Dette inneholder maten din

Vet du hvor mye fett brunost inneholder? Og hva som er forskjellene på hel- og skummet melk? Den nye Matvaretabellen kan gi deg svaret.

Matportalen.no har sammen med Sosial- og helsedirektoratet publisert Matvaretabellen 2006. Med noen få museklikk kan du få næringsinnholdet i omtrent 1200 matvarer.

- Når det gjelder matvarer har vi et uendelig stort tilbud. Mange ønsket å vite hva som finnes i matvarene. Dette er et nyttig hjelpemiddel for alle som er interesserte i mat og næringsstoffer, sier Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.

Hvilke næringsstoffer og matvarer bør du lete etter for å få energien nå om vinteren? Les mer her.

Første skritt
Verdiene som er beskrevet, er for hundre gram spiselig vare.

Allerede i 1960 ble den første matvaretabellen publisert. Den gang var det et hefte som primært skulle brukes i undervisning. Nå har både antall næringsstoffer og antall matvarer økt betraktelig. Men matvaretabellen er bare første skritt i en lang prosess.

- Etter hvert skal vi kunne beregne et måltid eller en dag. Vi vil gi matvarekunnskap, sier Haga Rimestad.

Dette kan være spesielt fint for småbarnsfamilier. Barnas favoritt er spagetti med kjøttdeig. Hvordan kan du gjøre det sunnere?

I Norge er det ikke påbudt å ha næringsdeklarasjon på matvarer. Det betyr at Matvaretabellen er en kilde på hva som finnes i varene du kjøper i tillegg til eventuell frivillig informasjon fra produsentene

Matvaretabellen finnes foreløpig ikke på WAP, men Mattilsynet sier at de vurderer å legge det ut. Med en WAP-versjon kan du sjekke varenes innhold mens du er i butikken.

Her kan du lese hele Matvaretabellen.

Positivt
- Jeg synes det er svært positivt at Matvaretabellen gjøres tilgjengelig på internett. Gratis bruk og enkelt brukergrensesnitt vil trolig gjøre at flere vil anvende disse dataene enn de som til nå har kjøpt tabellen i bokform, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas.

Hun sier at programmet egner seg best til å sammenlikne "konkurrerende" matvarer, som to påleggstyper eller to ulike drikker.

- Det er imidlertid slik at verdiene kun oppgis per 100 gram. Da de færreste sitter inne med kunnskap om hvor mye en porsjonsstørrelse av en matvare veier, er det ikke et egnet redskap for å næringsberegne sin kost. Her finnes det andre kostberegningsprogrammer som er bedre, sier Landaas.

Det er viktig å vite innholdet av maten vi spiser. Men forstår du hva som står på næringsdeklarasjonen?

Kan brukes feil
- Dette er absolutt nyttig verktøy for helsepersonell, industri og forskere, men er av begrenset betydning for den jevne forbruker, kanskje med unntak av at det er lett å finne ut av hvor mye tilsatt sukker det er i en matvare, sier Inge Lindseth ved 4M-klinikken.

Han sier at tabellen gir en oversikt over de absolutte mengdene av ulike næringsstoffer, men at det ikke bare er dette som definerer et sunt eller usunt kosthold. Det er for eksempel ikke tatt med hvilken effekt matvarene gir på blodsukkeret.

- Brukt feil kan man få inntrykk av at man har et sunt kosthold bare man spiser tilstrekkelig i forhold til offisielle anbefalinger basert på tallene tabellen gir, sier han.

- Da glemmer man at kosthold også handler om måltidsrytme, akutte hormonelle- og blodsukkereffekter, tilberedningsmåte av maten og at næringsstoffanbefalingene ikke er basert på hva som er optimale inntak av ulike næringsstoffer, men i hovedsak hva som er tilstrekkelig for å forebygge klassiske mangelsykdommer, fortsetter Lindseth.

Hvordan spiser du sunt? Svaret finner du på Lommelegen:

Liker du ikke den sunne maten? Kanskje du er en supersmaker?

 

Mozon.no, 29.11.2006