- Dette er mildt sagt useriøst!

Selger lydkabler til over hundretusen kroner per meter.

(Faksimile: Soundgarden.no) Er du en av dem som bruker 100.000 kroner på en lydkabel?
(Faksimile: Soundgarden.no) Er du en av dem som bruker 100.000 kroner på en lydkabel? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Stenstadvold jobber som teknisk leder innen tv-produksjon og har høgskoleutdannelse i tv-teknikk. Han har sett seg lei av at folk blir lurt til å tro de får en helt unik lytteropplevelse bare de bruker nok penger.

- Jeg jobber daglig med tv-sendinger, og mye av jobben er også å installere utstyr og montere tv-studioer. Til det bruker vi kabler til 5 kroner per meter. Det er mer enn bra nok, sier han.

Til tross for dette: Hos elektronikkjeden Soundgarden selges det lydkabler til mange tusen kroner, noe Stenstadvold karakteriserer som lureri.

(Faksimile: Soundgarden.no) Verdt prisen, eller bare tull?
(Faksimile: Soundgarden.no) Verdt prisen, eller bare tull? Vis mer

Signalkabelen Nordost Odin Supreme Reference XLR koster 105.995 kroner for en meter. I produktbeskrivelsen heter det at "Valhalla fra Nordost er for mange synonymt med verdens beste kabelserie. Siden markedet rundt om i verden har etterlyst et enda bedre produkt, har Nordost nok en gang hentet fram tryllestaven."


- Hva betyr egentlig det? spør Stenstadvold retorisk.
- Min påstand er at når det er snakk om få meter, så er det ikke mulig å høre forskjell på lyden. Å selge lydkabler til 100.000 kroner er mildt sagt useriøst.

Les også: Pioneer er historie

Forskjell på analogt og digitalt

Stenstadvold understreker at det er forskjell på analog og digital lyd og at det kan være noe mer å hente på kabler for analogt bruk. Men bare opptil en viss prisklasse. For digitale signaler er det meningsløst å kjøpe noe til tusenvis av kroner. Funker det, så funker det, mener han.

- Likevel har disse kablene, når man først kommer over en viss prisklasse, kun en målbar forskjell som er langt over det menneskelig hørsel kan oppfatte.

Et ungt menneskelig øre kan høre frekvenser i området 20 Hz til 20 kHz, som er et nokså begrenset område. Derfor bruker Stenstadvold kabler som koster ned til 2,50 kroner per meter når det er snakk om å strekke dem over korte avstander. Så lenge mottakerenheten klarer å skille 0 og 1, så går det fint.

- Det fungerer helt utmerket. Ingen skal fortelle meg at den kabelen ikke gjør jobben, sier Stenstadvold.

Han bruker i mange tilfeller det Soundgarden på sine sider karakteriserer som "lakrislisser".

- Ingen kan høre forskjell på kabelen jeg bruker til 2,50 kroner per meter, og for eksempel den som heter Nordost Silver Shadow Digital XLR til 6.995 kroner, mener Stenstadvold. Jeg holder på å bygge et nytt konrollrom nå. Hvis jeg skulle kjøpt kabler fra Soundgarden, hadde det kostet titalls millioner. Nå koster det cirka 200.000 kroner.

«Det er ikke mer eller mindre useriøst å selge dyre kabler enn andre luksusprodukter.Borgar Skoveng, Soundgarden»

Han forklarer at når det er snakk om digital lyd, så sender for eksempel cd-spilleren ut 0'er og 1'ere. En slik dyr kabel, så lenge den har en kort avstand, har ingenting for seg, så lenge forsterkeren mottar riktig signal. Men han vedgår at kablene til 5 kroner per meter ikke ser like fancy ut.


- Du hører forskjell

Borgar Skoveng, selger hos Soundgarden, mener at det helt klart er mulig å høre forskjell på dyre og billige kabler. Han tenker spesielt på signalkabler som går mellom cd-spiller og forsterker og høyttalerkabler mellom forsterker og høyttaler.

- Jeg vil si at det ikke er mer eller mindre useriøst å selge dyre kabler enn andre luksusprodukter, det er uansett opp til kunden hva han eller hun velger å bruke pengene sine på, sier Skoveng til DinSide.

Han mener at det viktigste er at man kjøper et produkt man er fornøyd med i den prisklassen man føler er riktig, og at man har fått komponenter som matcher hverandre, både elektronikk, høyttalere og kabler.

Er det ikke sånn at på korte avstander så vil ikke disse kablene ha noen effekt?

- Det er mange som mener det, men vi pleier å si at hearing is believing, og så må man vurdere selv om det er verdt det eller ikke. Mye av grunnen til at det blir så dyrt, er utviklingen som ligger bak. Det er ikke bare rene materialkostnader. Det er også høy kvalitetskontroll på produktene, og dersom kabelen har små feil, om så bare kosmetisk, blir den kastet, forklarer Skoveng.

«Hvis du tror på han, så funker det. Tror du ikke på han, så funker det ikke,sier Arne Stenstadvold, og sammenligner dyre kabler med å tro på Snåsa-mannen»

Han vedgår at det ikke er like store kvalitetsforskjeller å hente på digitalkabler, men sier at de dyre for eksempel har bedre isolasjon, bedre plugger og mindre sjanse for å ryke.

Les også: Forbrukerrådet raser mot kanalpakkene

- Litt som Snåsa-mannen

Blant HiFi-entusiaster er mye diskusjon om kabler. Noen mener at kabler kan være alfa og omega, mens andre mener at lampettkabler kan gjøre samme susen. Skoveng mener dette temaet er noe snevert.

- Jeg tror ikke folk flest er så veldig opptatt av det. De kjøper seg heller kabler til anlegget sitt i en mer moderat prisklasse, og er fornøyd med det.

Stenstadvold sammenligner problemstillingen med Snåsa-mannen.

- Hvis du tror på han, så funker det. Tror du ikke på han, så funker det ikke. Noen vil påstå at underbevisstheten din oppfatter lydforskjellene, men det mener jeg bare er tull.

Stenstadvold tror det først og fremst handler om at folk bruker massevis av penger på høyttalere og annet utstyr, og da tør de ikke bruke en billig kabel.

- Det tror de må ha noe dyrt, men på korte strekk i en stue blir det bare tull å bruke tusenvis av kroner på kabler.

Les også: Hvorfor holder de ikke det de lover?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!