<strong><b>VILLEDENDE MARKEDSFØRING:</strong></b> Nei, du kan ikke ta båtførerprøven på nett, du må møte opp personlig for å få avlagt den. Og rabatten gjelder ikke båtførerprøven, men et forberedende kurs som du slettes ikke trenger.  Foto: Forbrukerombudet/Panther Media. Montasje: Kristin Sørdal
VILLEDENDE MARKEDSFØRING: Nei, du kan ikke ta båtførerprøven på nett, du må møte opp personlig for å få avlagt den. Og rabatten gjelder ikke båtførerprøven, men et forberedende kurs som du slettes ikke trenger. Foto: Forbrukerombudet/Panther Media. Montasje: Kristin Sørdal Vis mer

- Dette er villedende markedsføring

Dette er villedende markedsføring fra If, sier Forbrukerombudet. Forsikringsselskapet beklager.

Publisert
Sist oppdatert

"Ta båtførerprøven på nett. If-kunder 60 prosent rabatt", annonserer If på nett.

Realiteten er imidlertid at båtførerprøven ikke kan avlegges på nett, og at det som egentlig markedsføres er Ifs eget forberedende båtførerkurs.

Det er nemlig ingen krav til at du må ta et slikt kurs. For å få tildelt båtførerbevis må du bare møte opp og avlegge eksamen ved et godkjent testsenter. Det er altså ikke mulig å ta båtførerprøven enkelt på nett, slik Ifs markedsføring gir inntrykk av, hevder Forbrukerombudet.

Ikke obligatorisk

Selv om du som If-kunde får 60 prosent rabatt på dette kurset, er dette egentlig bortkastede penger - om du ikke hadde direkte planer om å ta dette kurset.

For å få tildelt båtførerbevis må du møte opp og avlegge eksamen ved et godkjent testsenter. Det er altså ikke mulig å ta båtførerprøven enkelt på nett, slik Ifs markedsføring gir inntrykk av. Avgiften for kurset kommer også i tillegg til avgiften for selve båtførerprøven.

– En annonse som gir inntrykk av at forbrukerne enkelt kan avlegge båtførerprøven på nett, når de rent faktisk ikke kan det, er villedende, sier fungerende forbrukerombud Jo Gjedrem.

Ikke rabatt på båtførerprøven

Annonsen gir inntrykk av at If-kunder får 60 prosent rabatt på båtførerprøven. På If's hjemmesider fremgår det imidlertid at rabatten knytter seg til If’s eget båtførerkurs.

– Det er villedende å gi inntrykk av at rabatten gjelder en annen ytelse enn den reelle, sier Gjedrem. If opplyser heller ikke i annonsen om prisen som rabatten regnes ut i fra, hvilket også er problematisk etter markedsføringsloven, tilføyer Gjedrem.

"Annonseringen kan medføre at forbrukere klikker på annonsen i den tro at det er selve
båtførerprøven som kan avlegges på nett. Når annonsen i stedet linker til et ikke-obligatorisk betalingskurs, vil markedsføringen etter vår vurdering være egnet til å
påvirke forbrukerne til å treffe en økonomisk beslutning som de ellers ikke ville ha
truffet," skriver Forbrukerombudet i et brev til If.

Forbrukerombudet har gitt If frist ut 7. august til å endre den villedende markedsføringen og frist til 21. august for å gi nærmere kommentarer i saken.

Her kan du se alle DinSides saker om villedende markedsføring

If beklager

Ifølge informasjonssjef Jack Frostad i If, gikk denne kampanjen i vår og på forsommeren. Han sier at den er avsluttet forlengst.

– Vi synes Forbrukerombudet og klageren har et poeng. Vi burde brukt betegnelsen båtførerkurset i stedet for båtførerprøven i vår nettannonse. Det er kurset vi har et godt tilbud på, ikke på båtførerprøven. De som klikker seg inn fra annonsen kommer inn på en "landingsside" under vår hjemmeside på If.no, og der fremgår det helt klart at dette er tale om et rabattert kurs som gir mulighet til å ta båtførerprøven. Rutinene for å få tatt prøven ligger klart og tydelig forklart på den siden som interesserte personer kommer inn på, skriver Frostad til DinSide i en e-post.

Han er likevel enig i at teksten i annonsen burde vært annerledes.

– Ja, vi burde brukt en annen ordlyd i vår annonse, altså båtførerkurs, og dermed ville jo 60 prosent rabatt vært helt relevant og riktig, sier Frostad.

Slik kan du klage

Du kan klage på villedende markedsføring til Forbrukerombudet. Klagen kan sendes elektronisk. Det kan være lurt å ta kopi av reklamen du mener strider imot markedsføringsloven, slik at du kan legge dette ved klagen. Dersom det er snakk om en reklame på internett, kan det være lurt å ha link til den aktuelle siden, samtidig som du tar bildekopi.

Det er enkelt og raskt å sende en klage, og du blir guidet gjennom saken på Forbrukerombudets nettside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer