Dette er billig nå

Og de lave fastrentene sier noe om hva som er i vente.

Ønsker du forutsigbare låneutgifter. Bankene setter ned fastrentene. Det gjør også Lånekassen. Foto: Per Ervland
Ønsker du forutsigbare låneutgifter. Bankene setter ned fastrentene. Det gjør også Lånekassen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før fellesferien rådet flere norske makroøkonomer oss til å binde renten, og nå har det igjen blitt billigere å binde renten i Lånekassen - og i mange norske banker.

Fra 1. september vil fastrentesatsene i Lånekassen synke til 3,46 prosent for tre år, 3,65 prosent for fem år og 4,23 prosent for ti års bindingstid.

462.000 av Lånekassens kunder har flytende rente, mens 77.000 har fast rente, ifølge en pressemelding fra Lånekassen.

Slik bestemmer Lånekassen renten din

Billigst på fastrente

Også fastrentene på boliglån har sunket siden vi så på prisene tidlig i juli. Det beste fastrentetilbudet for 5 års binding, som kommer fra Fokus Bank, har sunket fra 4,66 prosent til nå 4,56 prosent.

Bankens 3- og 10-årstilbud for fastrente er blant de billigste i landet.

– Fokus Bank endrer sitt fastrentetilbud i takt med endringene i pengemarkedsrenten, og vårt tilbud kan endre seg i fra dag til dag. Tilbudet er med andre ord ferskvare, sier privatøkonom i Fokus Bank Monica Haftorn Iversen.

Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank sier interessen for fastrente er laber. Foto: Fokus Bank
Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank sier interessen for fastrente er laber. Foto: Fokus Bank Vis mer


Ganske billig - få vil ha

Privatøkonomen kan imidlertid rapportere om laber interesse for fastrentelån.

– Det er lav etterspørsel etter fastrentelån for tiden. Totalt sett, er det kun cirka 14 prosent av kundene i Fokus Bank som har bundet renten, men vi ser at etterspørselen i det siste har falt godt under dette nivået. Nordmenn fortsetter med andre ord å spekulere med boliglånsrenten.

Skal ikke rentene opp likevel?

Fastrentene er altså relativt lave, men samtidig spår norske makroøkonomer at renten kan stige opp mot syv prosent innen 2014.

Skal ikke fastrentene si noe om forventningene til renten fremover?

– Jo, det er riktig. I teorien skal det være slik, men det har ofte vist seg at fastrentene ikke er noen gode prognoser for hva som skjer med kortrentene (flytende renter, red.anm.), sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DinSide.

Sjeføkonom i Nordea Steinar Juel forklarer hvorfor fastrentene faller. Foto: Nordea
Sjeføkonom i Nordea Steinar Juel forklarer hvorfor fastrentene faller. Foto: Nordea Vis mer


Juel forklarer at det av og til er spesielle situasjoner som gjør at fastrentene faller slik som nå.

– Rentefallet skyldes den store uroen i eurosonen som har ført til en flukt over til tryggere statspapirer, og dette påvirker de lange rentene i Norge, sier Juel.

Juel vil være forsiktig med å gi generelle råd om å binde renten.

– Dette kan være en mulighet for norske lånekunder. Vi mener fortsatt at nivåene som nå er på fastrentene er gunstige. Og ja, vi regner med at den flytende renten vil stige, sier Juel.

Jo, fastrente kan lønne seg

Bør du binde nå?

Selv om lønnsomheten for fastrentelån for en stor del er gambling, så er det en tommelfingerregel du kan lære deg: Når fastrenten ligger over den flytende renten, kan det være gunstig å binde. Når fastrenten ligger under den flytende renten, kan du la det være.

Det kan også være greit å vite noe om hva som er et "normalnivå" for de norske boliglånsrentene. Fra januar 2001 og frem til i dag har den norske styringsrenten i snitt ligget på 3,72 prosent. I samme periode har gjennomsnittlig flytende boliglånsrente ligget på 4,8 prosent, ifølge bankenes innrapporterte tall til Statistisk sentralbyrå. Til tross for dette anser Norges Bank et rentenivå på 5-6 prosent som normalt.

– Trygghet bør være motivet

– Hvis du skal velge å ha fast rente på lånet ditt, bør spekulasjon ikke være motivet, mener Hoftun Iversen i Fokus Bank.

Hun mener fastrentelån bør velges ut i fra et trygghetsperspektiv.

– Fastrente er en forsikring i mot renteøkninger, og du får forutsigbare utgifter på lånet ditt i bindingsperioden. Ulempen derimot, er at du ikke kan nyte godt av en eventuell rentenedgang. Én løsning kan være å dele lånet i to: ha noe på fastrente og noe på flytende rente. Du får dermed med deg fordelene i fra begge verdenene, sier hun.