Munnsår starter som kiling eller kløe, og utvikler seg til blemmer og væskende sår. Det kommer fra herpes simplex-viruset som ligger i dvale i kroppen.  Foto: Science Photo Library
Munnsår starter som kiling eller kløe, og utvikler seg til blemmer og væskende sår. Det kommer fra herpes simplex-viruset som ligger i dvale i kroppen. Foto: Science Photo LibraryVis mer

- Dette er en folkesykdom

En av tre er ofte plaget.

Hver tredje nordmann har ofte en uvenn på leppa. Ytterligere 15 prosent av befolkningen plages av og til av munnsår. Til sammen viser dette at nesten halve Norge opplever plagene med jevne mellomrom. Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av Compeed.

I disse dager ligger alt til rette for at munnsårene skal få en fin høytid, i likhet med oss. For kombinasjonen av sol og kaldt vær gjør at munnsårviruset får kose seg litt ekstra. Mange opplever dette som plagsomt og smertefullt.

Men ikke la munnsåret ødelegge påskeidyllen. Det finnes hjelp.

LES OGSÅ: Se opp for dette i påsken


- En folkesykdom

- Har du en mild variant, kan man behandle det selv. Men får man ofte munnsår og de er store og vonde, og i tillegg blir infiserte, bør man gå til legen, sier Jan Faergemann, professor i dermatologi ved Sahlgrenska universitetssjukhuset, ifølge Expressen.no.

Han kaller munnherpes en folkesykdom.

LES: Demens av herpes

Munnsår starter som kiling eller kløe, og utvikler seg til blemmer og væskende sår. Det kommer fra herpes simplex-viruset som ligger i dvale i kroppen. Når det slår ut kan det oppleves som svært ubehagelig, og for mange ganske sjenerende. Viruset smitter i nærkontakt med såret eller gjennom spytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at kun fem av ti behandler munnsår. Selve herpesviruset er uhelbredelig, men det finnes behandlingsmetoder som kan forkorte munnsårets levetid og gjøre perioden mindre smertefull.

Datteren min delte glass med en person med munnsår. Nå er jeg redd hun kan være smittet. Les hva Lommelegen svarer

Salve, plaster og tabletter

Ulike former for salve har lenge vært den mest utbredte behandlingsmetoden. Det finnes også munnsårplaster som utgjør et godt alternativ til salve.

Det er viktig å komme tidlig i gang med behandlingen for at den skal være effektiv. Start behandlingen med en gang det starter å prikke i huden. Det er lurt å ha et middel mot munnsår liggende hjemme i beredskap, ifølge Apotek 1.

De som rammes ekstra hardt bør ty til tabletter, ifølge Torbjörn Egelrud, professor i dermatologi ved Umeå universitet. Det er fordi tabletter alltid gir en større effekt enn når man tilfører et legemiddel via huden, mener han.

Egelrud presiserer at munnsår forårsakes ikke alltid av herpes. Om man får munnsår inni munnen er det som regel aldri herpes.

- Det er noe nesten alle har hatt en gang i livet, avslutter Egelrud.

Les også: Aldri mer munnsår