Inneholder reiseapoteket ditt det det burde? Foto: colourbox
Inneholder reiseapoteket ditt det det burde? Foto: colourbox Vis mer

Dette bør du ha med i reiseapoteket

Hvilke medisiner kan du legge igjen, og hvilke må du ta med?

Publisert
Sist oppdatert

Når du skal på feire, enten det er til utlandet eller i Norge, er det en fordel at du har med deg de medisinene du trenger. Enkelte skal kanskje til Rhodos, hvor du ganske enkelt kan få tak i det du trenger på apotekene. Hvis du derimot skal på backpakking i Afrika, er det lurt å være litt mer forberedt. Situasjoner kan oppstå hvor du har glemt noe så lite som plaster, eller det oppstår en situasjon hvor du ser behovet for å kunne sy et sår.

- Stort sett trenger man ikke så mye ettersom det meste er å få tak i på det reisemålet du skal, men hvis du skal på reisemål hvor du vet at det ikke er noen apoteker bør du ha med deg noe mer. For eksempel på en seiltur bør du være noe mer forberedt, sier Gunnar Hasle som er overlege i reiseklinikken i Oslo.

Les også: Slik velger du riktig solkrem

Når du skal se etter hva du bør ha med deg på reisen bør du tenke over hvor du skal (Kan du få tak i det du trenger der?), hvordan reise det er, hvem som skal være med og hvor lenge du skal være borte.

Dette bør du ha med deg

- Basisutvalg sårstell og førstehjelp
- Sårrenseservietter
- Minst én solkrem med høy faktor
- Diverse plaster for å unngå solskader
- De faste medisinene dine
- Selvheftende sårbandasje
- Selvheftende vanntette bandasjer
- Kjølende gel til brannsår
- Saltvann til øyeskylling/sårvask e.l.
- Desinfiserende våtservietter
- Gnagsårplaster
- Prevensjon
- Malariamedisin hvis du skal til malariautsatte strøk.
- Myggnetting
- Smertestillende/febernedsettende tabletter for voksne/større barn.

Les også råd om hva du bør ha med i reiseapoteket i tropiske strøk fra sjefslege Brynjulf Barexstein på Lommelegen.no.

Les også: Har solbrillene dine riktig merke?

-Det er allikevel viktig å huske at hvis du først er et sted med ekstrem varme, beskytter ikke solkremen mot varmen. Da er det viktigere at du bruker en hatt som dekker hodet ditt, og heller oppsøker skygge litt oftere, sier overlege Gunnar Hasle.

Les også: Brennmaneter invanderer strendene

Livsnødvendige medisiner

Ved siden av et enkelt reiseapotek bør du selvfølgelig også ha med deg medisiner du er avhengig av som insulin, hjertemedisiner eller annet. Hvis det er behov for det kan du også ha med deg beroligende eller sterke smertestillende medikamenter for en måneds forbruk til Schengen-land, men da må du huske å få med en attest fra et apotek.

Skal du dykke i sommer, bør du også tenke på dette i reiseapoteket.

- Livsnødvendige medisiner er det viktig at du tar med deg. De fleste steder kan du nok få tak i de medisinene du har behov for, men hvis du reiser til land som Afrika eller andre fattige land bør du ha med selv. I slike land er det ikke så lett å vite om medisinenene er ekte, sier Hasle. Dessuten er det få medisiner som har samme navn fra land til land, så det kan være vanskelig å vite om innholdet er det samme som du er vant til hjemmefra.

Hvis du bruker medisiner som må gis ved hjelp av sprøyter, er det sjeldent det anbefales å ha med seg disse, ig og med at engangssprøyter kan skape problemer ved grenseoverganger.

Les også: Lær livredning på to minutter

Ikke glem vaksinene

Hvis du skal reise til et eksotisk reisemål må du ta noen forhåndsregler også før du skal dra. Dette gjelder alle eksotiske land, unntatt Australia, New Zealand, Japan og Singapore. Da bør du ta vaksiner mot difteri, kikhoste, stivkrampe, polio og Hepatitt A. På enkelte reisemål kan det også lønne seg å ta en koleravaksin mot turistdiaré. Dette kan du gjøre hos fastlegen din eller på en reiseklinikk.

Ved siden av vaksiner er det enkelte ting som er viktigere å ha med seg på mer eksotiske reiser eller hvis du skal være borte fra sivilisasjonen hvor du vet at du ikke vil komme over så mange sykehus eller apotek. Et eksempel kan være seiltur.

- Noen burde hvert fall vite hvordan man skal kunne sy et sår. På slike turer er det lett at slike skader oppstår og da er det mye bedre hvis noen vet hvordan man kan sy såret i stede for å teipe og bandasjere det. da vil såret gro mye bedre også, sier Hasle.

Skulle uhellet likevel være ute og du blir syk i ferien, les disse rådene fra Lommelegen.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer