Dette er CSI-tull

Bitemerker bør ikke brukes til å identifisere gjerningspersonen, ifølge forskere.

BITT: Analyser av bitemerker er langt ifra en sikker måte å identifisere gjerningspersonen på. Foto: Illustrasjonsfoto: Science Photo Library
BITT: Analyser av bitemerker er langt ifra en sikker måte å identifisere gjerningspersonen på. Foto: Illustrasjonsfoto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens kriminaltekniske funn nesten alltid fører til oppklarte saker i TV-serier som «CSI: Crime Scene Investigation», er det kun DNA-bevis som er til å stole på.

Det viser en rapport offentliggjort tidligere i år av National Research Council i USA, skriver nettstedet LiveScience.

Les mer om hvordan yrker som kriminaltekniker er.

Usikre metoder

Rapporten slår fast – med unntak av DNA – at «ingen kriminalteknisk metode har konsekvent, og med høy grad av sikkerhet, demonstrert en sammenheng mellom bevis og en bestemt enkeltperson eller kilde».

Det betyr at verken fingeravtrykk eller løgndetektorer er til å stole på. Studier viser at begge deler har ført til at uskyldige er blitt dømt mens gjerningspersonen går fri, skriver livescience.com.

Stem her!

Trodde du bitemerkeanalyser var en sikker måte å identifisere gjerningspersoner på? (Avsluttet)
Nei(69%) 605
Usikker(16%) 144
Ja(15%) 132
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les også: Hva er arvestoffer?

At analyser av bitemerker også hører hjemme på lista over tvilsomme metoder blir nå understøttet av en ny amerikanske studie

Bitemerker er lite studert

I motsetning til fingeravtrykk og løgndetektortester er bitemerker blitt lite forsket på. Inntil nå.

- Med DNA kan sannsynligheten for at en person ikke matcher en annen kalkuleres. Når det gjelder bitemerkeanalyser, er det få studier som har sett nærmere på hvor mange personer som kan stå bak et bitt, sier forsker Raymond G. Miller ved University at Buffalo.

Les også: Med pistol på jobb

Optimale forhold for testing

Miller og kollegene hans brukte steinmodeller av tenner til å lage bitemerker på ekte kadavre.

Forskerne delte hundre ulike «tannmønstre» inn i ti grupper, etter tennenes formasjon.

Les også: Dette kan redde livet ditt

- Levende hud som blir bitt kan blø eller få blåmerker. Det kan gjøre det vanskeligere å ta et nøyaktig mål av bitemerket. Bittene laget i denne studien representerer dermed de beste forholdene for måling, sier Miller til LiveScience.

- Bør brukes med varsomhet

Forskerne så at det var vanskelig å identifisere de «skyldige tennene», de som hadde laget merket, fra de andre settene med tenner i samme gruppe.

Forvrengninger i merket gjorde til og med at tenner fra andre grupper matchet bittet.

Les også: Er du klok på tennene dine?

- Bitemerker bør vurderes veldig varsomt i etterforskningssaker hvor det å finne gjerningsmannen er i fokus, er forskernes konklusjon i fagtidsskriftet Journal of Forensic Sciences.

- Det er viktig å være klar over de alvorlige konsekvensene en feilaktig identifisering kan få for den anklagede, offeret, familiene involvert og rettsvesenet, i tillegg til muligheten for at gjerningsmannen fremdeles er på frifot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer