Dette er farligere for kvinner

Når kvinner får hjerteinfarkt dør de oftere enn menn.

FORSKJELLIGE SYMPTOMER: Kvinner får forskjellige symptomer ved hjerteinfarkt enn menn.  Foto: Colourbox.com
FORSKJELLIGE SYMPTOMER: Kvinner får forskjellige symptomer ved hjerteinfarkt enn menn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når det gjelder hjerteinfarkt bør kvinner bli behandlet som menn.

Det var budskapet til noen eksperter under en hjertekonferanse i Atlanta forrige uke. Årsaken er at kvinner oftere dør av hjerteinfarkt.

En ny studie viser at blant pasienter som kommer til sykehus med hjerteinfarkt, er det mindre sannsynlig at kvinner får en såkalt angiografi, som er en medisinsk bildebehandlingsteknikk brukt til å visualisere innsiden av blodårer og organer, som arteriene, venene og hjertekamrene, og vil synliggjøre eventuelle blokkeringer. Dette er tradisjonelt blitt gjort ved å injisere et kontrastmiddel i blodkaret.

Les mer om hjerteinfarkt på Lommelegen.no

Ifølge studien som ble fremlagt i Atlanta er det dobbelt så stor risiko for at kvinner dør i løpet av sykehusoppholdet eller innen en måned etter at de er blitt rammet av hjerteinfarkt enn menn, ifølge Reuters.com.


Noen hevder champagne er bra for hjertet. Les mer her


Årsaken er uviss

- Studien viser at vi kan redusere dødeligheten blant kvinner ved å bruke mer invasive metoder (innebærer et inngrep som medfører en medisinsk risiko red.anm.), sier sjefskardiolog Dr. Francois Schiele ved universitetssykehuset i Besancon i Frankrike, og legger til at kvinner bør bli behandlet med alle de anbefalte metodene.

Tidligere studier har også vist at det er høyere risiko for at kvinner dør av hjerteinfarkt enn menn, men årsaken til dette er uviss. Biologiske forskjeller kan spille inn, ifølge forskerne, som også påpeker at det er store forkjeller i måten kvinner og menn blir behandlet på.

Forskerne baserer studien sinn på dataene til 3 500 pasienter som ble behandlet for hjerteinfarkt mellom januar 2006 og desember 2007.

Får du høyere puls enn Northug? Du kan være utsatt for å få hjerteflimmer

Dette er kjent

Ifølge Sigrun Halvorsen, seksjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, har dette vært kjent i mange år, og hun bekrefter det samme som forskerne gjorde i Atlanta.

- Man tror at noe av det har med sammenheng med at kvinner får dårligere behandling enn menn, og at de har flere andre samtidige sykdommer, som blant annet høyt blodtrykk og sukkersyke, når de først rammes av hjerteinfarkt og er eldre. Noe kan også skyldes biologiske forskjeller, uten at vi vet sikkert hva det går ut på, sier hun til DinSide Helse.

Ifølge henne har man undersøkt hjerteinfarktene ved Ullevål sykehus i perioden 2006 til 2007. Her fant man ingen tydelig forskjell i dødeligheten, og behandlingen som kvinnene fikk var også tilnærmet litt mennenes.

- Så det ser ut som den økte dødeligheten hos kvinner reduseres når de får like god behandling som mennene får.

Denne dagen hater hjertet ditt

Symptomene er forskjellig

Kvinnene i studien utgjorde cirka en tredel av alle pasientene, og de var i gjennomsnitt ni år eldre enn mennene og hadde ofte flere helseproblemer i tillegg. I de fleste andre hjertestudier har man fokusert på menn, og kvinner har derfor vært en underrepresentert gruppe.

Dr. Marcelo Di Carli, hjerteekspert ved Brigham & Women's Hospital i Boston, var ikke med på studien, men han er ikke overrasket over resultatene, og påpeker blant annet at det nå er økt bevissthet rundt det at symptomene kvinner opplever ved hjerteinfarkt er forskjellige fra mennenes.

Menn har tydelige symtomer slik som smerter og sammensnøringer i brystet med utstråling til hals og armer. Smertene kommer ofte ved anstrengelser. Mens kvinner har mye diffuse symptomer: tretthet, anpustenhet, svetting, kvalme, oppkast, smerter i nakke og armer og skuldre, ofte om natten, ifølge NRK.no.

Disse symptomene bør du ikke ignorere

Studien ble finansiert av legemiddelselskaper som GlaxoSmithKline, Novartis and Sanofi-Aventis.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!