i dine omgivelser. Er du ute i skog og mark skal du, ifølge Viltloven, melde fra dersom du finner fredede dyr, ellers regnes det som underslag på viltfondet, og du kan bli bøtelagt.

Da en 29 år gammel trailersjåfør meide ned sju rein på Saltfjellet og ikke meldte fra, fikk han en bot på 10.000 kroner, ifølge Saltenposten.

Kilder: Justisdepartementet, Tollvesenet, andre medier

Er det noe vi har glemt? Og er bøter en grei form for straff? Diskuter i debatten under!