Aldersgrenser:

Dette har du lov til før du blir myndig

Det er slett ikke alt du trenger å vente med til du blir 18 år. Vi har samlet noe av det du har lov til som ungdom - se lista her.

UNDER 18 ÅR? Ingen grunn til å fortvile - mange lover og regler har langt lavere aldersgrense enn dette. Under finner du eksempler på hva du har lov til som ungdom. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
UNDER 18 ÅR? Ingen grunn til å fortvile - mange lover og regler har langt lavere aldersgrense enn dette. Under finner du eksempler på hva du har lov til som ungdom. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg gleder meg til å bli stor» er det mange som har tenkt på ett eller annet tidspunkt.

Men allerede fra 14-15 årsalderen er du mer enn gammel nok til en rekke ting.

Her har vi samlet noen av disse aldersgrensene, som inntrer før du fyller 18 år.

Tjene egne penger?

Allerede som 13-åring kan du ta det som regnes som «lett» arbeid, ifølge Arbeidstilsynet, som eksempelvis nevner det å jobbe som avisbud. Husk at foreldrene dine må være enige i at du kan begynne å jobbe, og du må ha skriftlig tillatelse fra dem.

Når du fyller 15 år kan du ha en jobb som ikke er til skade for din sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det er også greit å være klar over at du kan bestemme over pengene du har tjent selv - med noen få unntak.

Husk å be Skatteetaten om frikort hvis du tjener under grensa på 55.000 kroner

Jakt og fiske

Er man under 18 år, kan man fiske gratis uten fiskekort - selv om det i enkelte områder er påkrevd. Her kan du lese mer om fiskereglene som gjelder for de under 18 år.

Det er også verdt å vite at man allerede som 14-åring er gammel nok til å være med på det som kalles for opplæringsjakt. Og fra man er 16 år kan man jakte alene, hvis man har bestått jegerprøven, ifølge Norges jeger- og fiskerforbund. Du kan også gå på storviltjakt under oppsyn av en voksen.

Kjøre traktor og båt

Når man blir 16 år åpner det seg en ny verden av kjøretøy for dine føtter. Ikke bare kan du kjøre ståbrett, som har 16 års aldersgrense - en aldersgrense som kan bli enda lavere.

Allerede fra du er 14 år kan du ta båtførerprøven, men selve båtførerbeviset kan du få først når du er 16 år. Uten båtførerbevis kan du som 16-åring kjøre fritidsbåt som er under 8 meter og med motor på maks 25 hestekrefter.

Når du er 16 år kan du ta moped- eller traktorlappen, som du kan lese mer om på Statens vegvesens nettsider, men du kan også kjøre traktor uten førerkort: Reglene i forskrift om førerkort sier at en person som har fylt 16 år og har nødvendig ferdighet kan kjøre traktor med maksfart på 40 km/t. Riktignok kun utenfor veg, på privat veg eller ved kryssing av offentlig veg.

Ifølge Ung.no kan du dessuten ta seilflysertifikat eller begynne med fallskjermhopping - hvis foreldrene dine tillater det.

Store avgjørelser?

Som Helsenorge.no skriver, er du helserettslig myndig når du fyller 16 år. Det vil si at du kan bestemme selv om du skal ha behandling og hvem som skal vite hva om helsen din.

Dette innebærer blant annet at du selv kan bestemme å få utført abort. Før du er 16 kan du også få utført abort, men da skal foreldre eller verge få mulighet til å uttale seg, hvis det ikke er spesielle grunner som taler mot det.

Fra man er 16 år tillater dessuten ekteskapsloven at man gifter seg, skriver snl.no, men både foreldrene og Fylkesmannen må si ja til dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!