Forsikringsselskapene frykter massesøksmål i fremtiden som følge av svekket hørsel fra bruk av mp3-spillere.  Foto: Colourbox
Forsikringsselskapene frykter massesøksmål i fremtiden som følge av svekket hørsel fra bruk av mp3-spillere. Foto: ColourboxVis mer

Dette frykter de vil skade deg

Smittsomme sykdommer og kosmetisk kirurgi er noe forsikringsselskapene frykter i fremtiden.

En verden i stadig endring gjør at både produsenter og forsikringsselskaper bruker store ressurser på å overvåke markedet og analysere risiko. De frykter at dagens forbrukerprodukter kan ende med massesøksmål om 20 år.

Vil sponse forskning

En av dem er If skadeforsikring. I tillegg til om lag 100 risikoingeniører, har de opprettet en egen enhet som heter ”Emerging risks”, som består av fem personer som kontinuerlig vurderer mulige fremtidige farer.

- Det blir mer og mer fokus på dette. Denne enheten har vi hatt i to år, men vi har alltid jobbet med dette, selv om det ikke har vært like intensivt som det det er i dag, sier samfunnskontakt i If, Elin Kleven til DinSide Helse.

Les også: Døv av mp3

Frykter massesøksmål

Flere av produktene og tjenestene som If skadeforsikring har under oppsikt er knyttet til helsefare. Deriblant kosmetisk kirurgi, øyekirurgi, mp3-spillere og produsenter av usunn mat.

- Noe av risikoen går på trender og økt globalisering, sier Kleven og forklarer;

- I dag importeres mye fra Kina. For eksempel hadde vi det tilfellet hvor det ble avslørt ulovlig høye nivåer av bly i malingen på leker fra Kina. Vi utelukker ikke at det i fremtiden kan komme massesøksmål ettersom vi er mer utsatt når flere produkter blir produsert i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stadig flere farlige leker

På Ifs observasjonsliste står også infeksjonssykdommer. Kleven forklarer at de spesielt frykter at disse plutselig vil endre atferd og oppstå i nye settinger, slik som skjedde da legionella ble påvist i kjøletårn.

- I tillegg reiser folk mer noe som gjør at sykdommer blir spredd lettere. Enkeltmennesket er mye mer utsatt.

Den økte bruken av nanoteknologi er noe de følger med argusøyne.
- Vi kan ikke si med sikkerhet at nanoteknologi er skadelig, men vi må prøve å gjøre ting forutsigbart, sier Kleven.
- Noe er vanskelig å forutsi, men der hvor vi kan beregne risiko vil vi gjøre det.

Vil sponse forskning

- Grunnen til at vi som skadeforsikringsselskap gjør dette er at vi må vite hvilke skadeerstatningskrav vi vil kunne stå ovenfor i framtida, forklarer Kleven.
- Vi ønsker å være forberedt og forhindre at noe skjer og da må vi ha mye kunnskap.

Hun trekker asbest opp som et svært relevant eksempel.

- Det er 100 år siden helseskadene av asbest først ble kjent, men da ble de ikke tatt på alvor. Det er en gammel fare, men antall dødsfall forårsaket av asbest vil ikke nå toppen før i 2015. Det sier ganske mye.

If skadeforsikring følger derfor med på alt fra bakterieproblematikk, til klimaforandringer, kostmetisk kirurgi, støy og temperturendringer.

- Vi ser på dette som såpass viktig at vi etter hvert vil sponse forskning på enkelte områder.

Les også: Mobilen skader fosteret

Dette frykter de mest:

Ifølge samfunnskontakt Elin kleven frykter If skadeforsikring disse mest:

Klimaendringene: Vil resultere i flere stormer, mer nedbør og flere flommer. If skadeforsikring frykter flere skader på bygninger og eiendeler, men også større epidemier.

Strålefare og elektromagnetiske felt: De frykter skadevirkningene av bruk av for eksempel mobiltelefon.

Nanoteknologi: Brukes i stadig flere produkter, alt fra belegg på vinduer til tilsetningsstoffer i plast. If skadeforsikring frykter at de små partiklene kan trenge inn i huden og skade menneskekroppen. Denne er vi veldig obs på.

Genmodifiserte produkter: Skadevirkninger av genmodifiserte landbruksvarer kan medføre skader man ikke kjenner omfanget av i dag.