Dette frykter vi mest

Ophidiofobi, agorafobi eller nyctofobi?

Redd for edderkopper? Konfronter frykten din og gi deg selv lov til å bli redd. Trekk deg tilbake når du vil, er rådet til ekspertene. Foto: Ian Waldie/Getty Images og All Over Press
Redd for edderkopper? Konfronter frykten din og gi deg selv lov til å bli redd. Trekk deg tilbake når du vil, er rådet til ekspertene. Foto: Ian Waldie/Getty Images og All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er Halloween, årets skumleste dag, men enkelte ting er nok langt skumlere for noen..!

Enten du hopper hver gang du ser en edderkopp, eller må lade opp i mange dager før du skal ut og fly, er du neppe den eneste.

Fobier er meget vanlig i befolkningen og sannsynligheten for å utvikle en fobi i løpet av livet har vært anslått å ligge i området 10–25 prosent, ifølge Store Norske Leksikon.

Les også:
Disse fobiene er farlige
Frykt for toaletter
Slik blir du kvitt fobier

Her er noen av de verste tingene vi vet:

Angst eller fobi

Har du en angst eller fobi for noe som virkelig kan prege din hverdag? (Avsluttet)
Ja! (36%) 155
Litt kanskje, men jeg plages ikke så mye.(33%) 143
Nei, jeg er ikke plaget med dette.(31%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tannlegen

De færreste jubler over tanken av å sitte i tannlegestolen og gjennomgå en rotfylling eller bare å borre et hull. Hver tiende nordmann lider av tannlegeskrekk, ifølge Tannlege-svensrud.no.

Noen har så angst for tannlegen at de rett og slett unngår tannlegen for alt det er verdt. Det eneste som gjør at de går til tannlegen, er når de har uutholdelige smerter.

Det er forskjellige årsaker til tannlegeskrekk, som en tidligere vond erfaring hos en tannlege, frykten for sprøyter og følelsen av å være hjelpesløs. Tannleger er godt vant med pasienter som har tannlegeskrekk. Snakk med tannlegen din, og etabler et åpent og tillitsfullt forhold til han/henne.

I tillegg er det ved de odontologiske fakultetene i Oslo og Bergen spesielle klinikker som behandler pasienter med alvorlig tannlegeskrekk.

Les også: Fem råd mot tannlegeskrekk

Hunder

Hunden sies å være menneskets beste venn, men slik er det ikke for alle. Disse er ikke bare redde for kraftige rottweilere og pitbulls, men gjerne også for små valper og miniatyrhunder.

Angst for hunder heter cynofobi, og grunnen til at man utvikler denne fobien har ofte en sammenheng med at man har blitt bitt av en hund eller har sett noen andre bli blitt.

Personer som er redde for hunder blir ofte behandlet med eksponeringsterapi, der pasientene gradvis konfronteres med hunder.

Les også: Kjæledyr er bra for barna

Flytur

Noen synger salmer mens andre doper seg med piller og alkohol. Til tross for sikkerheten er mellom 10 og 25 prosent av oss livredd for å fly.

Men som de fleste andre fobier, er det liten grunn til bekymring. Statistisk sett er det mye farligere å kjøre bil. Ifølge Live Science er oddsen for å dø i en flyulykke 1:20 000 mens oddsen for å dø i en bilulykke er 1:100. Oddsen for å dø av hjerte- og karsykdom er 1:5.

De fleste flyselskapene arrangerer flyskrekkurs, som er effektiv behandling for mange.

Vingene kan ikke falle av, og turbulens er ikke farlig. Her oppklares mytene
Les også: Åtte tips mot flyskrekk

Lyn og torden

Pulsen har lett for å øke når du ligger i sengen og uværet herjer som verst utenfor. Men for noen blir det langt verre: De kan gå så langt som å pakke tingene sine og flytte til områder hvor det er mindre uvær. De med astrafobi har en sykelig frykt for uvær, særlig tordenvær.

