Dette gjør kulda med deg

Du ramler ikke kun fordi det er glatt, men for å holde på varmen.

Kulda gjør at du må tisse oftere, og at du ramler lettere ... Foto: Colourbox
Kulda gjør at du må tisse oftere, og at du ramler lettere ... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når temperaturene faller, går kroppen i forsvarsmodus for å minske varmetapet.

Det første den gjør, er å snevre inn blodkarene - for å øke isolasjonen i kroppen. Når blodkarene trekker seg sammen, reduseres blodtilførselen til kroppens ekstremiteter - så som tær og fingre. Blodet trekker seg også tilbake til under underhudsvevet, for bedre isolasjon.

Dette er kroppens måte å forsøke å opprettholde kjernetemperaturen på, og å beskytte hjerte, hjerne og andre vitale organer.

Konsekvensen er imidlertid at temperaturen i ekstremitetene faller - som igjen kan føre til nedsatt funksjonsevne. Og her ligger delsvaret på hvorfor du lettere sklir og faller når det er kaldt; det er ikke kun fordi det er glatt - men også fordi nedkjølte nerver og muskler gjør griping og gåing vanskeligere - og øker risikoen for å skli, snuble og falle.

Slik unngår du vinterskadene

Dette ifølge professor Mike Timpton ved University of Portsmouth og professor Steve Field ved allmenlegenes Royal College i Storbritannia, fra en artikkel i den britiske avisen Mail Online.

Lammet av kulden

Professorene har sett på hvilke virkninger kulden har på kroppen, og forklarer hvorfor kroppen reagerer som den gjør.

Skjelver
Du har sikkert opplevd å fryse så mye at du fysisk begynner å skjelve, og kanskje også hakker tenner? Dette er en ufrivillig, ukoordinert rytmisk sammentrekning av muskler - som oppstår for å lage varme. Dersom du skjelver maksimalt, produserer kroppen rundt
600 watt.

Frysing kan komme av ensomhet

Brenner flere kalorier
Kulde er egentlig en gavepakke til deg som satser på en slankere midje; vi forbrenner flere kalorier hvis vi skjelver eller når vi beveger oss for å holde varmen. Ifølge de to britiske ekspertene kan skjelving betraktes som en form for trening - om enn en ufrivillig form for trening. Maks skjelving skal kunne øke stoffskiftehastigheten med opptil fem ganger.

Tissetrengt ...
Føler du deg mer tissetrengt når det er kaldt, uten at du egentlig har drukket mengder som skulle tilsi dette? Du skal vite at det ikke bare er deg - og det har faktisk sin naturlige kulde-forklaring.

Når du fryser og blodkarene trekker seg sammen, økes blodtrykket. Kroppen reagerer igjen på dette ved å øke urinproduksjonen; en prosess kalt kulde-fremkalt urinavsondring.

Se opp for dehydrering
Dehydrering blir faktisk ansett som en medvirkende faktor i mange kulde-relaterte dødsfall. Å få i seg nok væske når det er kaldt, er nesten like viktig som å kle seg varmt, skal vi tro professorene Timpton og Field. Til og med pusting i kulden gir væsketap; den tåka du ser når du puster i kulden, er vanndamp som forlater kroppen.

Rennende nese
Hvorfor nesa renner mye mer når det er kaldt, enn ellers, er man ikke helt sikker på - men det er tenkt at nesa må jobbe overtid når det er kaldt. Det er nesas jobb å varme opp lufta som vi puster inn - som sikkert er en ganske utakknemlig jobb når det er kaldt, og nesa må jobbe ekstra hardt for å få lufttemperaturen på et akseptabelt nivå. Resultatet er at blodkarene forstørrer seg, slimvevet hovner opp og kjertlene produserer ekstra snørr.

En annen teori går ut på at nesehårene ikke jobber like effektivt med å feie slim tilbake ned i svelget når det er kaldt - så noe av slimet slipper gjennom barriéren og kommer ut via nesa i stedet.

Sprukne lepper
Vi er igjen ved kjernen av kroppens kulderespons: Når du er kald, blir mindre blod «sløst bort» på ekstremiteter, inkludert leppene.

Som et resultat tørker de ut, og blir sprukne og såre.

Førstehjelp til tørr hud

(Denne artikkelen ble første gang publisert 9. februar 2009)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!