Dette gjør deg til en stinkbombe

Redd for dårlig ånde? Da bør du passe på hva du spiser!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du pusser tennene morgen og kveld, skyller med munnvann og bruker tanntråd. Likevel klager kjæresten din over at det ikke akkurat lukter blomster av pusten din.

Har du dårlig ånde? Slik sjekker du:

Ifølge Dr. Harold Katz som er grunnlegger av California Breath Clinics i USA, har en tredjedel av befolkningen dårlig ånde. Og maten er en stor syndebukk, mener han. Ifølge American Dental Association, forsvinner ikke lukta før maten har forlatt kroppen igjen.

Hvitløk, løk og karri er klassiske stinkbomber, blant annet fordi de inneholder svovelforbindelser som bidrar til å skape den dårlige ånden, ifølge nyhetsnettstedet NBC5.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Men det finnes også andre og mindre åpenbare matvarer som kan få kolleger og venner til å rygge når du puster på dem.

Les også: Tannkrem for enhver smak:

Osende ost
Noen matvarer fungerer nemlig som drivstoff for anaerobe svovelproduserende bakterier. Katz mener vi bør være ekstra oppmerksomme på melkeprodukter som ost, melk og yoghurt.

- De inneholder en type proteiner som disse ekle bakteriene bruker som drivstoff for å skape lukt, forklarer han.

Yoghurt kan tvert imot forhindre dårlig ånde, ifølge japanske forskere:

Hva du drikker er også viktig hvis du vil ha frisk pust. Kaffe er for eksempel et problem fordi det er veldig surt. Og bakterier elsker et surt miljø, siden det betyr at de kan reprodusere seg selv raskere, ifølge Katz.

Druer er motgift
Tygger du tyggegummi for harde livet for å unngå å forpeste omgivelsene dine, bør du være bevisst på hvilken tyggegummi du velger. Inneholder den sukker, bidrar den nemlig til å fore bakteriene. Det samme gjelder godteri, hevder Katz.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Alix Young Vik, førsteamanuensis ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid du kan ta deg et drops med god samvittighet.

Les også: Dette skader tennene dine:

- Jeg vil kanskje heller si det motsatte av Katz. Sukker inneholder ikke svovel, så selv om noen bakterier skulle bruke sukker som drivstoff, får man ikke dårlig ånde av det. Det er når bakterier må gå over til å bruke noe annet enn karbohydrater, for eksempel proteiner som inneholder svovel, at vi får den dårlige lukta, sier Young Vik til DinSide Helse.

Det finnes heldigvis "motgift" i matverdenen også. Mat som inneholder mye vann, som selleri, agurk, druer, squash og gulrøtter, hjelper nemlig, ifølge Katz.

Slik tar du drepen på den dårlige ånden: