Dette er ikke en pigmentflekk

Mange tror de hvite flekkene i huden skyldes pigmentforandringer. Men som oftest er det noe ganske annet.

Om du ikke har sett det på deg selv har du kanskje sett det på andre: De hvite flekkene på huden som gjerne blir veldig synlige om sommeren.

Mange tror dette er pigmentflekker, men ifølge lege Siri Helene Hauge på Lommelegen.no lider kun én til to prosent av befolkingen av vitiligo. Det er en ufarlig hudsykdom hvor pigmentet i huden forsvinner.

Hudsopp

De fleste som får hvite flekker i huden, for eksempel på armer, mage, bryst, legger og skuldre, har noe som kalles tinea versicolor (også kjent som pityriasis versicolor).

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no skyldes tilstanden en overvekst av en sopp i huden som heter malazzesia.

Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din

Denne soppen har vi alle på huden, men den kan skape problemer særlig om sommeren. Bakgrunnen for dette er at den liker seg når det blir varmt og man blir litt svett. Når man får overvekst av denne soppen utvikler man et utslett som ofte er hvitlig i farge.

Forstyrrer pigmentet

I starten kan man ha lett skjelling på flekkene. Det spesielle med tinea versicolor er at pigmentproduksjonen i huden forstyrres. Man utvikler da pigmentforstyrrelser som ofte består av hvite flekker. Dette blir enda mer synlig om sommeren når huden rundt ellers blir brun. Selv med behandling blir disse pigmentflekkene værende i flere måneder, selv om soppen er borte.

Les mer: Soppen invaderer føttene dine

Slik kan du bli kvitt det

Hos hudlege tas ofte et lite avskrap av huden for å bekrefte diagnosen, og soppen kan identifiseres under et mikroskop. Det viktige blir å forebygge nye utbrudd, slik at man slipper denne plagen.

Les også: Dette er ikke en vorte

Hudlege Kjetil Guldbakke anbefaler da å bruke en spesialsjampo fast. Mest brukt er Fungoral sjampo.

Du kan for eksempel bruke denne to dager i uken fast som vedlikeholdsbehandling. Pass da på å la sjampoen virke på huden i hvert fall en fem minutters tid før du vasker den ut.

Hvis du får et utbrudd er Lamisil spray mot hudsopp mest brukt, noen ganger foreskrives også Lamisil salve. Disse preparatene skal kun brukes i kortere perioder.