<b>KUTT UT:</b> Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Foto: colourbox.com
KUTT UT: Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Foto: colourbox.comVis mer

Dette bør du spise tre gram mindre av

Veldig sunt med bare litt mindre salt.

For noen dager siden skrev vi at saltalarmen har gått i både Sverige og Norge. En ny svensk undersøkelse viser at unge svenske menn får i seg over dobbelt så mye salt som det som anbefales. Og det samme gjelder Ola Nordmann. Ifølge Helsedirektoratet anslås det at den gjennomsnittlige nordmann får i seg cirka 10 gram salt per dag (selv om det er stor variasjon fra person til person). Norske myndigheter anbefaler at det daglige saltinntaket ligger på 5 gram.

Et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Men nå mener ekspertene at bare en liten forandring i kostholdet, som går ut på å spise tre gram mindre salt om dagen, kan forlenge liv og dessuten redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag, skriver svenske Dagens Medicin.

Få med deg denne: Styr unna saltbombene

Inntil 92 000 færre dødsfall

Det er amerikanske eksperter som står bak disse uttalelsene, i forbindelse med en ny studie. Amerikanere får i seg på lik linje med nordmenn og svensker en stor andel salt fra ferdiglagd mat.

Forskerne ved University of California i San Francisco har beregnet hva som ville skje hvis befolkningen i USA reduserte saltinntaket med tre gram om dagen – noe som anses å være gjennomførbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av en datasimuleringsmodell kom de fram til at et redusert saltinntak ville gitt mellom 60 000 og 120 000 færre nye tilfeller av hjerte- og karsykdom i året, mellom 32 000 til 66 000 færre slagtilfeller, og mellom 54 000 og 99 000 færre tilfeller med hjerteinfarkt. Antall dødsfall i året ville synke med mellom 44 000 og 92 000 tilfeller, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Slik holder du deg evig ung

Like viktig som å bekjempe fedme

I studien kommer det også fram at alle deler av befolkningen ville dra nytte av å endre kostholdet sitt på denne måten, og at dette anses som like viktig som å få folk til å slutte å røyke, til å senke kolesterolnivåer og til å bekjempe fedme.

Forskerne mener dessuten at det er store penger å spare ved å kutte saltinntaket. De mener at hvis befolkningen i USA fikk i seg tre gram mindre salt per dag, ville det ha spart mellom 10 og 24 milliarder dollar i helsekostnader i året. Man ville faktisk ha klart å spare en hel del penger bare ved å kutte saltinntaket med ett gram, ifølge forskerne, som mener dette ville vært mer kostnadseffektivt enn å gi legemidler til alle med høyt blodtrykk.

Nå vet vi hvorfor vi elsker salt: Salt får deg i bedre humør

Forskerne konkluderer med at et redusert saltinntak vil gi en stor reduksjon i antall tilfeller med hjerte- og karsykdom og medisinske kostnader, og at et dette bør være et mål for folkehelsa.

Tips for å redusere saltinntaket (Dette kan du gjøre:)
 
Lag maten selv. Da kan du bestemme selv hvor mye salt som tilsettes. Bruk minst mulig salt. Bruk gjerne andre krydre istedenfor, som urter eller litt pepper.
Velg produkter som inneholder lite natrium. Sammenlikn merkingen når du kjøper varer som ost, pølser, knekkebrød, frokostblandinger, sauser, supper og hermetikk.
Gi barn frukt eller biter med rå grønnsaker som et alternativ til kjeks og snacks som kan inneholde relativt mye salt.
Spis mindre pålegg som inneholder mye salt - som røkelaks, salt bølse og bacon.
Unngå ekstra salting av maten ved bordet.
Kilde: Matportalen.no