SE OPP! Vær skeptisk når du mottar julekort på epost. Det er ikke sikkert at det er hva du tror det er. Foto: Per Ervland
SE OPP! Vær skeptisk når du mottar julekort på epost. Det er ikke sikkert at det er hva du tror det er. Foto: Per ErvlandVis mer

Dette julekortet bør du ikke åpne

Det er faktisk ikke alle som ønsker deg en god jul.


Rakk du ikke å sende posten torsdag 16. desember? Da kan kanskje e-julekort være noe for deg.

De fleste av disse er gratis, og hilsenen kommer fram i tide. Eventuelt kan du benytte deg av den gode gamle epost-metoden.

Men selv om du har rent mel i posen, er det dessverre ikke alle som har det. Snarere tvert i mot. For i likhet med Nigeria-svindlerne, så følger også andre kjeltringer med med i tiden, slik at fellene deres skal virke mest mulig autentiske.

Det går på å befinne seg på de områdene hvor det er lett å få kontakt med folk, og da sier det seg selv at sosiale medier, som for eksempel Facebook, er en genial arena.

Har du babybilde på Facebook? Det er et sikkert tegn!

Trojaner i forkledning

De aller fleste har mottatt søppelmail i løpet av livet, og noen mer enn andre. Men i disse tider gjelder det å være ekstra skeptisk til dersom du har mottatt et julekort på nettet. Det er nemlig ikke sikkert at intensjonene er like hyggelige.

I fjor var det mange som fikk julehilsen fra det kjente internettfirmaet BlueMountain, hvor du kan sende elektronisk postkort. I emnefeltet stod det følgende "You received a BlueMountain e-Card!", hvor de deretter rådet brukeren om å installere Macromedia Flash Plug-in for å kunne se en fullverdig versjon av kortet, ifølge nettsodem Marketwire.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var altså ikke et koselig julekort fra gamle tante Beate som ventet mottakerne. I stedet ble PCen servert et agressivt Trojan-virus. Den gang advarte sikkerhetsselskapet Red Condor mot åpne den type epost.

Dette postkortet kommer frem i tide: Send elektronisk julekort

Norsk selskap advarer

– Elektroniske postkort-svindel er ganske vanlig rundt helligdager, men det er en grunn til at spammerne fortsetter med å vende tilbake til sine gamle triks, uttalte Dr. Tom Steding, administrerende direktrør ved Red Condor, til avisen.

Selv om eposten fremstår som legitim, bør du se etter ting som stave- og grammatikkfeil, eller dobbeltsjekke om linken virkelig sender deg til det stedet som det hevder, råder Steding.

Vær kritisk til julepost på nettet, advarer Thomas Lillebø, administrerende direktør i Armarium. Foto: Armarium
Vær kritisk til julepost på nettet, advarer Thomas Lillebø, administrerende direktør i Armarium. Foto: Armarium Vis mer


Men det er ikke bare i USA eller andre land at slike ting skjer. Nå oppfordrer det norske datasikkerhetsselskapet Armarium folk om å være kritisk til julehilsener på nettet.

– Virus spres fortsatt på tradisjonelt vis gjennom e-post med vedlegg eller link til elektroniske julekort, video eller julesanger med skjulte ondsinnede programmer. Derfor må folk være på vakt og ikke klikke på noe som virker mistenkelig. Ser ikke e-posten ut til å være skrevet av avsenderen, kan den være uekte og noe man ikke bør klikke på, sier Thomas Lillebø, administrerende direktør i Armarium, i en pressemelding.

Dette gjør susen: Slik kan du unngå spam

Her bør du ikke klikke "liker"

I verste fall kan formålet bak disse epostene være ID-tyveri, og sensitiv personinformasjon kommer på avveie.

Du bør også være obs på hva du "liker" på Facebook.

– På Facebook spres meldinger i lynfart hele året, men når vi kommer i julestemning er terskelen for å klikke på linker og meldinger med hyggelig budskap lavere enn ellers. Når julen nærmer seg vil mange spre god julestemning til venner og kjente, og deler julehilsener med alle de kjenner på Facebook. Videresendes hilsen med kriminelt opphav, kan virus spres rask, advarer Lillebø.