Dette gir deg smarte barn

Gravid og kvalm om morgenen? Morgenkvalme betyr at du får smartere barn.

Småspising kan hjelpe mot morgenkvalme, spis ofte og før du er sulten.  Foto: Colourbox.com
Småspising kan hjelpe mot morgenkvalme, spis ofte og før du er sulten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste gravide har en viss idé om hva morgenkvalme dreier seg om. Og de kommende fedrene har ofte også en anelse om hva dette innebærer, når kvinnen akker og bærer seg, og løper som en jo-jo til og fra toalettet.

Det kan være vanskelig å mobilisere en eneste positiv tanke når kvalmen står på som verst, men en gla’ nyhet er likevel at kvinner med morgenkvalme ser ut til å få smartere barn, med høyere IQ enn kvinner som ikke har noe tegn til morgenkvalme.

En liten kanadisk studie på 121 barn mellom tre og sju år, viser at barna som hadde mødre som opplevde morgenkvalme under svangerskapet, scorte i gjennomsnitt høyere på enkelte IQ-tester, hukommelsestester og språktester, skriver helsenettstedet Health24.com.

Det så ikke ut til at denne sammenhengen ble redusert hos kvinnene som tok medikamenter mot morgenkvalme. Tvert imot, så det ut til at kvinner som tok et visst medikament fikk barn som fikk høyest gjennomsnitt på enkelte IQ-tester.

Morgenkvalme betyr jente
Mors mat avgjør kjønn

Bra med oppkast

- Funnene våre viser at det ikke er skadelig å være kvalm og kaste opp under svangerskapet. Disse symptomene kan faktisk forsterke barnets mentale utvikling på lang sikt, sier studieleder Dr. Irena Nulman ved Hospital for Sick Children i Toronto.

Brede hofter, smartere barn

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Paediatrics.

Det er veldig vanlig med kvalme og oppkast i første trimester, som er svangerskapets første 12 uker. Mange mener at morgenkvalme er et tegn på et sunt svangerskap, og tidligere studier har vist at morgenkvalme reduserer risikoen for spontanabort, dødfødte barn og prematur (for tidlig) fødsel. Men inntil nå har det vært uklart om morgenkvalme har noen langsiktige effekter.

Dette kan føre til abort

IQ-en stiger i takt med kvalmen

I studien har forskerne sett på 45 barn hvor mødrene tok et visst medikament for å lindre morgenkvalmen, 47 barn hvor mødrene ikke tok noen medikamenter for å behandle morgenkvalme og 29 barn der mødrene ikke opplevde morgenkvalme under svangerskapet.

Alle barna hadde normal mental utvikling, men barna til de to gruppene med mødre som var kvalme under svangerskapet fikk i gjennomsnitt høyere score på visse IQ-tester. Og jo kvalmere mor hadde vært under svangerskapet, jo høyere score fikk barna på testene.

Smarte barn tjener mest
Forskerne tror at hormonene som er knyttet til morgenkvalme, kan ha en positiv effekt på hjerneutviklingen til fosteret. Ifølge Store Norske Leksikon forekommer morgenkvalme hos rundt 80 prosent av alle gravide, mens omtrent 50 prosent kaster opp. I de fleste tilfeller forsvinner denne kvalmen etter 6–8 uker.

Beskytter mot morgenkvalme

Slik kan du komme deg gjennom de kvalme månedene (kilde: Kvinneguiden.no):