Dette blir dyrere i 2016

Her vil regjeringen at du skal punge ut mer etter nyttår.

<b>AVGIFTSØKNING:</b> De totale avgiftene på en vinflaske utgjør over 60 kroner, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)  Foto: COLOUBOX
AVGIFTSØKNING: De totale avgiftene på en vinflaske utgjør over 60 kroner, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) Foto: COLOUBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kunne regjeringen legge frem Statsbudsjettet for 2016, med en rekke foreslåtte endringer for året som kommer.

For selv om skatten skal ned for en rekke nordmenn, er det også en del ting som blir dyrere.

Hvor mye skatt skal du betale i 2016? Prøv Dinsides oppdaterte skattekalkulator

Dyrere alkohol og tobakk

Regjeringen foreslår å prisjustere avgiftene på alkohol og tobakk fra 1. januar, med følgende satser:

For alkohol som inneholder mellom 4,7 og 22 prosent alkohol, justeres avgiften opp med 2,6 prosent, mens avgiften på brennevin økes med 2,5 prosent. Det samme gjelder alkohol med innhold mellom 0,7 og 4,7 prosent.

AVGIFTSØKNING: De totale avgiftene på en vinflaske utgjør over 60 kroner, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)  Foto: COLOUBOX
AVGIFTSØKNING: De totale avgiftene på en vinflaske utgjør over 60 kroner, ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) Foto: COLOUBOX Vis mer


Ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) går en flaske vin dermed opp med rundt 1,50 kroner, og en liter brennevin med 9 kroner.

De totale avgiftene på en vinflaske i Norge utgjør dermed over 60 kroner, og i tillegg kommer emballasje- og miljøavgifter, skriver de i en pressemelding.

Når det gjelder tobakk, ønsker regjeringen å justere opp avgiftene på sigaretter, tobakk og sigarer med 2,5 prosent, sigarettpapir 2,4 prosent mens snus og skrå skal opp 2,0 prosent.

LES OGSÅ: Du kan spare mer i BSU

Dyrere sjokolade og brus

Er man glad i det som er søtt, blir også dette dyrere i 2015.

Avgiften på både sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer og den generelle sukkeravgiften, foreslås nemlig økt med 2,5 prosent.

Avgiftsøkningen kommer altså oppå allerede økte norske matvarepriser.

Samtidig ønsker regjeringen å justere ned avgiften på saft og konsentrat uten tilsatt sukker, med henholdsvis 48,6 og 48,7 prosent.

Dyrere strøm

Dersom forslaget til ny elavgift blir vedtatt, vil også strømmen bli dyrere for nordmenn i 2016:

Regjeringen foreslår å øke el-avgiften med 2,5 prosent. Per i dag er avgiften på 14,15 øre per kWh, og foreslås justert opp til 14, 50 øre per kWh.

Dyrere å reise til og fra jobb

Endringer i reglene for reisefradraget, gjør at reiser til og fra jobb vil bli langt dyrere for svært mange nordmenn:

Hele 125.000 nordmenn kan nemlig miste reisefradraget dersom forslaget blir vedtatt.

Samtidig foreslår regjeringen å øke momsen på persontransport, som også kan gi høyere kollektivpriser.

Høyere årsavgift

Eier du bil, er det bare å stålsette seg på å betale mer i årsavgift - en avgift som normalt følger prisstigningen hvert år, også for 2016:

Dette betyr at årsavgiften på bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter for 2016 blir 3.135 kroner, mens dieselbiler uten partikkelfilter får en årsavgift på 3.655 kroner.

For motorsykler blir avgiften juster opp med 2,4 prosent, til 1.920 kroner, mens traktorer og mopeder får en årsavgift på 445 kroner, opp 2,3 prosent.

LES OGSÅ: Dette skjer med bilavgiftene

Høyere NRK-lisens

Ved forrige fremleggelse av statsbudsjettet, foreslo regjeringen å la NRK-lisensen stå uendret, men etter påtrykk fra KRF ble den satt opp med 25 kroner for 2015.

Nå foreslår derimot regjeringen å øke både lisensen og momsen på lisensen; lisensavgiften med 1 prosent, og momsen fra 8 til 10 prosent.

Dette utgjør 78,54 kroner mer i kringkastingsavgift, som dermed ender på 2.834,70 kroner i 2016, om forslaget vedtas.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!