- Dette er et filmtriks

Så mye fett finnes i hovedpulsåren til en røyker, ifølge røykesluttkampanje.

DENNE ÅREN er kunstig, men både danske Sundhedsstyrelsen og Helsedirektoratet mener den gir et riktig bilde av konsekvensene av tobakk. Foto: Sundhedsstyrelsen.dk
DENNE ÅREN er kunstig, men både danske Sundhedsstyrelsen og Helsedirektoratet mener den gir et riktig bilde av konsekvensene av tobakk. Foto: Sundhedsstyrelsen.dk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sterke bilder av ødelagte organer ruller nå over TV-skjermene i forbindelse med den siste nasjonale røykestoppkampanjen i Danmark.

Eksperter sår imidlertid tvil om kampanjens troverdighet, melder Politiken.dk.

Les også: Slutt å røyke på 10 dager

Videoen kan du se på Sundhedsstyrelsen.dk.

Den samme kampanjen, «Hver eneste sigarett skader deg», ble kjørt i Norge i 2003.

Se også bildeadvarslene som skal komme på norsk tobakk fra 1.juli 2011.

- Aldri sett en slik blodåre

«Røyking ødelegger blodårenes innerside, slik at farlig fett hoper seg opp», sier en stemme mens et nærbilde viser store klumper fett som presses ut.

«Så mye ble funnet i hovedpulsåren til en alminnelig røyker.»

- I mine 20 år som spesialist har jeg aldri sett en blodåre hos en røyker som ser slik ut, sier Birgit Wolff, overlege ved Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling ved Odense Universitetshospital, til metroXpress.

Les også: Nikotinfrie sigaretter på vei

Stem her!

Svekker bruk av en kunstig framstilt blodåre kampanjens troverdighet? (Avsluttet)
Ja(70%) 1075
Nei(23%) 356
Usikker(7%) 101
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ikke en tube tannpasta

Hun får støtte fra overlege ved Karkirurgisk Afdeling ved Gentofte Amtssygehus og formand for Dansk Karkirurgisk Selskab, Leif Pandoru Jensen.

- Det ser ut som om man klemmer på en tube med tannpasta, men så mye fett er det ikke, og det kan slett ikke trykkes ut på denne måten, sier han.

- Det er laget et filmtriks, som gjør at det velter ut med fett.

Les også: Røyking forkorter livet med 10 år

- Skyter seg selv i foten

Leif Pandoru Jensen og Birgit Wolff understreker at de støtter kampanjens formål, men mener Sundhedsstyrelsen skyter seg selv i foten når de overdriver.

- Man gjør seg sårbar for kritikk. Og folk vil gjerne tro at det ikke er noe sannhet i budskapet, sier Leif Pandoru Jensen.

Han mener Sundhedsstyrelsen kunne laget en like effektiv kampanje – uten å jukse.

- Hvis man klipper opp en virkelig hovedpulsåre hos en herdet røyker, vil det understreke budskapet mer enn rikelig.

Les også: Light-sigaretter er like ille

Men patologen mener det er mulig

Patolog ved det danske Rikshospitalet, Niels Græm, vurderer på den annen side filmen som i orden.

- Normalt «melker» man ikke fettet ut på den måten. Men det er absolutt mulig hvis en røyker er overvektig, er genetisk disponert for åreforkalkning eller har diabetes, sier Græm til metroXpress.dk.

- Når Leif Panduro Jensen ikke har opplevd dette, skyldes det nok at hans pasienter er i live, men jeg ser dem når de er døde. Men det er meget usedvanlig å se en slik aorta hos en person i 30-årene. Man skal være 50-60 år i Danmark før det ser slik ut.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Sundhedsstyrelsen avviser kritikken

Kampanjeansvarlig i Sundhedsstyrelsen, Søren Falk, fastholder at en vanlig røyker kan ha en hovedpulsåre som ser ut som på filmen.

Han opplyser om at aortaen brukt i kampanjen er kunstig framstilt, men er laget på bakgrunn av et virkelig tilfelle – en mann i 30-årene – og at kampanjefilmen er utviklet i samarbeid mellom medisinske eksperter og den australske produsenten, skriver metroXpress.

Se også bildeadvarslene som skal komme på norsk tobakk fra 1.juli 2011.

SAMME KAMPANJE vekket store reaksjoner i Norge i 2003. Foto: Helsedirektoratet.no
SAMME KAMPANJE vekket store reaksjoner i Norge i 2003. Foto: Helsedirektoratet.no Vis mer


Også vist i Norge

Samme kampanje, «Hver eneste sigarett skader deg», ble kjørt i Norge i 2003.

Og den kunstig framstilte blodåren vekket også sterke reaksjoner her til lands. Norske eksperter mente at kampanjen ikke fortalte sannheten.

- Bildet gir inntrykk av å være en realistisk gjengivelse av hovedpulsåra til en avdød røyker. Men dette er rein manipulasjon og en grov oppkonstruksjon. Det tyter ikke fett ut dersom man klemmer på livpulsåra til en avdød røyker, sa professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, til Dagbladet.

Les også: Røykeloven skaper ny avhengighet

Helsedirektoratet skriver følgende i sin beskrivelse av kampanjen på sine nettsider:

«Det ble hevdet at kampanjen var en overdrivelse uten rot i virkeligheten. Det ble også hevdet at kampanjen krenket folks verdighet og trygghet og at man gikk for langt i det godes tjeneste.

Legeforeningen og fremstående spesialister ga imidlertid sin støtte til innholdet i kampanjen. Virkeligheten er dessverre så dramatisk som dette.»

Helsedirektoratet bekrefter til DinSide Helse at det faglige innholdet i kampanjen vurderes som korrekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer