Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Dette er giftig

Vanlig kjemikalie langt farligere enn først antatt.

Det omstridte kjemikaliet bisfenol A brukes til å gjøre plasten hardere i brus- og vannflasker, babyflasker, matbokser og en hel rekke andre plastprodukter vi bruker til daglig.

Les mer om bisfenol A hos Statens forurensingstilsyn

Tidligere studier har knyttet dette kjemikaliet til kreft, diabetes, hjertesykdom og utviklingsproblemer hos barn. Kroppen har tilsynelatende vært flink til kjapt å kvitte seg med dette stoffet, så ingen har ropt varsku veldig høyt - til nå.

Les også: Maten som kan bli til gift

Det viser seg nemlig at bisfenol A kan utgjøre en langt større risiko for oss enn vi tidligere har trodd.

Blir værende i kroppen

- Enten er det slik at vi blir langt mer utsatt for stoffet enn vi har antatt, eller så forblir det i kroppen vår mye lenger enn vi har antatt. Eller så kan begge deler være tilfelle, sier forskningsleder Richard W. Stahlhut ved Rochester universitet i New York, til helsenettstedet Health.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Stahlhut og kollegene hans samlet opplysninger om 1469 mennesker som hadde deltatt i en større statlig helseundersøkelse.

Forskerne så på mengdene av bisfenol A i urinen deres og hvor lang tid deltakerne i undersøkelsen hadde fastet før urinprøvene ble tatt. Stoffet overføres til kroppen via mat som har vært oppbevart i plastbeholdere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot deodorant

Fant mer enn forventet

De forventet å finne mindre bisfenol A i urinen til de som hadde fastet en stund, siden stoffet kjapt skal skilles ut av kroppen. Det var imidlertid ikke tilfelle, nivået av bisfenol A var bare moderat lavere enn hos testpersonene som nettopp hadde spist.

Forskerne fant ut at kroppen bruker åtte ganger så lang tid på å skille ut bisfenol A enn de tidligere har trodd.

Nå tror de det er en risiko for at vi får i oss bisfenol A både fra springvann og husstøv, i tillegg til at kjemikaliet «henger seg opp» i kroppsfettet vårt.

Her kan du lese hele studien

Kan spores hos 93 prosent

Hos omlag 93 prosent av alle amerikanere kan bisfenol A spores i urinen. Forskerne er enige om at de må finne ut hvor mange kilder til bisfenol A vi egentlig utsettes for.

- Uansett blir vi utsatt for mer bisfenol A enn vi har trodd. Funnene i studien er overraskende og litt forstyrrende, sier Fred vom Saal, biologiprofessor ved University of Missouri-Columbia til Health.