Du trenger ikke finne deg i alle typer spam.  Foto: Colourbox.com
Du trenger ikke finne deg i alle typer spam. Foto: Colourbox.comVis mer

- Dette er ikke lov

Forbudsvedtak mot markedsføringsselskap.

1. juni trådte ny markedsføringslov i kraft. Nå kommer Forbrukerombudets første forbudsvedtak etter paragraf 15 i den nye loven (tidligere paragraf 2).

Etter gjentatte brudd på markedsføringsloven, fattes forbudsvedtak mot Mobile Marketing AS og firmaets daglige leder, når det gjelder utsending av markedsføring i form av e-postreklame til fysiske personer.

- Det er ikke lov å sende ut epost-reklame til personer som ikke har gitt samtykke til å motta det, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet i en pressemelding.

Slik stopper du uønsket SMS

Ulovlig spam siden i fjor

Mobile Marketings virksomhet ble flere ganger omtalt av DinSide i fjor sommer og høst. Mange brukere klaget på å ha mottatt meldinger de ikke hadde bedt om. Det viste seg at selskapet hadde sendt SMS-spam i månedsvis, og Forbrukerombudet har mottatt mer enn 100 klager på virksomheten det siste året. Flere store selskaper var også svært misfornøyde med samarbeidet med Mobile Marketing.

Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


I september svarte endelig selskapet for seg overfor Forbrukerombudet, med det som skulle være dokumentasjon på at selskapet har drevet lovlig markedsføring. Selskapet har fått svare for seg i flere omganger, med mulighet til å dokumentere at de som har klaget på reklamemeldinger herfra, har gitt samtykke til å motta dette.

Slik beskytter du epost-adressen din mot spam

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan koste selskapet 200.000 kroner

Forbrukerombudet har nå konkludert med at dokumentasjonen ikke er tilstrekkelig til å bevise at det er innhentet samtykke fra klagerne. Samtykke må være frivillig, uttrykkelig og informert. Det er ikke tilstrekkelig å for eksempel benytte automatisk avkryssede felt.

- Vedtaket innebærer at Mobile Marketing må betale en tvangsmulkt på 200.000 kroner hver gang de bryter vedtaket i fremtiden. I et tilfelle som dette må Forbrukerombudet gripe inn med sanksjoner som effektivt kan stoppe lovbruddene, sier seksjonssjef Frode Elton Haug.

Selskapets daglige leder må også betale tvangsmulkt på 100.000 kroner dersom vedtaket brytes.


Her kan du lese hele vedtaket