Dette bør du vite om føflekker

Har du gjennomsnittlig antall av dem? Og visste du at en føflekk er en medfødt hudfeil?

 Foto: /colourbox.com
Foto: /colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige, selv om det egentlig er en medfødt feil i huden, ifølge Lommelegens Cecilie Arentz-Hansen.

Feilen oppstår på fosterstadiet. De vanligste føflekkene er brune føflekker og føflekker laget av blodkar. De er røde eller rødblå. Alle mennesker har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige. Brune føflekker og føflekker laget av blodkar kalles også fødselsmerker.

Brune føflekker

Selv om anlegget for føflekkene blir laget i fosterstadiet, har vi bare noen få synlige føflekker ved fødselen. De fleste brune føflekker kommer fram i løpet av oppveksten og puberteten. Alle mennesker har brune føflekker.

En voksen person har omtrent 30 - 40 stykker, noen har flere og noen har færre. Føflekkene er enten flate og går i ett med huden, eller de hever seg litt opp over huden. Skillet mellom føflekken og huden er tydelig og ganske jevnt. Det kan være vanskelig å se forskjell på en flat føflekk og en stor fregne.

Les også:Sole seg = å ta en sigg

Fare på ferde?

Av og til kan en brun føflekk utvikle seg til kreft. Noen ganger fordi den har vært for mye i solen eller solarium. Hvis føflekker hos voksne begynner å blø, klø eller bli mørke bør man gå til lege. Det samme gjelder hvis skillet mellom føflekken og resten av huden blir utydelig. Slike forandringer kan være tegn på kreft. Her er risikofaktorene.

Det blir oftere kreft i føflekker som er synlige ved fødselen, enn i dem som kommer fram senere. Barn får nesten aldri kreft i føflekker.

Føflekker av blodårer

Noen føflekker er laget av blodårer. Noe gikk galt da blodårene ble laget i fosterstadiet. Mange av disse føflekkene er synlige ved fødselen. Noen kommer fram senere, gjerne i løpet av de første leveårene.

Les også:Føflekker kan spå framtida

Storkebitt

Noen barn blir født med en blodåre-føflekk i nakken. Det kalles storkebitt. I gamle dager fortalte man barna at babyene kom med storken. De sa at storkebitt-føflekken var merket etter storkens nebb. Blodåre-føflekker kan være svakt røde, ildrøde eller fiolette, og de kan være små eller store. Mange går bort av seg selv, noen kan fjernes med laser, og noen er det ikke mulig å fjerne.

Halo-føflekk

Mange får et hvitt område rundt en føflekk som er i ferd med å miste sin farge. Dette er ikke et uvanlig fenomen og kan ses både hos barn, ungdom og voksne. Ifølge hudlegekontoret.no kalles det halo-føflekk, og det er verken farlig eller uvanlig.

Ifølge Dr. Helge Bengtsson krever tilstanden ingen behandling, men i området som har mindre pigment vil man lettere bli solbrent og derfor må man bruke en solkrem med høy faktor om sommeren for å unngå forbrenninger i det hvite området.

Når føflekken først er avfarget, kommer pigmenteringen i huden rundt som regel tilbake i løpet av en sommer eller to.