Man antar at mellom 5 og 20 prosent skjærer tenner, men i bare ti prosent av disse tilfellene regner man med at behandling er nødvendig.
Man antar at mellom 5 og 20 prosent skjærer tenner, men i bare ti prosent av disse tilfellene regner man med at behandling er nødvendig.Vis mer

Dette får deg til å skjære tenner

Stress kan få deg til å gjøre denne uvanen om natten.

Vi vet at for mye stress ikke er bra for helsa, og kan føre til alt fra kroniske smerter som vond rygg og smerter i nakke og skuldre til å øke risikoen for hjerte- og karsykdom og bryte ned immunforsvaret. Men stress kan også ha en negativ påvirkning på tennene dine.

For det er større sannsynlighet at personer som stresser mye i det daglige skjærer tenner mens de sover enn de som ikke er stresset, ifølge en ny studie.

- Bruksisme (å skjære tenner red.anm.) kan slite på tennene, gjøre at de løsner og gjøre de mer følsomme. Og musklene som er ansvarlig for tygging blir vondere og større, sier Maria Giraki ved tyske Heinrich-Heine-University i Düsseldorf, som var med på studien, ifølge Alphagalileo.com.

Les dette om du vil ha null hull

Gjør du?

Skjærer du tenner? (Avsluttet)
Ja.(79%) 1249
Ikke så vidt jeg vet. (12%) 183
Nei.(10%) 152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Visst lite om årsakene

Hun bekrefter at man til nå har vist lite om hvorfor vi skjærer tenner, men det har vært antydet at stress kan være blant årsakene.

- Målet vårt var å finne ut hva som fører til stress, hvordan man takler stress og hvilke faktorer man kan sette i sammenheng med bruksisme, sier Giraki.

I studien jobbet forskerne med 69 testpersoner, hvorav 48 var kjent for å skjære tenner. I testperioden måtte deltakerne sove med små plater i munnen om natten. De svarte også på forskjellige spørreskjemaer som handlet om stress og ulike måter å takle dette på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stress kunne ikke ses i sammenheng med alder, kjønn eller utdannelse, men var derimot et vanlig fenomen å oppleve i løpet av hverdagen og på jobben.

- Våre funn viser at personer som har et alvorlig problem når det gjelder å skjære tenner ofte ser ut til å ha problemer med å takle stress på en god måte. Det virker som disse foretrekker å takle stress på en «negativ» måte, som å gjemme seg bort. Dette øker imidlertid følelsen av stress, i motsetning til måter som løser stress på en «positiv» måte, sier Giraki.

Studien er publisert i tidsskriftet Head & Face Medicine.

Vanlig at barn gjør det

Man antar at mellom 5 og 20 prosent av befolkningen skjærer tenner, men i bare ti prosent av disse tilfellene regner man med at behandling er nødvendig, ifølge Lommelegen. Det er ikke uvanlig at barn gnisser/skjærer tenner om natten. Dette er helt ufarlig. Som regel opphører uvanen gradvis når de nye tennene kommer.

Studien over antyder at stress er en risikofaktor. Andre kjente risikofaktorer er røyking, søvnapné og i tillegg kan det skyldes arv. Enkelte medikamenter kan også øke risikoen for at man skjærer tenner, som amfetamin og levadopa.

Hva gjør man får å bli kvitt denne uvanen?

- Det finnes ingen veldokumentert behandling. Tannleger kan eventuelt lage skinner som kan beskytte tennene om disse blir skadet. Avspenning og avslappingsteknikker har vært benyttet. Søvnhygieneråd anbefales også. Ellers har en benyttet medikamenter, men god dokumentasjon med henhold til virkning foreligger ikke, sier søvnekspert Ståle Pallesen, ifølge Lommelegen.

Man kan også få råd om muskeløvelser, ifølge Helsedirektoratet.