Dette er fullstendig galskap

KOMMENTAR: Den ene kvelden i året da flest i landet er snydens, da skal alle ha full tilgang til eksplosiver som resten av året er forbudt. Det er fullstendig galskap.

<b>JA TIL OFFENTLIGE FYRVERKERI:</b> - Nei til at private skal få leke seg med eksplosiver, spesielt på den kvelden i året hvor det sannsynligvis er flere berusede folk i gatene enn noen gang ellers i året.  Foto: EPA/NTB SCANPIX
JA TIL OFFENTLIGE FYRVERKERI: - Nei til at private skal få leke seg med eksplosiver, spesielt på den kvelden i året hvor det sannsynligvis er flere berusede folk i gatene enn noen gang ellers i året. Foto: EPA/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurra. Det er snart nyttårsaften. Kvelden da 300 millioner kroner fra dine og mine lommer skal gå opp i røyk.

Fyrverkeri er en eldgammel tradisjon. Ifølge Store norske leksikon, brukte kineserne og andre asiatere fyrverkeri allerede i de første århundrer etter Kristus.

Det er ganske mange år siden. Cirka et par tusen. Og det er kanskje heller ikke så mye annet vi gjør i 2017 som er lik praksisen fra de første århundrene etter Kristus. Det er tvert imot ganske mye som er annerledes.

Men vi driver altså fortsatt med fyrverkeri.

Antallet norske ulykker har gått betraktelig ned etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført 2008/2009. Det siste året med styrepinneraketter ble det registrert hele 221 ulykker.

Selv om skadetallene går nedover, er det fortsatt mange som får varige og alvorlige skader hvert år.

Ved fjorårets nyttårsfeiring ble det registrert 65 uhell med fyrverkeri. Det er en økning på 20 prosent sammenlignet med året før.

Det er fingre, ansikt og øyne som er mest utsatt for skade ved bruk av fyrverkeri. DSB fikk rapportert 10 øyeskader etter fjorårets nyttårsfeiring, mens øyeavdelinger ved landets sykehus behandlet i alt 12 øyeskader hvorav fire alvorlige. Ingen av de skadde rapporterte å ha brukt beskyttelsesbriller.

Det er særlig menn som skades ved bruk av fyrverkeri. Statistikken for fjoråret viser at 62 prosent av totalt 52 skadede personer var menn. 15 prosent var kvinner, mens for 23 prosent av tilfellene var kjønn ikke oppgitt.

Tre personer mistet livet i fyrverkeriulykker i Danmark i 2015, riktignok ved bruk av fyrverkeribatteri for profesjonelle. Danskene har også hatt flere ulykker i forbindelse med lager og produksjon av fyrverkeri.

Over 30 personer mistet livet og over 70 ble skadd, i en eksplosjon på et fyrverkerimarked i Mexico City i desember fjor.

FYRVERKERIFABRIKK: Slik så det ut etter en brann og eksplosjon på N.P. Johnsens fyrverkerifabrikk i Kolding på Jylland i Danmark, 5. november 2004. En brannmann døde og seks ble skadd, 350 hus ble ødelagt og 2.000 mennesker evakuert. Foto: EPA/NTB SCANPIX
FYRVERKERIFABRIKK: Slik så det ut etter en brann og eksplosjon på N.P. Johnsens fyrverkerifabrikk i Kolding på Jylland i Danmark, 5. november 2004. En brannmann døde og seks ble skadd, 350 hus ble ødelagt og 2.000 mennesker evakuert. Foto: EPA/NTB SCANPIX Vis mer
Det er strenge regler for håndtering, oppbevaring og bruk av fyrverkeri. I henhold til forskrift av 26. juni 2002 nr 922 om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff, er fyrverkeri et produkt som faller inn under definisjonen av eksplosiv vare.

Det er kun lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, fra 27. -31. desember. Og det er kun lov å bruke det noen timer på nyttårsaften.

Når det er lovlig å hanskes med fyrverkeri 0,09 prosent av året, er det neppe fordi det er så innmari trygt og sikkert.

300 MILLIONER OPP I RØYK: Det er kun lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, fra  27. til 31. desember. Og det er kun lov å bruke det noen timer på nyttårsaften.  Foto: NTB SCANPIX
300 MILLIONER OPP I RØYK: Det er kun lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, fra 27. til 31. desember. Og det er kun lov å bruke det noen timer på nyttårsaften. Foto: NTB SCANPIX Vis merDet er på nyttårsaften, når champagnen, drinkene og vinen er drukket - og man har holdt seg våken med en liten, skarp en - og småungene er ute og løper selv om det er langt over sengetid - DA skal alle plutselig få lov til å fyre opp så mye eksplosiver som de bare vil.

