Har du en slik i bakhode bør du kanskje få hjelp Foto: Ukjent
Har du en slik i bakhode bør du kanskje få hjelp Foto: UkjentVis mer

Dette er en kvise

Kviser kan bli et STORT problem hvis du ikke gjør noe med det.

Kviser og uren hud er et problem for mange, men ferske tall viser at stadig flere får behandling. Utregningen er basert på tall for legemidler mot akne fra Reseptregistret, Nasjonalt folkehelseinstitutt, og viser antall brukere som har hentet ut minst en resept på et legemiddel i denne gruppen.

I 2007 fikk i alt 15270 jenter og gutter i alderen 10-19 år forskrevet legemiddel mot kviser (akne). I 2004 var antall brukere 11869, en økning på 29 prosent. I samme periode økte også antallet brukere i aldersgruppen 20-29, men bare med tolv prosent. Det skriver Dagens Medisin.

Les også: 8 av 10 unge plages av kviser

Holdningsendring

Akne har vært sterkt underbehandlet, og er fremdeles underbehandlet, mener overlege Turid Thune ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, og leder av Norsk dermatologisk selskap.

Størst økning i bruk ses hos gutter i alderen 10-19 år, hvor 37 prosent flere resepter på aknemidler ble skrevet ut i 2007 sammenlignet med i 2004. For jentene var det en økning på 21 prosent. Likevel er det 158 flere jenter enn gutter blant brukerne.

Thune mener at større oppmerksomhet om behandling er hovedgrunnen til at flere får reseptbelagte legemidler mot kviser.

- Jeg har jobbet lenge som allmennlege, og da så jeg aldri disse pasientene. Det har nok vært en holdningsendring når det gjelder å søke hjelp, og større aksept for at også gutter trenger behandling, sier Thune til Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er mytene vi tror på

Mer bevisste gutter
Hudlege Bjørn Bondevik mener at det er flere årsaker til at stadig flere oppsøker lege for å få hjelp mot kviser.

- Tidligere var det kun hudleger som kunne foreskrive Roaccutan, mens det nå kan skrives ut også blant allmenleger, noe som igjen gir økt salg, opplyser Bondevik til DinSide Helse.

Han mener også det har skjedd en holdningsendring når det gjelder særlig gutters bevissthet rundt utseende.

- Det er blitt mye mer trendy blant gutter å være opptatt av huden sin, og mye mer allment akseptert at man tar bevisste valg iforhold til kosthold og produkter for å få en god hud. Dessuten tror jeg at stadig flere leger tar gutter mer på alvor når de oppsøker hjelp mot kviseproblemene enn de gjorde tidligere.

Omkring 90 prosent av legemiddelbruk ved akne omfatter preparater til lokalt bruk, men den nevnte økningen inkluderer også legemidler til systemisk behandling, som isotretinoin (Roaccutan).

I aldersgruppen 10-19 år ble det forskrevet systemiske legemidler til 1371 brukere, en økning på 85 prosent fra 2004.

Les også: Karbohydrater kan gi kvisekrise