Ifølge John Westefield ved University of Iowa, er mange av dem som sliter med astrafobi flaue over å snakke om lidelsen sin, og forteller sjelden andre om det. Når det kommer til behandling mener Westefield at det er effektivt å kombinere det å få støtte fra andre rundt seg og oppsøke korrekt informasjon, med å øve seg på å håndtere angster og frykter.

Slik lurer du lynet

Mørket

Mange unge blir redde når mørket bryter fram, og tror udyr kan poppe helt uventet ut fra skapet. Å være redd for mørket er blant de vanligste fryktene hos barn.

De fleste vokser det av seg, men hos enkelte kan det utvikle seg til såkalt nyctofobi.

Hvis barnet er redd for mørket kan det hjelpe hvis en forelder sitter i samme rom til barnet har sovnet, ha på lys utenfor soverommet eller bruk stjerner som lyser i taket.

Høyder

Mange kjenner et sug når de står på toppen av en høy bygning eller et høyt fjell og titter ned, og det samme kan man få ved å se opp på en høy bygning. Høydeskrekk er blant de vanligste formene for fobi. En internasjonal studie viser at 120 av 1000 sliter med intens frykt for høyder, ifølge Sævri, som tilbyr kurs i mestring av høyder. Man vet imidlertid lite om forekomsten i Norge.

Behandlingsformer som kan hjelpe er kognitiv terapi og tankefeltterapi.

Andre mennesker

Hva tenker du om å snakke til en stor folkemengde eller peke deg ut på en annen måte? Hvis du blir svett og føler deg dårlig av dette kan det være et tegn på sosial angst. De med sosial angst har rett og slett redsel for å bli vurdert av andre. For noen kan det gå så langt som at de unngår å be om hjelp i butikken, de dropper å ta bussen eller å delta i selskaper.

Om lag én av 20 opplever agorafobi og én av sju sosial fobi (sosial angst) i en slik grad at det har betydning for livskvalitet og psykisk helse, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kognitiv samtaleterapi og medikamentell behandling er behandlingsalternativene, og eventuell legemiddelbehandling.

Les også: Slik takler du sosial fobi

Skumle steder

Agorafobi er en sykelig angst for å oppholde seg alene utenfor hjemmet, spesielt på steder hvor det er andre mennesker, men også på ubeskyttede steder som i åpne landskap, på store plasser eller ensomme veistrekninger. Andre steder som kan bli problematiske er heiser, broer, offentlig transport, handlesentre og sportsarenaer.

Eksponeringsterapi er den mest effektive behandlingsformen.

Ler mer om agorafobi på Lommelegen

Edderkopper

Husker du filmen Arachnophobia, der en familie får hele det nykjøpte huset sitt invadert av store, skumle edderkopper? Araknofobi er angst for edderkopper. Det karakteristiske er at reaksjonen på edderkoppen er ute av proporsjon med den fare som araknofoben er utsatt for. I Norge er edderkoppen sjelden farlig for mennesker.

Ifølge en studie er det fire ganger så stor sannsynlighet for at kvinner lider av dette, melder Live Science.

Redsel for slanger er også en vanlig lidelse. Ophidiofobi er betegnelsen for fobien hvor man har en sykelig angst for slanger. Eksponeringsterapi er den mest effektive behandlingen for disse fobiene.

Rare fobier

Og her er noen av verdens rareste fobier:

Phobophobia: Frykt for å utvikle en fobi
Nephophobia: Frykt for skyer
Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: Frykt for lange ord
Cacophobia: Frykt for stygghet/å være stygg
Linonophobia: Frykt for tråd/garn
Epistemophobia: Frykt for kunnskap
Vestiophobia: Frykt for klær
Arachibutyorophobia: Frykt for at peanøttsmør setter seg fast i ganen
Papaphobia: Frykt for paven
Panophobia: Frykt for alt
Paraskevidekatriafobi: Frykt for fredag 13.

Kilde: Live Science og Nettavisen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!