DA er det jo så mye tryggere enn ellers i året ...

Men selvsagt, det er jo bare rett og rimelig - vi lever jo tross alt i et fritt land og må vel få lov til å fyre opp sprengstoff om vi vil?

Er det noe tidspunkt i løpet av året hvor det ikke burde være lov til å beskaffe seg med sprengstoff, er det nettopp på nyttårsaften.

Aldri er vel gjennomsnittsnordmannen så lite edruelig og dårlig skikket til å fyre opp fyrverkeri, som akkurat da.

Ifølge Norsk brannvernforening har en del av personskadene sammenheng med høyt alkoholinntak.

NÅR DET ABSOLUTT IKKE BURDE VÆRE LOV: Når champagnen, vinen, dinken og noen skarpe er fortært - da får du lov til å leke deg med eksplosiver. Det er kanskje akkurat da du ikke burde få lov. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NÅR DET ABSOLUTT IKKE BURDE VÆRE LOV: Når champagnen, vinen, dinken og noen skarpe er fortært - da får du lov til å leke deg med eksplosiver. Det er kanskje akkurat da du ikke burde få lov. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Du må være 18 for å fyre fyrverkeri. Og det er 12 års aldergrense for bruk av de minste stjerneskuddene, og 18 års aldersgrense for bruk av de store.

Likevel får små barn helt ned i barnehagealder trykket stjerneskudd i hendene på nyttårsaften. Det er ikke så rent få svidde votter som kommer inn etter endt seanse.

Er vi fullstendig vansinnige?

12-ÅRSGRENSE: Barn helt ned i barnehagealder får stjerneskudd i hendene. Men det er 12-årsgrense for å bruke de minste stjerneskuddene - og 18 år for de største. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
12-ÅRSGRENSE: Barn helt ned i barnehagealder får stjerneskudd i hendene. Men det er 12-årsgrense for å bruke de minste stjerneskuddene - og 18 år for de største. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Ifølge en spørreundersøkelse MMI har utført for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2006, ønsket sju av ti nordmenn større begrensninger i privat bruk av fyrverkeri, mens fire av ti vil ha totalforbud.

Dette var i 2006.

Verden har gått videre. Det har falt mange palmeblader siden de første århundrene etter Kristus. Verden har på mange måter blitt et bedre sted å leve. Store oppfinnelser har blitt gjort. Folk flest er mer utdannet og opplyste. Det har vært lov å røyke på offentlige steder - og det har blitt forbudt. Glødepærene har blitt oppfunnet - og forbudt. Det er påbudt med sikkerhetsnett på hagetrampoliner. Det er ikke lov å lage støvsugere som trekker mer enn 900 watt ...

Men fyrverkeri? - Det er klart at alle over 18 skal ha rett til å fyre opp eksplosiver! Mange får ennå ikke lov å kjøpe sprit på polet. Men fyrverkeri? Vær så god! Tenn opp. Fyr avgårde tonnevis med ekpslosiver.

EKSPLOSIVER: Raketter med styrepinner er forbudt. Men fyrverkeri er fortsatt eksplosiver. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
EKSPLOSIVER: Raketter med styrepinner er forbudt. Men fyrverkeri er fortsatt eksplosiver. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Arbeidsgruppen som utarbeidet en fyrverkerirapport for regjeringen i 2006, skrev at målsettingen må være å få bort alle alvorlige ulykker i forbindelse med fyrverkeri.

De skriver også at «et totalforbud for privatpersoner til å avfyre fyrverkeri er klart det alternativ som ville hatt best effekt i forhold til å nå målsettingen om reduksjon i skader».

Målsettingen om null alvorlige skader er ikke oppnådd.

La kommunene besørge offentlig oppskytinger av fyrverkeri, utført av profesjonelle folk. Og la oss slippe å bli møtt av fyrverkerirester og rapporter om årets ulykker, 1. januar.

I Irland og Hellas er det forbud mot privat bruk av fyrverkeri. La oss få det også i Norge.

Det er ingen folkerett å røyke på restaurant, å drikke sprit før du er 20 eller å kjøpe glødepærer. Det bør heller ikke være en folkerett å fyre opp eksplosiver i hagen. Så viktig er det tross alt ikke med fyrverkeri.

Kommentaren har vært publisert også tidligere