Dette gjør deg grå før tiden

Grått hår er ikke bare et alderstegn. Du kan stresse håret ditt grått.

DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer. Det gjør at håret blir grått.       Foto: colourbox.com
DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer. Det gjør at håret blir grått. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har begynt å dukke opp noen grå hår her og der på hodet ditt. ”Jeg begynner å bli gammel”, tenker du. Men dette kan like gjerne være et tegn på for mye stress, ifølge forskningsnettstedet EurekAlert.

Og det er ikke snakk om hverdagslig psykologisk stress, men litt mer komplisert, nemlig stress på cellenivå.

I hver eneste hårsekk finnes det en samling stamceller som sørger for at det produseres en bestemt type celler, melanocytter, som lager hårets fargestoffer. Dette fargestoffet er også kjent somt melanin.

Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, men som har evnen til å utvikle seg til forskjellige celletyper, ifølge Wikipedia.

Forskere har nå oppdaget at såkalt genotoksisk stress, som defineres som alt som gjør skade på kroppens DNA, tapper hårsekkene for melanocytter.

Derfor får du grått hår
Kroppsdelene som eldes først

Og det kan bety fare på ferde i forhold til å få grå hår.

100.000 angrep hver dag

- DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer, som UV-lys, mutagene kjemikalier og stråling. Det anslås at enhver celle i pattedyr er involvert i rundt 100.000 situasjoner hver dag som gjør skade på DNA-et, forteller studieleder Emi Nishimura ved Tokyo Medical and Dental University.

Sju hårreisende fakta

Celler kan reparere seg selv, men de kan også bli så skadet at det er ingen vei tilbake. Men i stedet for at stamcellene som ødelegges av stress dør og forsvinner hen, blir de gjort om til en annen type pigmentceller, som opptrer på feil sted i hårsekken. Ifølge forsøk på mus gjør dette at hårene blir grå.

Det er de samme mekanismene som gjelder for menneskene, mener forskerne.

God og dårlig nyhet

Hos yngre personer opprettholdes det en balanse mellom stamceller som reproduserer seg selv og de som blir gjort om til pigmentceller. Men når vi blir eldre, vil bare flere og flere av stamcellene ødelegges, og håret blir grått.

Den dårlige nyheten er at det er lite vi kan gjøre for å unngå å skade stamcellene, spesielt hos de som tilbringer mye tid ute og har høy eksponering av UV-stråling fra solen. Men den gode nyheten er at nå som forskere har gjort seg enda klokere på hvorfor håret blir grått, burde det snart være mulig å lage produkter som kan hindre at stamcellene i hårsekken opptrer som de gjør.

- Snart har vi kanskje anti-grå kremer for den aldrende befolkningen, sier Linzhao Cheng ved Johns Hopkins Institute of Cell Engineering i USA, ifølge National Georgraphic.

Og dessuten kan alle mulig slags tiltak som reduserer stress på cellenivå, hindre at de grå hårene får komme til, ifølge forskerne.

Det kommer fram i en ny rapport i tidsskriftet Cell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer