MÅ DU OFTE TISSE? Tenk over det du spiser og drikker. Det kan være årsaken. Foto: Panther Media
MÅ DU OFTE TISSE? Tenk over det du spiser og drikker. Det kan være årsaken. Foto: Panther MediaVis mer

Dette gjør at du må tisse

Lei av å løpe på do i tide og utide?

Noen må på do oftere enn andre. Spesielt dersom du sliter med overaktiv blære.

Både menn og kvinner, i forskjellige aldre, kan ha overaktiv blære, og hos menn er det gjerne forbundet med prostata-problemer, ifølge Lommelegen.

Men hva kan du egentlig gjøre for å begrense turene til toalettet?

Nettsiden Web MD har listet opp noen forslag til hva du kan gjøre for å gjenvinne kontrollen over blæren din:

Flere tester: Tisser du for ofte?

For stort væskeinntak

Under normale omstendigheter trenger kroppen din 2,5 liter væske i døgnet. Cirka 1 liter væske får du tilført gjennom mat, mens 1,5 liter må du innta selv. Men dersom du drikker for mye vann eller annen drikke, betyr ofte flere doturer. Det beste er å få i deg væske på dagtid, og prøve å begrense inntaket på kvelden. På denne måten slipper du å våkne opp på natten fordi du må tisse.

For lite væskeinntak

Dersom du drikker for lite, gjør du blæren din en bjørnetjeneste. Du skulle jo tro at det ble færre doturer av dette, men du ender faktisk bare opp med å irriterer blæren din i stedet. For lite væskeinntak kan faktisk føre til infeksjoner. Lite inntak av væske kan også føre til uttørring, noe du fort vil merke. Symptomene på dette er kvalme, svimmelhet og konsentrasjonsvansker, ifølge Mattilsynet.no

Flere tester: Overaktiv blære betyr mindre sex

For mye kaffe, te, brus og energidrikker

Du har nok hørt det før, men vann er faktisk det aller beste du kan servere kroppen din. Grunnen til dette er at vann er en effektiv tørsteslukker, som inneholder verken sukker, alkohol eller fett. Koffeinholdig drikke, som kaffe og te, er vanndrivende. Det stimulerer blæren og får deg til å produsere mer urin. Har du en overaktiv blære? Dersom du begrenser koffein-inntaket, kan du lettere få kontroll på den igjen.

Begrens alkoholinntaket

Alkohol dehydrerer kroppen, uansett om det er øl, vin eller sprit som drikkes. Det forstyrrer signalene som hjernen sender til bæren om at «nå kan du slippe ut urin». Dersom du sliter med en overaktiv blære, kan det være lurt å kutte ned på alkoholen.

Flere tester: Det gjør tissetrangen større

Styr unna sukker og sukkerfritt

Dersom du er lei av å løpe på do i tide og utide, bør du styre unna mat og drikke som inneholder sukker, honning og kunstige søtstoff. Dette kan nemlig irritere vettet av blæren din. Ta en liten pause og se om hvordan blæren reagerer.

Løkavhengig?

Elsker du løk? Dersom du er plagert med en overaktiv blære, bør du nok kutte det ut for en periode. Ellers kan det hjelpe å koke løken, noe som virker snillere mot blæren.

Flere tester: Drakk ti liter vann og døde

Drikke med kullsyre

Brus og kullsyrholdig drikke kan irritere en overfølsom blære, så du gjør lurt i å droppe dette. Champagne og musserende vin kan derfor være en ekstra påkjenning for blæren, siden det inneholder alkohol.

Røkt, syltet og hermetisert mat

Mat som er behandlet, røkt, syltet og hermetisert, som for eksempel kjøtt og fisk, kan forverre symptomene. Det er fordi det inneholder nitrater, nitritter og syrer, som kan utløse en irritasjon i blæren.