UTBREDT HELSEFARE: Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for metabolsk syndrom. Foto: Colourbox
UTBREDT HELSEFARE: Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for metabolsk syndrom. Foto: ColourboxVis mer

Dette er farligere enn å røyke

Ny norsk studie fastslår at store mager utgjør stor helsefare.

Vi vet at det er farlig å røyke, og at det kan utgjøre en helserisiko å ha høyt kolesterol. Og vi bør sørge for å ikke ha for mye fett rundt magen, blir vi fortalt.

Men at magefett er farligere enn både røyking og høyt kolesterol, er kanskje nytt for mange. Ved mye magefett skilles nemlig betennelsesstoffer ut i blodet. Disse stoffene ser ut til å utgjøre en langt større risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn det høyt kolesterol og røyking gjør, melder Dagens Medisin.

Dette kommer fram i en ny norsk studie.

Feit nakke er heller ikke bra

Viktig å redusere midjen

Studieresultatene betyr at det kan være viktig å redusere midjemålet for å forebygge hjerte- og karsykdom. Men hvordan?

- Ifølge forskning er trolig kombinasjonen av kostholdsveiledning og trening mest effektivt. I en mindre studie vi gjorde blant 30–40 menn i Bodø, som trente regelmessig tre ganger i uken, fant vi at betennelsesstoffene ble redusert ved trening, forteller Marius Trøseid, assistentlege ved Medisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Studien så imidlertid ikke på hva mennene spiste, og om det kan ha bidratt til mindre magefett. – Men vi mistenker nok at kostholdet også spilte en rolle, sier Trøseid.

Har du flatfyllmage?

Menn med magefett

I den ny studien, som Trøseid står bak, testet forskerne 560 menn med mye magefett. 40 prosent av disse oppfylte kriteriene for såkalt metabolsk syndrom, som er en kombinasjon av magefedme, høyt blodtrykk, høye insulinnivåer og høye kolesterolverdier.

Mål din liv/hofte-ratio her

Hos disse mennene var andelen betennelsesstoffer, som skilles ut fra innvollsfett, en langt høyere risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn røyking eller høyt kolesterol.

Les også: Denne forkorter livet ditt

– Vi ble litt overrasket over at det var så mye sterkere enn tradisjonelle risikofaktorer, men det passer godt med teorien om at hjerte- og karsykdom er en inflammasjonssykdom, sier Trøseid til Dagens Medisin, og legger til at i løpet av tre års oppfølging av testpersonene, var nivået av betennelsesstoffer i blodet relatert til både stabil hjerte- og karsykdom og til akutte hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for metabolsk syndrom.

I studien kommer det i tillegg fram at kombinasjonen av høyt blodsukker, også med nivå under grensen for diabetes type 2, og høyt nivå at betennelsesstoffer også er en uheldig kombinasjon.

Les mer: Jenter får også ølmage

Kosthold, trening og omega-3

Heldigvis nytter det å legge om livsstilen, ifølge Trøseid. Avhandlingen, som Trøseid skal disputere 16. april, viser at både fysisk aktivitet, kostholdsveiledning samt omega-3 fettsyrer reduserer nivået av farlige betennelsesstoffer.

– Både reduksjon av magefett, nedgang i triglyserider (fettstoffer i blodet, red.anm.) og en forbedring av fettsyremønsteret har nok bidratt på ulike måter til å redusere disse betennelsesstoffene, avslutter Trøseid.