Dette er vi redde for

Å bli ledd av er noe vi frykter uansett kultur.

Er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av. Foto: /colourbox.com
Er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av. Foto: /colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Latter er et spontant emosjonelt utbrudd, og evnen til å le er noe vi er født med. Og det å le av andre er et fenomen som inntreffer helt naturlig. Det stikk motsatte derimot, å bli ledd av, kan gi store problemer i våre sosiale liv.

Sosial angst er frykt for situasjoner hvor en blir vurdert av andre. Personer med sosial angst er redde for å dumme seg ut foran andre, og holder seg ofte unna sosiale sammenhenger for å unngå dette.

- Har jeg sosial angst? Les hva Lommelegen svarer

Men er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av, ifølge den nettbaserte forskningsnyhetstjenesten Alpha Galileo.

Les også: Derfor ler du
Ler 400 ganger daglig

Trygg eller ikke?

Er du redd for å bli ledd av? (Avsluttet)
Jeg liker det ikke, men det går som regel greit.(42%) 227
Ja, jeg har definitivt en form for sosial angst.(28%) 151
Nei, jeg tar det helt med ro!(23%) 123
Dette har jeg aldri tenkt på før. (7%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


To motpoler

- Der er mange forskjellige grunner til at folk ler av andre, sier spansk psykolog Victor Rubio, som var med på studien.

I studien måtte 22 610 personer svare på spørreskjemaer. Basert på svarene ville det komme fram om de hadde en form for sosial angst eller ikke.

- Studien gjør det mulig å se en klar forskjell på personer som har angst og de som ikke har det, i tillegg til å vise kulturelle forskjeller – som også spiller en stor rolle i psykologisk behandling, sier Rubio.

Ifølge ekspertene plasseres mennesker mellom to motpoler når det gjelder frykten å bli ledd av. I den ene enden er de som prøver å skjule sin dårlige selvtillit eller som tror de er morsomme. I den andre enden er de som unngår situasjoner hvor man kan bli ledd av, og som tror at hvis noen ler, så er det dem de ler av.

Dette skjer i alle kulturer, men det er visse forskjeller, ifølge forskerne.

Derfor ler du til du gråter

Gjemmer dårlig selvtillit

Personer fra Turkmenistan og Kambodsja, og Spania til en viss grad, er ofte blant dem som skjuler sin dårlige selvtillit, mens irakere, egyptere og jordanere oftere unngår situasjoner som kan være pinlige.

Finner er de som har minst tro på at de er årsaken til at andre begynner å le av dem (8,5 prosent), mens de fleste fra Thailand tror tvert imot at dette er tilfellet (80 prosent).

Smil og verden smiler til deg

Norge har også bidratt til studien, og studenter ved Universitetet i Oslo har svart på spørreskjemaet. Men på grunn av manglende finansiell støtte fra universitetet har ikke dataene blitt behandlet videre, selv om de er med i den store undersøkelsen.

- Det jeg vet er at Norge neppe skiller seg ut på noen spesiell måte, bekrefter professor Birgit Hertzberg Kaare ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, overfor DinSide Helse.

Studien er publisert i tidsskriftet Humor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer